Artikeln innehåller reklamlänkar
Trendar: FrisyrerHudvårdHårtipsBäst i testSminktipsNageltrender

Torrborstning: Därför är det så bra för huden och så gör du det på rätt sätt

07 jul, 2023 
AvJessica Blockström Hember
Fotografshutterstock/tt
kvinna torrborstar huden hemma
Den klassiska husmorsbehandlingen gör mycket mer gott för både ansikte och kropp än vad många vet.
Annons
Mogen hy: Tre sätt att styla ögonbrynen påBrand logo
Mogen hy: Tre sätt att styla ögonbrynen på

Känns huden lite trött och matt? Önskar du att den hade lite mer lyster, bättre cirkulation och fräschare ton? Då ska du testa torrborstning. Den här gamla husmorsmetoden har sett ett uppsving den senaste tiden, både när det gäller att torrborsta kroppen och att använda speciellt mindre borstar även i ansiktet.

Därför ska du torrborsta huden

katja kokko proffs på torrborstning

Katja Kokko är hudterapeut, utbildad inom kinesisk och grundare av det finska hudvårdsmärket Djusie. Där finns verktyg som du kan torrborsta både ansiktet och kroppen med men Katja är också som ett lexikon när det gäller fördelar med att använda sig av torrborstning.

Annons

Varför ska man torrborsta huden?

– Torrborstning är ett lätt sätt att själv stödja lymfsystemet som är livsviktigt för vår hälsa, vårt välmående, hudens vitalitet och dess cellförnyelse. Om det här systemet inte fungerar kan du bli trött, svullen, plufsig och få ont. Huden kan mista lystern men också få andra problem.

Hur vet man hur man ska använda borstarna?

– Det är enkelt. Vi har tagit fram instruktionsfilmer där du ser hur du gör och dessutom ser hur du inte ska göra! Det är viktigt att du inte trycker borsten mot huden. Använd lätta mjuka rörelser för att inte skada huden.

Torrborstning tar också bort döda hudceller som ligger och skräpar på ytan vilket gör att de kroppsprodukter du använder efteråt kommer att gå in lättare i huden och du minskar risken för inåtväxande hår på t ex benen. Det öppnar också upp tilltäppta porer och får huden att kännas både mjukare och smidigare. Sist men inte minst så blir det enklare att få bort t ex brun utan sol på ett snyggt och jämnt sätt.

Annons

Så gör du torrborstning

Tänk på att ha en mjuk borste med naturborst. Som namnet antyder är det optimalt att borsta huden när den är just torr. Bäst är att torrborsta en gång om dagen men det är bättre att göra det några gånger i veckan är inte alls. Kör gärna i duschen. På så sätt kan du enkelt spola bort allt skrufs som trillar av när du arbetar över huden. Du ska dock inte duscha direkt efteråt. Det gäller oavsett om du torrborsta dig på kroppen eller i ansiktet. Katja förklarar varför:

– Vare sig du duschar kallt eller varmt så stoppar detta de välgörande processerna för lymfsystemet som borstningen satt igång.

Det är bättre att duscha först och sedan torka huden ordentligt innan du börjar. Starta nerifrån vid fötterna eller vid händerna, vad som passar dig bäst. Jobba dig uppåt med svepande rörelser. Tänk på att undvika alla områden där huden kanske är solbränd, har eksem eller är irriterad av andra anledningar. Du får extra bra effekt om du börjar med att stimulera lymfsystemet med händerna innan du tar borsten. Du kan kika här på tips hur du torrborstar i ansiktet.

Annons

Ta hand om din torrborste

Även om borsten är torr och kanske inte ser smutsig ut så fastnar det både döda hudceller och oljor från huden på stråna. Var rädd om din borste och skölj den med ljummet vatten när du är klar, någon gång då och då kan du också tvätta rent den med mild tvål och vatten. På så sätt gör den ett bra jobb även nästa gång du ska använda den.

Bästa torrborstarna just nu

borstar till torrborstning av ansikte och kropp från Djusie

Hos Djusie hittar du fina borstar för både ansikte och kropp. Ansiktsborsten är perfekt utformad för att lätt komma åt överallt och den är väldigt skön i handen. Den är tillverkad i Tyskland med strån från långhåriga getter och handtag av olivträ. Ansiktsborsten kostar 429 kr och du hittar den här.

Anti-Cellulite Body Brush Soft från Dr Barbara Sturm är så mjuk att den passar speciellt bra på hud som är känslig för tryck. Den kostar 390 kr och finns här. (reklamlänk)

kroppsborste med knopp från body shop

Round Body Brush från the Body Shop har lite längre strån och en knopp som gör den lätt att hålla i. Den kostar 195 kr och du hittar den här (reklamlänk).

Annons