Trendar: FrisyrerHudvårdHårtipsBäst i testSminktipsNageltrender

Frisörens smarta hårtvättningsknep

09 apr, 2024 
AvAino Oxblod
FotografTt, privat.
Tvätta håret rätt enligt Elin Rantatalo.
Hur ofta behöver man tvätta håret egentligen, och vad ska man använda för teknik för att det ska bli så rent som möjligt?
Feminas profil och frisören Elin Rantatalo avslöjar sina bästa knep för att få vackert, rentvättat hår.
– Är där det samlas mest smuts, säger Elin Rantatalo.
Annons
Feminista - Lindex Award: Elin RantataloBrand logo
Feminista - Lindex Award: Elin Rantatalo

Få frågor inom hårskötsel är så omdebatterade som tvättandet – hur ska man egentligen tvätta håret på bäst sätt? Medan vissa förespråkar att tvätta håret ofta, tycker andra att det ska göras så sällan som möjligt, och vilken teknik och vilka produkter som bör användas råder det också olika åsikter om.

Feminas profil och bloggare Elin Rantatalo är utbildad frisör, och har arbetat med hår i många år. Hon konstaterar att det inte går att säga hur ofta man ska tvätta håret, för att det är mycket som spelar in, exempelvis hur aktiv man är och vad ma har för hårtyp.

– Har man ett aktivt liv och tränar mycket så kan man kanske bara skölja av håret med vatten vissa gånger, man behöver inte tvätta det varje gång. Man märker vad som passar ens hår, säger Elin Rantatalo.

Annons

Frisörens knep: Så tvättar jag håret

Hon har själv arbetat fram en strategi för hur hon tvättar håret, för att få det så rent som möjligt. Speciellt om man använder smink är det extra viktigt att tvätta håret kring ansiktet, då det blir smutsigast.

Elin Rantatalo delar upp håret i olika delar när hon tvättar det för att vara säker på att inte missa någon del.

– När jag tvättar håret delar jagin det i olika sektioner utan att tänka på det – håret närmast ansiktet, bakom öronen och i nacken, och sen en klick mitt på hjässan. Just i nacken, bakom öronen och kring ansiktet är där det samlas mest smuts, om man till exempel använder smink så glider det ut i hårlinjen.

Elin drabbades av mördarbakterie – hör hennes berättelseBrand logo
Elin drabbades av mördarbakterie – hör hennes berättelse
Annons