Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

Slipp nariga händer – expertens bästa råd

08 feb, 2023 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Vi är många som har problem med torra händer, speciellt när det är vinter och kallt.
Så här slipper du ha nariga händer som gör ont, med enkla husmorsknep.
Annons
5 vanliga myter om hygien som inte stämmerBrand logo
5 vanliga myter om hygien som inte stämmer

Att ha nariga och torra händer på vintern är något som många av oss kan känna igen oss i – när det bli minusgrader i luften kan man plötsligt märka att händerna är röda, torra och till och med flagnar. Att huden spricker mellan fingrarna är inte heller helt ovanligt, men gör att det kan bli smärtsamt att göra något så vardagligt som att tvätta händerna.

Om dina händer blir torra beror det på att huden inte har tillräckligt av de fuktbevarande ämnen som den ska ha. Om hudens skyddande fetthinna tunnats ut kan det också göra att hudens fukt lättare avdunstar, och huden lämnas rödflammig, fjällig, stram eller med sprickor.

Vad kan du göra för att slippa torra händer?

Det finns många olika åtgärder du kan ta till för att hjälpa dina torra händer på traven. Här är hudterapeuten Annica Forsgrens bästa tips i Hälsoliv!

Annons

Byt tvål mot olja

I stället för att använda vanlig tvål kan du byta ut den mot duscholja. Olja rengör huden utan att torka ut den. Vill du hellre ha tvål är det viktigt att den har rätt pH-värde – välj en som har ett pH-värde runt 5,5.

Rätt temperatur på vattnet

Det är skönt att tvätta händerna i varmt vatten, men att tvätta dom i ljummet vatten i stället gör faktiskt stor skillnad för hur torra de blir. Klappa sedan huden torr med handduken i stället för att torka.

Viktigt med vantar

När du är utomhus i kallt väder är det viktigt att skydda händerna mot kylan med ett par sköna vantar. Kall och torr luft gör händerna ännu torrare, och gör att huden får svårare att binda fukt.

Bada eller duscha inte för ofta

Om du har riktigt torra händer bör du inte ställa dig i duschen mer än fyra gånger i veckan, för att låta huden vila.

Fukt fukt fukt!

När du har riktigt torra händer kan du inte ge dem nog med fukt. Smörj in händerna med skön fuktkräm ofta, hellre än att använda kladdiga salvor. Så ofta som fem-sex gånger om dagen kan det vara bra att smörja in händerna för att slippa sprickor och stram hud – och så fort du känner att du börjar bli torr ska du smörja in händerna. Genom att agera proaktivt kan du kanske slippa de värsta sprickorna och torrfläckarna.

Fem favoriter från Femina: smink för mogen hyBrand logo
Fem favoriter från Femina: smink för mogen hy
Annons