Artikeln innehåller reklamlänkar
Trendar: FrisyrerHudvårdHårtipsBäst i testSminktipsNageltrender

Bäst i test: Bästa fotkrämen – favoriterna för alla behov

04 nov, 2022 
AvVeronica Henriksson
bäst i test fotkräm bästa kräm för fötterna
Spruckna hälar, förhårdnader och torra fötter – du känner kanske igen dig? Men hjälp finns inom räckhåll! Här är vinnarna av bästa fotkräm 2023.
Annons

Nu är det dags att säga adjö till torra fötter, förhårdnader och hälsprickor! Ge fötterna extra kärlek med en bra fotkräm. Femina har testat sig igenom bästa fotkrämerna för alla behov. Här är vinnarna av årets bäst i test.

Bästa fotkräm – våra favoriter 2023

Scrolla ner för att läsa längre recensioner om produkterna.

Bäst i test fotkräm – årets vinnare i alla kategorier

För väldigt torra fötter, för hälar med självsprickor eller fötter med förhårdnader – Femina har samlat vinnarna av årets bästa fotkrämer i alla kategorier.

Bästa fotkräm för torra fötter, Scholl – Intense Nourish Foot Cream

Har du problem med väldigt torra fötter kommer Intense Nourish Foot Cream från Scholl inte att göra dig besviken! Den tjocka fotkrämen lämpar sig bäst att använda över natten. På morgonen är fötterna som nya och efter en veckas intensivt användande har hälsprickor minskat markan. Extra tacksamt är att fotkrämen ger långvarig effekt.

Fördelar:

 • Gör jobbet på alla fötter – torra som väldigt torra.
 • Dryg.
 • Effektiv.
 • Håller fötterna mjuka länge.

Nackdelar:

 • Fetare i konsistensen så passar bäst till kvällen.
fotkräm bäst i test torra fötter
Årets bästa fotkräm från Scholl. Klicka på bilden för att komma till produkten.

Bästa fotkräm mot spruckna hälar, CCS – Cracked Heel SOS

Klassikern Cracked Heel SOS är ett måste för alla att ha hemma. Du vet aldrig när fötterna slår bakut och blir extremt torra! Fotkrämen, som innehåller hela 25 procent karbamid, innehåller också mjölksyra som hjälper till att exfoliera försiktigt. Här får du fukt, fett och exfoliering i ett.
Supertips! Krämen kan också användas på torra armbågar.

Fördelar:

 • Ger resultat på några dagar.
 • Härlig att ha som fotmask över natten.
 • Återfuktar ordentligt och är anpassad för extremt torr hud.
 • Exfolierar snällt.

Nackdelar:

 • Tjock i konsistensen och tar några minuter att sjunka in.
bästa fotkräm spruckna hälar bäst i test
Klicka på bilden för att komma till fotkrämen anpassat för spruckna hälar från CCS.

Bästa fotkräm mot förhårdnader, Footmender – All In One

Torra fötter, hälsprickor, liktorn, förhårdnader – inget problem är för stort för Footmenders klassiska All In One. Fotkrämen har en bra förpackning med pump som doserar perfekt. Krämen en mjuk, skön och konsistens, men trots det sjunker krämen in snabbt vilket gör att den kan användas morgon och kväll. "Man vet att en fotkräm är bra när vänner från USA ber mig ta med flera burkar varje gång jag kommer och hälsar på", säger en testare.

Fördelar:

 • Allt i ett-kräm som jobbar på allt!
 • Återfuktar bra.
 • Kan användas morgon och kväll.
 • Ger effekt på bara en vecka – men har en direkt återfuktande effekt.

Nackdelar:

 • Har en svar doft av mint/mentol
bästa fotkräm bäst i test foot mender torra fötter förhårdnader
Klicka på bilden för att komma till den exfolierande fotkrämen från Footmender.

