Trendar: HudvårdHårtipsBäst i testSminktipsNageltrenderSolskyddParfymtipsGrått hår

Expertens råd: “Därför ska du börja med ögonen när du sminkar dig”

17 jun, 2024 
AvJessica Blockström
Hud som ser ut som din egen hud har varit Catherine Dichys signum under hela hennes karriär men i dag är naturlig skönhet något mycket mer än bara en look för den framgångsrika makeupartisten.
Annons
Största skönhetsmyterna – hudgurun ger svarBrand logo
Största skönhetsmyterna – hudgurun ger svar

Hon har rest över hela världen och jobbat med de allra största fotograferna, modellerna och stylisterna i nästan tre decennier. Men att Catherine Dichy blev makeupartist började som trots.

– När jag var 15 år skulle jag prata allvar med min pappa. Han bodde då i Schweiz och jag tyckte inte att han hade varit den bästa pappan. Men jag hann aldrig konfrontera honom innan han överrumplade mig med frågan om vad jag ville bli när jag blev stor. Från ingenstans dök frisör upp, något pappa inte tyckte var ett yrke. För att visa att jag inte var velig, som han ofta hävdade, bestämde jag mig för att hålla fast vid det.

Catherine Dichy

Gör: Hårstylist och makeupartist, författare och ordförande för Organic Beauty Awards jury.

Ålder: 60 år.

Bor: I Saltsjöqvarn utanför Stockholm samt i Stenkyrka på Gotland.

Aktuell: Med en uppdaterad upplaga av boken Naturlig skönhet, men kommer även att vara med på workshoppar och retreater där man arbetar holistiskt med skönhet.

Annons

Betygen räckte dock inte för att komma in på frisörutbildningen i Sverige.

– Pappa överraskade och hjälpte mig med pengar till en frisörskola i Lausanne. Där fick jag en gedigen utbildning i allt från hårläggning till grunderna i anatomi.

I Sverige hamnade Catherine på en av Stockholms coolaste salonger: Klippoteket. Ryktet om den duktiga frisören spred sig och modellagenturen Mikas fångade upp henne som hårstylist. Men hur blev hon då makeupartist?

– På 90-talet var det bistra tider. Uppdragsgivarna ville inte boka både hår och makeup, de letade efter folk som kunde båda. Då jag är rätt nyfiken hade jag kollat in vad makeupartisterna gjorde på plåtningarna så jag hade lite kunskap och lät mig övertalas att testa.

Så gick allt fort. I slutet av 90-talet var trenden präglad av ”more is more”. Catherine blev känd för en mer naturlig look där hud skulle se ut som hud och ha en fräsch lyster. Plötsligt var hon bokad på jobb över hela världen.

Annons

– Sedan blev jag ombedd att skriva en bok som skulle handla om naturlig skönhet. Jag kunde inte mycket om hållbarhet så jag började göra research och lära mig mer.

Catherine började fundera över alla produkter i jobbväskan och ville byta ut allt hon hade.

– Min lärare rådde mig att slänga allt som var gammalt men använda upp mina favoriter innan jag bytte ut dem och skänka bort övrigt. Det tog två år att växla ut allt.

Catherine Dichy
Catherine Dichy.

I dag är naturlig skönhet hennes hemmaplan. Hon har utbildat sig till certifierad ekologisk hudvårds­terapeut och är ordförande för Organic Beauty Awards-juryn, en tävling som lyfter det bästa inom naturlig skönhetsvård.

Hur gör du när du väljer produkter i dag?

– Jag föredrar naturliga ingredienser, då vet jag vad jag lägger på huden. Det får gärna vara ekologiskt men det där är lite lurigt. En produkt kan kallas eko även om den inte är fullt så.

Annons

Det finns en djungel av just märkningar. Vilken tittar du främst efter?

– Ecocert är den enklaste att följa. Allt som är bra är dock inte nödvändigtvis certifierat. Det är dyrt att skaffa dessa märkningar vilket många små företag inte har råd med.

Finns det något du aldrig vill se i ditt badrum?

– Jag tycker syror förstör hudens barriär och naturliga skydd. Jag undviker också silikoner.

Hur ser din rutin ut?

– På kvällen duschar jag och rengör ansiktet, masserar huden länge, mistar med ett hydrolat och applicerar sedan olja. Varje morgon kör jag gympa i sängen för kroppen och ansiktet, även om jag måste gå upp klockan fyra. Men jag tvättar inte huden då, det är bara på kvällen.

Var ska man börja om man vill bli mer hållbar i sin rutin?

– Ta in några få produkter för din rengöring. Arbeta sedan successivt och byt ut produkter.

Vad tänker du om alla ungdomar som håller på med hudvård och aktiva ingredienser?

Annons

– Förutom att de lägger alldeles för mycket pengar på dyr hudvård så är det inte bra för deras hud. De kommer att åldras i förtid.

Vilken är den största skönhetsmyten?

– Att olja inte går in i huden. Det stämmer inte, huden behöver bara vara lite lätt fuktig för att ta emot oljan.

Har du någon filosofi?

– Håll det enkelt, var nyfiken, prova dig fram och ha kul!

Favoriter i badrummet

1 Mångsidig

Aleppotvål från Botany for All
Aleppotvål från Botany for All.

Aleppotvål från Botany for All kör jag till både hud och hår. Den är mild, fuktgivande, balanserar pH-värdet och hjälper mig att få fyllighet och struktur till mina tunna strån. Jag använder också tvålen till att rengöra mina sminkborstar. Ca 58 kr/150 g.

2 Oljefyndig

Oil in Treatment från Green Heads.
Oil in Treatment från Green Heads.

Oil in Treatment från Green Heads är en mix av oljor där du bland annat hittar arganolja. Ca 329 kr/30 ml.

3 Definierande

Long Lash Mascara från Inika.
Long Lash Mascara från Inika.

Long Lash Mascara från Inika är en favorit som ger mina fransar definition och fyllighet samtidigt som den är naturligt vårdande. Ca 369 kr.

4 Strukturerande

Sea Salt Mist Green Heads
Sea Salt Mist från Green Heads.

Sea Salt Mist från Green Heads ger bra struktur och fyllighet. Jag sprayar på torrt hår och har sedan lite arganolja ovanpå för att få fram lockar och fin lyster. Ca 319 kr/150 ml.

Annons

Skönhetsexpertens bästa tips

1. Få in en rengöringsrutin på kvällen så att huden blir av med dagens damm och smink. Massera ansiktet för att stimulera blodcirkulation och kollagenproduktion, stryk också med fingrarna för att stimulera lymfvätskan.

2. Applicera fukt innan olja för att få den att gå djupare in. Jag använder hydrolat, en ansiktsmist med kondensen från tillverkningen av eteriska oljor. Efter rengöring sprayar jag på och klappar in.

3. Börja med ögonen när du ska sminka dig så slipper du få basen förstörd av skuggor.

4. När man sätter på mascara är det inte alltid lätt att borsta nära franskanten. Använd skugga på en snedskuren pensel först för att komma åt här. Det förlänger fransarna fint och ger en mer intensiv blick.

Annons