Trendar: HudvårdHårtipsBäst i testSminktipsNageltrenderSolskyddParfymtipsGrått hår

Frisören: Så här klipper du enkelt gardinlugg hemma – alldeles själv

16 feb, 2023 
AvJosefin Westin
FotografYoutube
Sugen på att testa lugg men inte vågat?
Här är frisörens bästa tips på hur du enkelt klipper gardinlugg alldeles själv.
Annons
9 gånger kändisar gjort stora hårmakeoversBrand logo
9 gånger kändisar gjort stora hårmakeovers

En lång lugg kan förändra hela din look. Den ramar in ditt ansikte och markerar bland annat dina ögon och kindben.

Att klippa lugg kan kännas som ett stort steg, men det finns en lugg som passar de allra flesta och som du kan testa som ett första steg – gardinluggen. Det är dessutom lätt att klippa gardinlugg hemma.

Frisören Ariba Pervaiz delar med sig på sin Youtube-kanal sina bästa tips på hur du klipper gardinlugg och sedan stylar gardinluggen.

Bästa tipsen för att klippa gardinlugg

1. Börja med att skapa en så rak mittbena som möjligt med hjälp av en frisörkam.

2. När du har din mittbena ska du mäta två till tre centimeter bakåt. Eller så gör du som Ariba Pervaiz och lägger kammen på huvudet. Där den ligger platt är toppen på ditt huvud och den idealiska startpunkten på din gardinlugg. Håll kvar ett finger på startpunkten.

3. I nästa steg ska du mäta ut slutet på gardinluggens sidor. Det gör du genom att mäta ut brytpunkten på ögonbrynets båge och dra fingret rakt upp mot hårfästet.

Annons
Mät ut formen på din gardinlugg

4. Sedan drar du kammen från startpunkten på huvudet och rakt mot det andra fingret ovanför ögonbrynets båge.

Dra kammen för att få fram håret som du ska klippa gardinlugg av

Fäst sedan en klämma i resten av håret som ligger kvar på huvudet så att det inte blandas med hårslingan som du kammat fram.

Annons

5. Gör samma steg på andra sidan om mittbenan. Hitta diagonalen ner mot ögonbrynet och när du kammat fram hårslingan den fäster du övriga håret på den sidan med en hårklämma.

Gör samma sak på andra sidan för att få fram gardinluggen

6. Ta sedan fram håret som ska klippas.

Ta ihop håret för att klippa gardinlugg

Börja forma gardinluggen

7. För att säkerställa att luggen får ett snyggt och fint klippsnitt blöter du den delen av håret.

Annons

8. Kamma sedan ut håret så att det är fint och platt. Använd din haka som guide för att mäta ut var du ska klippa gardinluggen.

Mät ut håret till hakan för din gardinlugg

9. Ta kammen igen och kamma håret underifrån. Ta två fingrar och kläm åt håret ovanför kammen och dra neråt. Stanna vid hakan och klipp rakt av.

Klipp ett rakt snitt ovanför din haka

10. Nu har du din gardinlugg och kan separera den i två sektioner, en sektion på vardera sida om mittbenan. Gardinluggen är nästan klar och ska nu bara vinklas och få lager, ett finare svep. Ta en slinga i taget och lägg den ena bakom örat så länge.

Annons

11. Dra håret rakt ut. Vinkla kammen i samma diagonala vinkel som gardinluggens ena sida. Sätt i kammen en centimeter från benan och dra ut kammen i samma vinkel. Du har kommit till slutet när ena fingret når ena kanten. Klipp inte hörnet längst ner men allting annat. Det innebär att du klipper bort en smal triangel av hår.

Klipp sedan vinkeln på din gardinlugg

12. När du har gjort det kan du släppa håret och du kommer se att du har fått en vacker vinkel. Dra den gardinluggen åt sidan och klipp på samma sätt det andra hårstycket.

Annons
Släpp loss håret för att se en fina vinkeln på gardinluggen

13. Håll kammen parallellt med den sneda benan och dra kammen snett nedåt. Håll varsitt finger om håret ovanför kammen för att sträcka håret. Du vill säkerställa att fingrarna och kammen är i samma vinkel. Du ska inte klippa den nedersta hörnet men allting annat.

Klipp på samma sätt på andra sidan

Blås gardinluggen torr

14. I nästa steg blåser Ariba Pervaiz gardinluggen torr genom att kamma ihop gardinluggen i ett stycke och blåsa nedåt.

Annons
Blås din gardinlugg torr

15. När rötterna är torra och platta kan du dela gardinluggen i två sektioner för att fortsätta blåsa resten torrt. Dela gardinluggen i två sektioner. Ta ena sidan och håll den snett över till andra sidan. Använd en liten rundborste och linda håret runt borsten mot örat på samma sida som hårslingan kommer ifrån. Dra håret fram och tillbaka i rundborsten medan du fönar håret. Släpp sedan din gardinlugg och gör samma sak på andra sidan.

Blås och styla gardinluggen
Separera gardinluggen på vardera sida
Annons

Så stylar du gardinluggen

När gardinluggen är torr ska du skapa textur i gardinluggen. Kamma gardinluggen rakt ner och klipp rakt upp i den. Det kommer att ge gardinluggen en mjuk fjäderlätt avslutning. Du ska klippa i små drag. Det gäller att inte klippa för mycket i varje drag.

Ta ihop gardinluggen och tunna ur den med saxen

Släpp sedan loss luggen och blanda den med resten av håret.

Annons
Klipp ihop håret med gardinluggen


Klipp övergång från gardinlugg

Om du vill kan du rama in din gardinlugg och få den att smälta in bättre med övriga håret. Ta en bit av håret runt huvudet och kamma ihop det med gardinluggen. Klipp sedan snett uppifrån från där gardinluggen börjar och dra sedan saxen rakt ner. Det kommer göra att gardinluggen kommer blanda sig bättre med övriga håret. Det blir en naturlig övergång. Gör sedan samma sak på andra sidan genom att låta saxen glida ner.

Voila, så är din gardinlugg klar!

Så är gardinluggen klar

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Annons