Bästa effektiva fotkräm, Salvequick – Foot Rescue All in one Foot Cream

Foot Rescue All in one Foot Cream är en multifunktionell fotkräm som lovar att behandla och förebygga hälsprickor, fotsvamp, förhårdander, torra fötter och till och med dålig lukt. Och krämen levererar på nästan alla punkter (illaluktande fötter tycks vara svårt att bli av med). En riktigt skön kräm som sjunker in bra! "Jag har främst använd krämen på kvällen och när jag vaknar på morgonen är mina fötter härligt mjuka och otroligt lena. Det bästa är att jag har haft min förpackning i evigheter", säger en testare.

Fördelar:

 • Dryg. En pump på vardera fot räcker vilket gör att den håller länge.
 • Effektiv.
 • Jobbar på många områden samtidigt.
 • Ger resultat efter bara en vecka.

Nackdelar:

 • Har ingen större effekt på illaluktande fötter.

Bästa djupt återfuktande fotkräm, Pedicare – Intensivt Vårdande Fotkräm 24h

Intensivt Vårdande Fotkräm 24h är ett snällt budgetkap med en generös förpackning om 125 milliliter. Här är fotkrämen för dig som främst har problem med väldigt torra fötter – för här pratar vi fukt och fett i massor. Bland innehållet finns bland annat karbamid, sheasmör och fettsyror – mums säger fossingarna! Applicera på kvällen och vakna upp med riktigt mjuka och härliga fötter. Krämen tar ett tag att sjunka in, i och med den tjocka konsistensen, men är optimal att använda som en fotmask (använd då lite mer produkt) tillsammans med ett par bomullsstrumpor.

Fördelar:

 • Gör underverk på fötterna över en natt.
 • Återfuktar ordentligt.
 • Håller fötterna mjuka länge.

Nackdelar:

 • Lite svår att trycka ur förpackningen.
fotkräm bäst i test pedicare
Årets bästa återfuktande fotkräm för torra fötter från Pedicare. Klicka på bilden för att komma till produkten.

Bästa fotsalva, CCS – Fotvårdssalva

Testets mest prisvärda produkt! CCS klassiska Fotvårdssalva är en tjockare fotkräm som används över natten. Och precis som namnet tyder har den en konsistens av en salva, snarare än en kräm. Fotsalvan gör fötterna mjuka och följsamma och är extra härlig att applicera efter ett fotbad och fotfilning. Salvan kanske inte är något som används varje dag, men en perfekt booster när fötterna känns extra torra och trötta.

Fördelar:

 • Budgetkap (49 kronor för 175 milliliter).
 • Effektiv.
 • Mjukgörande – och håller fötterna mjuka länge.
 • Innehåller karbamid.
 • Härlig att använda som en fotmask med ett par strumpor under natten.

Nackdelar:

 • Något svår att smörja in helt i huden, men perfekt att använda som ett lite tjockare lager.

Bästa fotmask, Scholl – Mjukgörande Fotmask

Ska du ut på fest och låta fötterna lufta i ett par öppna skor eller vill du bara ge fötterna lite extra boost med fukt? Mjukgörande Fotmask från Scholl är den perfekta direktverkande fotmasken som kommer som ett par strumpor och gör fötterna fina, mjuka och lena.

Fördelar:

 • Ger snabb effekt.
 • Bra booster när du vill ge fötterna extra kärlek.
 • "Strumporna" är stora och passar alla fötter.

Nackdelar:

 • Du behöver sitta still i 20 minuter.
bästa fotmask bäst i test
Årets bästa fotmask från Scholl. Klicka på bilden för att komma till produkten.

Bästa exfolierande fotmask, Salvequick – Exfoliating Socks

Om du inte redan har testat exfolierande fotstrumpor så har du säkerligen hört talas om dem? Salvequicks Exfoliating Socks är en fotmask i form av strumpor som verkar på huden i en timme, men ger effekt först efter några dagar. Efter cirka fem dagar kommer du att se att fötterna ömsar skinn som aldrig förr. Hej då förhårdnader och torra fläckar och hej ny, fräsch hud!

