Kvinna som kan fixa tunn lugg
Så fönar du håret med rundborste – steg för steg
1:06

Efter reklamen: Så fönar du håret med rundborste – steg för steg

(1:06)

Slå på ljud

Det behöver inte vara så svårt att fixa lugg men risken att få en felformad lugg avskräcker de flesta.

– Det finns ingen lugg som sköter sig själv men man ska inte behöva lägga ner mer än tio minuter. Det ska gå fort och vara lätt, säger frisören Anette Tyche till Femina.

Frisören: Så här klipper du enkelt gardinlugg hemma – alldeles själv

Det finns några enkla hacks som gör stylingen och livet med tunn lugg bra mycket enklare. Här är frisören Anette Tyches fem tips för få volym i en tunn lugg.

Frisören Anette Tycke ger tips om hur man får volym i tunn lugg

Frisören Anette Tyche, som jobbar på salongen Bonhair i Stockholm

1. Börja med en bra grund

Se till att du har en bra klippning utifrån den stil och form du vill ha på luggen. Det är basen som sen ger stylingen rätt förutsättningar. Välj sedan rätt produkt som framhäver din lugg. Skipa kletiga, kladdiga och feta produkter. Det tynger bara ner en redan tunn lugg. Använd lätta produkter i stället i form av en lätt volymprodukt som exempelvis en mousse eller primer.

– Grunda alltid med en bra produkt, säger Anette Tyche, som jobbar som frisör på salongen Bonhair i Stockholm.

2. Använd värme för att få volym i tunn lugg

Helena Bergströms frisyrer genom åren – från 80-talet till i dag

En lugg blir alltid bäst om man använder en fön.

– Blir du kompis med fönen blir allting mycket lättare. Använd luftstrålen uppifrån och pendla över hårfästet för att få ut virvlar, säger Tyche.

Om du vill ha en rak lugg räcker det att använda fönen och luftstrålen. Vill du i stället ha lite med form och böj på luggen använd då en mindre rundborste eller värmeborste.

– Du bör alltid grunda med fönen för att få ett naturligt utseende och för att få ordning på rötterna. Sen formar du den.

3. Trix för att få luggen att hålla hela dagen

Om du har fått en fet och tunn lugg för att du tränat, har fet hårbotten eller burit mössa så finns det knep att ta till för att fräscha upp luggen under dagen.

– Då är det jättebra om man har en bra primer i grunden och att man kan restyla luggen och då ha i torrprodukter, som torrschampo om man är blank och fet. Då delar sig inte luggen så mycket.

Om man har fet hud eller vet med sig att den kommer bli det under dagen kan man avsluta stylingen redan på morgonen med ett torrschampo. På så sätt håller sig luggen fräsch längre och suger upp eventuellt kommande fukt.

Efter att du har använt torrschampo i luggen räcker det oftast med att bara skaka till luggen så är den som ny igen.

4. Fräscha upp luggen på morgonen

Ser luggen tunn och rak ut dagen efter? Börja med att fukta luggen med lite vatten.

– Om du har en primer som är avsedd för omstylning räcker det att man duschar upp lite fukt i luggen och så tar man sin fön igen och stylar den som vanligt.

Då värmer du upp rötterna och får bort eventuella virvlar som tagit över luggen under natten. Även här väljer du hur du vill forma din lugg.

Så stylar du lång lugg – bästa tipsen för olika hårtyper

5. Håll efter luggen hos frisören

Det är A och O att underhålla sin lugg för att luggen inte ska kännas tunn och bångstyrig. Anette Tyches bästa tips om man har långt hår i övrigt är att gå till sin frisör mellan ordinarie klipptillfällen för att putsa luggen.

– Har man en bra frisör ska man ha den möjligheten om man har långt hår att klippa luggen mellan tillfällena. En proffsig frisör kan ofta bjuda på en luggklippning mellan sina regelbundna helklippningar.

Mest läst