Artikeln innehåller reklamlänkar
Trendar: FrisyrerHudvårdHårtipsBäst i testSminktipsNageltrender

7 gourmandparfymer med frestande noter

09 feb, 2024 
Gourmand parfym
Mustigt kaffe-ackord, sensuella vaniljnoter och sötsyrlig citronmaräng-ton – gourmand-parfymer som förför med ätbara ingredienser är en stor trend på doftfronten just nu.
Annons

Gourmand-parfymerna dök upp för första gången i början av 90-talet och det var Thierry Muglers sötsockrade Angel (reklamlänk) som fick trenden att fullkomligt explodera. En doft med en kraftfull mix av frestande noter som honung, kokos, karamell och mörk choklad. Men efter några storhetsår så föll gourmanderna tillbaka. De ansågs osofistikerade och barnsliga. Istället vändes trenden till det motsatta. Och nu har pendeln svängt igen.

Zoe Kravitz i rosa klänning med rosett på Oscarsgalan 2022
Skådespelaren Zoë Kravitz har varit ansiktet utåt för en av de ikoniska gourmandparfymerna: YSL:s Black Opium.

Aldrig tidigare har det släppts så många parfymer som passar i gourmandfamiljen som nu och det är speciellt ovanligt att det sker då vi går mot vår. Hemligheten är nya kombinationer som gör dem mer eleganta samtidigt som de erbjuder en omslutande och behaglig värme och en stor dos nostalgi. Som comfort food, något vi kan behöva och längtar efter i dessa tider. Spännande är också fenomenet TikTok där gamla klassiker kan få spinn igen och därför plötsligt skjuta upp som raketer på försäljningslistorna. Ett välkänt exempel är Kilian Hennesy's Love, Don't Be Shy (reklamlänk) som är långt ifrån en budgetparfym man kan komma.

Annons

Bästa nya gourmand-parfymerna

Är du på mer sugen på något nytt från gourmand-hyllan? Det finns nya versioner av älskade klassiker där du känner igen grunden men får en annan twist på mixen men också de parfymer som är en helt ny bekantskap för näsan. Vi har samlat våra favoriter bland de senaste lanseringarna.

1. Black Opium Over Red, YSL

gourmanddoft från ysl
Klicka på bilden för att komma direkt till parfymen.

I alla Black Opium-parfymerna är kaffe en framträdande not. I denna nya spännande version mixas kaffet med orientaliskt svart te tillsammans med fruktiga toner och rökta trä ackord. Läs mer och köp den här. (reklamlänk)

Annons

2. La Nuit Trésor Le Parfum, Lancôme

gourmanddoft från lancome
Klicka på bilden för att komma direkt till parfymen.

I den älskade Trésor-familjen dyker denna nya och förföriska doften upp där man kombinerat ros med saftig svartvinbär och bitter kakao för en sammetslen och intensiv upplevelse. Läs mer och köp den här. (reklamlänk)

3. The Scent Elixir for Her, Hugo Boss

gourmanddoft från boss
Klicka på bilden för att komma direkt till parfymen.

En gourmand med hetta har det tyska modemärket precis introducerat till sin superpopulära The Scent-kollektion, en parfym kryddad med rosépeppar och belladonna-ackord tillsammans med hallon, jasmin, cashmeran och vanilj. Läs mer och köp den här. (reklamlänk)

Annons

4. Lumineuse, Chloé

gourmanddoft från chloe
Klicka på bilden för att komma direkt till parfymen.

Här har du den allra första gourmand från det franska modehuset, en riktigt elegant parfum där du såklart hittar ros likt signaturdoften. Det kombineras med naturlig jasmin men oväntat här är tydlig värme och sötma från både vanilj och ambervanilj. Läs mer och köp den här (reklamlänk).

5. Daisy Love Pop, Marc Jacobs

gourmandparfym från marc jacobs
Klicka på bilden för att komma direkt till parfymen.

Den blommigt somriga Daisy-familjen bjuder på nya överraskningar den här våren. Förutom att flaskorna för första gången är klädda i täckande pastellrosa så har du här den träiga gourmanden Love med noter från bergamott, benzoin och pistage. Läs mer och köp den här. (reklamlänk)

Annons

6. Vanilla Sex, Tom Ford

parfym med gourmandnoter från tom ford
Klicka på bilden för att komma direkt till parfymen.

Vill du ha en riktig sockerchock är det här ett hett tips där både djupare och lättare vaniljnoter mixas med bittermandel och tonkaböna för en helt unikt pudrig, krämig och söt doftupplevelse. Läs mer och köp den här.

7. Devotion, Dolce & Gabbana

doft med gourmandnoter från dolce and gabbana
Klicka på bilden för att komma direkt till parfymen.

En av parfymerna som kickade igång den nya gourmand-vågen är italienarnas Devotion som släpptes samtidigt som den nya makeupkollektionen med samma namn. Här har du en mjuk och len vanilj som kombineras med sötsyrlig citronkaka för en helt ljuvlig doft man vill sniffa på igen och igen. Läs mer och köp den här. (reklamlänk)

Annons

Vad är en gourmand doft?

Den här parfym-familjen kännetecknas av varma, söta och djupt sensuella dofter där noterna i främsta fall kommer från mumsiga ät- och drickbara ingredienser. Det kan vara allt från salt karamell, choklad, kaffe och pistaschnötter till citronmaräng och sockervadd.

Paulúns LyxfrukostBrand logo
Paulúns Lyxfrukost
Annons