Trendar: FrisyrerHudvårdHårtipsBäst i testSminktipsNageltrender

Frisören tipsar: Så tar du hand om ditt hår efter 50

07 mar, 2022 
Avsandra skarin
FotografTT

Efter att ha passerat 50-strecket kan håret behöva lite extra vård och kärlek.
Annie Ankervik, frisör på DOM Hairdressing, ger sina bästa råd om hur man tar hand om sitt hår på bästa sätt.
– Jag tänker att du fortfarande i stort sett kan ha vilken frisyr du vill, säger hon.

Annons
5 misstag kvinnor gör med sitt hår – som får dem att se äldre utBrand logo
5 misstag kvinnor gör med sitt hår – som får dem att se äldre ut

Precis som att resten av kroppen förändras med åldern, gör håret också det. Efter att ha passerat 50-årsåldern kan det innebära ett behov av att förändra hårvårdsrutinen eller ändra utbudet av produkter.

Många kvinnor väljer att klippa av längderna i den här ålder men det viktigaste är att ha en frisyr som man trivs i och som passar ens livsstil.

– Inget är ju tråkigare än att få en frisyr som ser super ut när du kommer ut från frisören men som egentligen kräver mer energi av dig att underhålla än vad du vill och kan lägga på det, säger Annie.

Ett mer moget hår kan också bli tunnare, förlora pigment och elasticitet. Ofta blir det torrare och mer skört. Därför är det viktigt att se till att använda produkter som är tillräckligt vårdande och återfuktande. Leta efter skonsamma produkter för att inte torka ut håret.

Annons

Se till att ta hand hårbotten, så att den är hälsosam och mår bra. Genom regelbunden massage kommer blodcirkulationen att öka, vilket får igång tillväxten i hårsäckarna. Det även finns specifika hårbottenborstar som ska användas i duschen. De hjälper till att massera hårbotten på ett bekvämt och avslappnande sätt.

Borsta fram hårets glans

Det kan även vara bra att lägga en hårscrub ibland för att exfoliera bort död hud och beläggningar. Glöm dock inte bort att också ge din hårbotten fukt och vård i form av lugnande hårinpackningar, minst en gång i veckan. Ett torrare hår i behov av mer näring, bör använda hårinpackning fler gånger. Det finns många bra leave in-produkter som ska appliceras efter hårtvätten, i fuktigt hår och sköljas ur.

Borsta gärna håret mycket, om det är möjligt. Genom att borsta håret så fördelas hårbottens naturliga oljor ut till längderna. Det är nyttigt för ett glanslöst och skört hår. Därför är det viktigt att ha en borste av hög kvalitet som inte sliter på håret. Exempelvis kan en svinhårsborste fungera bra, eftersom den kan reda ut håret på ett skonsamt sätt samtidigt som den ger håret en fin glans.

5 tips för hår som är 50+

  1. Se till att alltid använda snälla och milda hårprodukter.
  2. Lägg en hårinpackning minst en gång i veckan för att ge håret en vårdande fuktboost.
  3. För att ge längderna mer glans och få bort frizz så är det bra att applicera en hårolja. Det går att använda både i fuktigt och torrt hår.
  4. Ta för vana att börja massera håret regelbundet.
  5. Slarva inte med att borsta håret och investera i en kvalitativ borste.

Vill du få en regelbunden dos av inspiration?

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste modetrenderna och skönhetstipsen samt kulturvärlden. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons