Artikeln innehåller reklamlänkar
Trendar: FrisyrerHudvårdHårtipsBäst i testSminktipsNageltrenderSolskydd

Experten: Så räddar du ögonbrynen när du färgat dem för mörka

02 feb, 2023 
Det låter så lätt men att färga ögonbryn själv slutar ibland med väldigt mörka bryn.
Här får du proffshjälp som löser problemet.
Ögonbrynsexperten Felicia Kjellgren delar med sig av sina bästa tips.
Annons
Lena Endre om dagens skönhetsideal: "Förjävligt"Brand logo
Lena Endre om dagens skönhetsideal: "Förjävligt"

Att färga ögonbryn själv hemma låter som en smart idé. Det går snabbt och det blir betydligt billigare än att gå till en salong som har brynfärgning på menyn. Men säg den som inte studsat till av spegelbilden efteråt. Det är lätt att brynen ser väldigt mörka ut. Ingen panik! Det går att lösa på flera sätt.

Färga ögonbryn? Så rättar du till brynen när det blivit fel

Vi grabbade tag i brynproffset Felicia Kjellgren för att be om hennes bästa knep när brynfärgningen inte gått som tänkt. Hon är utbildad makeupartist och ögonbrynsexpert med 10 års erfarenhet i branschen.

Annons

Förutom att hon är en inspirerande profil på Instagram, som @browfelicia, så har hon färgat tusentals ögonbryn under sina år som makeupartist och gjort sig känd just för att vara en stjärna på bryn. Inte minst stylar hon brynen på stora kändisar och influencers.

Hon har flera knep i bakfickan som hjälper dig när brynfärgningen råkat sitta lite för länge. Till att börja med vill hon mana till lugn. Den värsta chocken brukar alltid lägga sig efter ett tag.

Annons

– Det första man ska ha i tanken är att det fastnar mycket färg i huden när du gör den här typen av behandling. Den kommer att lossna och då ser inte resultatet riktigt lika supermörkt ut längre.

Om man mot förmodan tycker att sina färgade ögonbryn blev för mörka så finns det tips och trix för att rätta till det.

Hur rättar man till för mörkt färgade ögonbryn?

– Det du absolut inte ska göra, som jag hört folk pröva, är att försöka bleka färgen med t ex aceton eller citron. Däremot kan du dämpa färgen en aning om du mixar olivolja med micellärvatten och gnuggar blandningen direkt över din nyfärgade bryn. Det kan ta bort lite av det mest intensiva. Du kommer dock inte att få bort all din brynfärg, säger Felicia Kjellgren.

micellärvatten är bra att ha hemma om du ska färga ögonbryn

Sensibio H2O från Bioderma är en favorit när det kommer till micellärvatten och bra att ha hemma också om du ska färga ögonbryn. Den kostar 199 kr/500 ml och finns här. (reklamlänk)

Annons

Finns det något man kan måla över med?

– För att lätta upp brynfärgen kan du använda ett brynvax eller en brynmascara med en ton som drar lite åt guld. Att borsta på den över dina mörka bryn tycker jag gör skillnad, säger Felicia Kjellgren.

brynmascara lättar upp om det blivit väl mörkt efter att ha färgat ögonbrynen

Dipbrow Gel i Caramel från Anastasia kostar 295 kr och du hittar den här. (reklamlänk)

Kitet som gör det enkelt att färga ögonbryn

hemmakit från Rapide för att färga ögonbryn

Svenska Rapide är proffs på att färga ögonbryn och nyligen lanserade man ett smart kit där du själv kan blanda till den perfekta färgen. Förutom en liten glasskål och aktivator får du tre olika färger som gör att du kan få till den perfekta nyansen för just dig.

Brow Kit från Rapide kostar 299 kr och det finns här. (reklamlänk)

Annons