Trendar: FrisyrerHudvårdHårtipsBäst i testSminktipsNageltrender

Oväntade skönhetstrenden: Därför ska du äta apelsin i duschen

02 mar, 2023 
AvEbba S. Dahlman
FotografDaniela Chavez/Unsplash, Shutterstock
Det finns en ny skönhetstrend som engagerar tusentals skeptiska, numera omvända, personer på sociala medier: Äta apelsin i duschen.
Nu öppnar flera experter upp om fördelarna med citrusknepet!
Annons
Lista: De hetaste hälsotrenderna för 2022Brand logo
Lista: De hetaste hälsotrenderna för 2022

I dag är det vanligt att man adderar en hårinpackning, en ansiktsmask eller någon annan skönhetsrutin i duschen, när man vill ta hand om sig själv så där lite extra.

De senaste åren har man exempelvis pratat mycket om hälsofördelarna med att bada eller duscha kallt i några minuter, då det bland annat kan bidra till minskat blodtryck och stress.

Nu har en ny, något oväntad, trend fått fart i sociala medier: Äta apelsin i duschen.

Vad är ”Shower Orange Experiment”?

Vi backar bandet lite. Trenden går under namnet ”Shower Orange Experiment”, det vill säga ”Apelsinduschexperimentet" (ja, inte lika slagkraftigt på svenska) kan härröras till ett inlägg i en forumtråd år 2015.

I dag har forumtråden 80 000 följare världen över, som samtliga delar med sig av deras respektive upplevelse under experimentet, som går ut på att duscha med en apelsin.

Annons

Även om det inte framgår om andra citrusfrukter funkar lika bra som just apelsiner, så verkar det som att fler frukter används lika flitigt. I alla fall om man ska tro recensionerna i tråden.

Men, som oftast är fallet i dag, så är det inte förrän trenden når den sociala medie-plattformen TikTok som den har chans att bli ett större fenomen.

Så det är först nu som apelsinduschexperimentet blivit en grej, då ett ökande antal användare börjar dela med sig av fördelarna. Se ett exempel nedan:

@au.stino

#stitch with @au.stino i REALLY wanna eat oranges in the shower on live. #greenscreen #GetCrackin #showerorange #viral? #explore #relatable

♬ original sound - Austin Otier

En förhöjd duschupplevelse

I en ny intervju med Huffpost delar ett antal experter med sig om synen på den nya trenden. Har den verkliga fördelar eller är det bara en fluga som vi snart kommer överge för något ännu mer uppseendeväckande?

Annons

– Jag kom i kontakt med konceptet på TikTok för första gången, säger dietisten Maggie Michalczyk och delar med sig av upplevelsen:

– Det finns många välbefinnanderitualer som blir stora, särskilt om det är relativt lätt att genomföra. Om något samtidigt utger sig för att öka energi och välmående så är nog ännu fler villiga att testa. När det är grått och trist utomhus och du vill boosta humöret... varför inte äta en apelsin i duschen?

Vidare berättar Michalczyk att ångan från duschen bidrog till en förstärkt citrusdoft som var mycket behaglig. Och ja, det behöver kanske inte vara mer komplicerat än så... men finns det några andra fördelar med att konsumera citrusfrukter i duschen?

Bra för kroppen – invärtes och utvärtes

Grundidén bakom experimentet handlar om att duschen och apelsinen samverkar och på så sätt förhöjer upplevelsen av den andra. Det vill säga duschen förhöjer smaken och doften av apelsin. Och apelsin förhöjer duschupplevelsen.

Annons

– Om du skalar apelsinen i duschen så hjälper ångorna till att frigöra den energigivande aromatiska citrusdoften, säger Michalczyk.

Resultatet blir då att duschupplevelsen känns lyxigare, ungefär som på ett fint hotell eller spa, och att duschen kan kännas behagligare. Kort och gott öka välbefinnandet.

– Luftfuktigheten inne i en varm dusch kan även frigöra essentiella oljor ur skalet, säger dietisten Dawn Jackoson Blatner till tidningen.

Hon påpekar dock att då man inte äter skalet, så kan man inte riktigt tillgodose sig de oljorna invärtes. Men man kan ju testa att använda skalen mot kroppen. Ungefär som en tvålkaka.

På så sätt använder du alla delar av apelsinen också. Du får i dig c-vitamin av köttet och en ”aromatisk spabehandling” av skalet.

Se också: 5 skönhetshacks med ditt läppbalsamBrand logo
Se också: 5 skönhetshacks med ditt läppbalsam

Kan reducera stress

Experterna diskuterar vidare hur just doft kan ha stor inverkan på vårt humör utan att vi kanske är medvetna om det. Det finns alltså en väl uttänkt anledning bakom de dofter som återfinns på diverse spabad.

Annons

– Doft är ett kraftfullt sätt att påverka våra känslor – citrus är särskilt bra för att ge energi, öka välbefinnande och reducera stress, säger Michalczyk.

Förutom citrusknepet kan man hänga ett torkat knippe av eucalyptus i duschen för att få samma lugnande effekt.

Att introducera en apelsin i din duschritual och avsluta med en kalldusch, för att få de inflammationsdämpande effekterna av kallbad, kan vara ett enkelt, inte särskilt penga- eller tidskrävande sätt att försöka pigga upp vardagen. Testa och se hur du påverkas.

Är det ett knep som är här för att stanna, eller är det en trend som snart är över?

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Annons