Trend: Glänsande svart

Meghan Markle satsar på den nyanserade svarta.

Glänsande svart är det nya svarta – speciellt när det kommer till hårfärg.

Frisören George Papanikolas menar att det kan låta lätt att få till en skinande svart färg, men att det är lite knepigare än det låter.

– De flesta tänker att en glänsande svart är en färg, men egentligen är det en rad olika toner inblandade för att få till rätt glans och rörelse utan att det ser ut som bläck. Hårfärg kommer i tio nivåer där fem av dem hör till den mörka familjen. Det sträcker sig från nivå ett – svart – till nivå fem – mellanbrunt. Glänsande svart innehåller alla nivåer.

Därför ska du aldrig borsta håret på morgonen

Trend: Isigt blond

Flera olika sorters blonda varianter är inne under 2021 – om man så är smörigt blond eller har blonda slingor verkar man ha hittat rätt. Men en tydlig trend är också den isblonda looken, där håret är ljust och kallt.

– Den här isiga nyansen får man genom att använda foilayage eller balayage. Det ger minimalt med dimension vid rötterna med full färgmättnad med det blonda i topparna. En toning kan hjälpa till att hålla det askblont, tillsammans med frekvent användning av silvershampoo hemma, säger frisören Karissa Schaudt.

Frisörerna rekommenderar också att använda Olaplexbehandlingar på håret för att minska skadorna av den intensiva blekningen.

Trend: Queen's gambit-rött

Beth Harmon i The queen's gambit.

Det är svårt att inte inspireras av det vi ser på tv och streamingsajter, speciellt när man får mindre intryck från omvärlden än vanligt. Kanske är det därför så många är sugna på en röd hårfärg – precis som Beth Harmon i Netflix-succén The queen's gambit.

– Den här eleganta och sofistikerade färgen kommer transformera mer daterade nyanser. Det är en sann röd, så den är djupare än kopparrött, men ljusare än kastanjerött.

Kändiskvinnorna som bytte frisyr – och fick en helt ny karriär

Trend: Omvända slingor

Omvända slingor, eller klumpiga slingor som det också kan kallas, har varit en Tiktok-trend under en längre tid, och ser inte ut att vara på väg bort. Trenden, som bottnar i 90-talsinspiration, går att göra på många olika sätt.

– De omvända slingorna har gjort en storstilad entré. Det är en rätt stor trend, och är en blandning av en klumpig lowlight och extremt tjocka slingor, säger kändisfrisören Bianca Hillier.

Lowlights innebär att man färgar delar av håret en eller några nyanser mörkare än det är naturligt, medan hightlights eller slingor ofta är tvärtom. Här kan man alltså välja hur extrem man vill vara – för en mer naturlig look väljer man färger lite närmare ens naturliga hårfärg.

Trend: Fantasifulla pasteller

Sångerskan Halsey har testat pastelltrenden.

Efter det minst sagt trista året 2020 är det nog många som vill göra något galet med sitt hår – men samtidigt är man kanske inte beredd att lägga särskilt mycket tid och pengar på det. Är man blond från början så finns det stora möjligheter att enkelt göra en transformation med pastelltoningar.

Här är möjligheterna oändliga – vill du ha lila hår, rosa slingor, blå lugg? Så länge basen är ljus så fäster det mesta, och toningarna är också ofta ganska milda mot håret.

Färgerna går dock ur ganska snabbt, så vill du att det ska hålla längre får du välja en mer intensiv färg, som sedan tvättas ur med tiden.

Så får du det perfekta gråa håret – utan att gå till frisör