Kvinna med gult nagellack
0:49

Efter reklamen: Så får du starkare naglar – fem tips

(0:49)

Slå på ljud

Vi är många som målar naglarna åtminstone någon gång i veckan – men vad är det vi målar på våra fingertoppar egentligen?

Sajten Stylecraze skriver nu om riskerna med nagellack, då många av de vanliga ingredienserna kan vara rent av hälsofarliga. Det här är ingredienserna du ska undvika i dina nagellack!

Toluen

Den här ingrediensen används för att ge en len finish, som många är ute efter när de målar naglarna. Men den kemiska substansen kan sjunka in i huden genom nageln, och kommer med flera hälsorisker. Det kan irritera ögon, hals och lungor om man andas in det, och till och med riskera fosterskador om man är gravid. Det krävs dock en hög koncentration, på över 50 procent, för att det ska vara skadligt, något billigare märken kan var slarviga med.

Nageltrenderna hösten 2021 - färgerna och lacken att satsa på

Formeldahyd

Formeldahyd är faktiskt ett ämne som bildas naturligt i kroppen, om än i minimala mängder. Men i större mängder kan det vara farligt. Ämnet används för att nagellacket ska bli hårt och hålla längre. Det här ämnet är främst dåligt för de som jobbar med nagellackstillverkning, för det är farligt att andas in under längre tid. Väljer du däremot bort nagellack som har det i sig så kommer tillverkare sluta använda det så småningom, och arbetarna får bättre jobbförhållanden.

Dibutylftalat

Det här är ytterligare ett ämne som är till för att naglarna ska hålla bättre. Det här ämnet är cancerogent, och kan dessutom ge fosterskador.

Smarta tricket som hjälper dig att få till en fransk manikyr

Tänk på det här när du köper nagellack

Betyder det här att du aldrig kan måla naglarna igen? Absolut inte! Det finns massor av nagellack som inte innehåller de här farliga ämnena. Ofta benämns det som att nagellacken är ”five free” eller ”seven free”, vilket innebär att de inte har tidigare nämnda farliga ämnen, och inte heller en rad andra ämnen. Finns inte det så välj iallafall nagellack som inte har ”three free”, och inte innehåller toluen, formledahyd och dibutylftalat. Det finns också organiska och veganska nagellack att testa!