Fördelar:

 • Fötterna blir som nya!
 • Smidigt sätt att få en bra exfoliering till fötterna.
 • Bra att varva mellan filning av fötter.

Nackdelar:

 • Går ej att göra om du vet att du ska visa fötterna.
exfolierande fotmask bäst i test
Klicka på bilden för att komma till den peelande fotmasken från Salvequick.

Vanliga frågor om torra fötter och fotkräm

Hur behandlar man hälsprickor och varför ska man inte fila fötterna för ofta? Femina ger dig svaren på de vanligaste frågorna om hälsprickor, torra fötter och fotkräm.

fotkräm bäst i test bästa fotsalva fotmask tips
Så använder du fotkräm på bästa sätt!

Vilken är den bästa fotkrämen?

Det finns mängder av olika varianter av fotkräm och vilken som är bäst beror helt enkelt på dina fötters ursprungsläge. Har du lätt torra fötter kan en lättare fotkräm eller fotlotion räcka, men har du problem med hälsprickor behöver du något betydligt fetare och mer återfuktande.

Annons

Hur använder man fotkräm?

Hur och när du applicerar fotkräm beror lite på vilken variant du använder. Använder du en fetare fotkräm eller fotsalva är det ofta att föredra att applicera innan läggdags eftersom att det tar en stund för produkten att sjunka in. Men en fotkräm med lättare konsistens kan såklart användas på morgonen. Låt fotkrämen sjunka in några minuter innan du sätter på strumporna.

Vad är bäst mot hälsprickor?

Hälsprickor är ett vanligt problem, speciellt i kalla Skandinavien där vi går med fötterna instängda i varma skor stora delar av året. Det bästa sättet för att behandla hälsprickor är genom fotbad och noggrann smörjning med fotkräm. Och lufta fötterna när du har möjlighet! Kom också ihåg att ta hjälp och gå på medicinsk fotvård för att få bukt med problemet.

Hur filar man fötterna på bästa sätt?

När du filar fötterna finns det några viktiga saker att tänka på. Dels vilken fil du använder och dels hur ofta du filar fötterna. Filar du fötterna för ofta och för hårt finns nämligen risken att du skapar en ond cirkel och att huden producerar mer, tjock hud. Fila aldrig på dina hälsprickor och kom ihåg att du aldrig ska hyvla dina fötter hemma själv. Det jobbet lämnar vi till proffsen!

Annons

Hur får man fina fötter?

Våra fötter är inget vi ska skämmas över – tänk så mycket fötterna får stå ut med. Men känslan av att fötterna är torra och har sprickor, och att tånaglarnas skick inte är de bästa, är inte alltid så rolig. Det bästa sättet för att få fina fötter är att smörja fötterna – noga och ofta! Det finns fotkrämer som också har effekt på förhårdnader, liktorn, hälsprickor och till och med fotsvamp.

Hur blir man av med torra hälar?

Att bli kvitt torra hälar är tyvärr sällan något som sker över en natt, utan kräver gediget smörjande – morgon och kväll. Det är också viktigt att fila fötterna försiktigt (gärna med en fil som inte är så grov) och var extra varsam om du har självsprickor som riskerar att börja blöda. Har du väldigt torra fötter bör du alltid söka hjälp hos en medicinsk fotterapeut.

Fungerar en fotmask?

Absolut! En fotmask i form av fotsockor eller en tjockare kräm är inte lösningen på alla dina fotproblem, men hjälper absolut till att hålla fötterna fina och mjuka. Att använda till exempel en exfolierande fotmask med jämna mellanrum hjälper till att bli av med förhårdnader.

Foto: TT

Fem favoriter från Femina: franska skönhetsknepBrand logo
Fem favoriter från Femina: franska skönhetsknep
Annons