Artikeln innehåller reklamlänkar
Trendar: FrisyrerHudvårdHårtipsBäst i testSminktipsNageltrender

Smarta knepen om mascaran alltid kladdar

23 apr, 2022 
AvJessica Blockström Hember
Fotografmarcus aurelius & Jack Redgate, både pexels
tjej som borstar på mascara framför spegeln
Slipp kletiga ögonlock och trött pandalook med de här proffstipsen.
Annons
Största skönhetsmyterna – hudgurun ger svarBrand logo
Största skönhetsmyterna – hudgurun ger svar

Brukar du alltid få mascara på ögonlocken när du egentligen bara försöker få den på fransarna? Glider färgen av och placerar sig under ögonen efter några timmar? Oavsett vilket problem just du upplever är det något de allra flesta varit med om. Det behöver dock inte alls bli så här. Det finns en hel del smarta knep och saker att ta till för att undvika panda-looken.

svart ögonmakeup med mycket mascara på fransarna

Varför sitter inte min mascara kvar på fransarna?

Den vanligaste anledningen till det här är att du har smörjt in dig med en ansiktscreme eller ögoncreme i området runt ögonen. Fett från produkten löser upp mascaran. Här finns det fyra saker att testa.

Annons

1. Är din mascara fräsch? Ett vanligt misstag är att använda gammal mascara. Då har formulan hunnit torka och kommer inte sitta lika bra. Byt regelbundet med andra ord så kommer du få bättre hållbarhet.

2. Se till att dina cremer sjunker in ordentligt i huden innan du börjar sminka dig.

3. Använd ögonskugga. Vill du ha en naturlig look räcker det med en ljus beige eller hudtonad färg. Alternativt att du bara sveper lätt med ett transparent puder över och under ögat.

4. Investera i en så kallad tub-mascara. Det är en toppenprodukt som sitter trots svett och tårar och inte heller rör sig även om den kommer i kontakt med lite creme. Däremot lossnar de smaka tuberna som formas om fransarna när du tillsätter ljummet vatten. Klassikern är Sensais 38°. Den passar dock bäst om du inte vill ha så mycket mascara eller om du har väldigt känsliga ögon. En mycket bra och modern variant är nya High Impact Zero Gravity från Clinique som ger både elegant böj, snygg separation och härlig volym.

tubmascara från clinique som ger volym och böj

High Impact Zero Gravity Mascara från Clinique kostar 295 kr och du hittar den här (reklamlänk).

5. Skaffa en "överrock" till mascaran. Om du har en favoritmascara kan du enkelt ge den betydligt bättre hållbarhet genom att applicera en slags fixerande gel. En av de bästa kommer från Art Deco och heter Waterproof Maker.

vattenfast top coat till din mascara

Waterproof Maker från Art Deco kostar 159 kr och du hittar den här (reklamlänk).

Varför kladdar mascaran av sig på ögonlocket?

Att det hamnar kladd på ögonlocken när du borstar på din mascara är också vanligt. Anledningarna är dock inte helt glasklara. Det kan vara att du trycker lite hårt med borsten, det kan vara vinkeln du arbetar i som är boven och det kan vara hur din ögonform ser ut. Oavsett vilket så finns det både tips på hur du undviker att mascaran hamnar där i första hand och hur du ska göra för att få bort den när misstaget ändå sker.

Annons

1. Tilta huvudet lite bakåt och håll din spegel lite underifrån. Titta nedåt och borsta på. Med den här varianten får du en bra vinkel som minskar risken att mascaran ska kladda.

2. Ett annat knep som gör att du slipper mascara som kladdar på ögonlocket är att köra skedtricket. När du ska börja borsta på mascaran håller du helt enkelt en tesked bakom fransarna med den kupade sidan utåt. Då hamnar allt överflöd på skeden istället för på huden. Har du en fransböjare hemma? Då kan du använda den istället.

kvinna som böjer sina fransar med tång
Istället för att hålla din franstång på klassiska sättet vänder du den upp och ner och håller mot ögonlocket för att slippa mascara på huden. Bild Tweezerman.

Rose Gold Classic Lash Curler från Tweezerman kostar 229 kr och den finns här.

Hur får jag bort mascarakladd utan att göra det värre?

Blev det ändå kladdigt? Ta ett djupt andetag och vänta till formulan torkat innan du rör den. När den fortfarande är blöt kommer det bara bli ännu värre och att försöka dölja misstaget med concealer kommer att bli mycket kletigt. Om du istället har tålamod så märker du att torkad mascara lätt går att svepa bort med en ren ögonbrynsborste.

Annons