Artikeln innehåller reklamlänkar
Trendar: FrisyrerHudvårdHårtipsBäst i testSminktipsNageltrenderSolskydd

Håravfall kvinna – därför tappar du mycket hår och här är produkterna som hjälper

11 okt, 2022 
AvElin Fredlund
tips mot håravfall bästa produkter tappar hår
Våra bästa tips mot håravfall.
Har du problem med håravfall? Du är inte ensam! Håravfall kan drabba både kvinnor och män någon gång i livet. Vi har samlat en komplett guide med allt från vad håravfall beror på till vilka produkter som gör skillnad på riktigt.
Annons

Det kan kännas jobbigt och oroväckande att tappa mycket hår som kvinna. Men faktum är att en viss mängd håravfall är något helt naturligt som drabbar både män och kvinnor, i många åldrar.

Vi har skapat en guide med allt från tips till produkter som kan hjälpa vid håravfall. Här är allt du behöver veta!

Vad beror håravfall på?

Hormonrubbningar, stress och en allmänt ohälsosam livsstil är faktorer som kan bidra till håravfall. I vissa perioder av livet, då man kanske genomgår stora förändringar eller det händer mycket i kroppen, är det vanligt att tappa mycket hår. Det är till exempel vanligt med håravfall efter förlossning. Detta behöver inte innebära att det är något permanent utan håret kan ta tid att återhämta sig för att sedan växa tillbaka igen. Ibland kan håravfall också komma till följd av läkemedel eller underliggande sjukdom. Vid dessa tillfällen är det alltid bra att konsultera läkare.

Annons

Enligt 1177 finns det även håravfall som är ärftligt eller sker till följd av ålder. För kvinnor förekommer ärftligt håravfall vanligtvis först i klimakteriet medan det för män kan förekomma redan i 20-års åldern. Vid ärftligt håravfall eller håravfall av ålder kommer håret inte tillbaka. Däremot finns det sätt att jobba förebyggande för att inte tappa mer hår.

tappar mycket hår bästa tips
Många kvinnor har erfarenhet av att tappa mycket hår någon gång i livet.

Schampo mot håravfall

Det finns produkter som är gjorda specifikt för att stimulera hårväxt och motverka håravfall. Gemensamt för dessa produkter är att de ofta innehåller ingredienser som till exempel ricinolja och veteprotein. Ricinolja bidrar till ökad blodcirkulation medan veteprotein ger en känsla av fylligare hår.

Fem schampon mot håravfall:

1. Schampo mot håravfall, Nioxin – System 4 Cleanser

Omtyckta varumärket Nioxin har en mängd olika produkter som alla är speciellt inriktade på att motverka tunna strån, håravfall och slitage på håret. Deras prisbelönta produkter ger näring till hårbotten för att stimulera hårväxt från grunden. Läs mer och köp Nioxins populära schampo här (reklamlänk).

2. Shampo mot håravfall och tunt hår, Kérastase – Genesis Bain Hydra-Fortifiant Shampoo

Kérastase har utvecklat en serie speciellt dedikerad för tillfälligt håravfall. Deras prisvärda produkter är främst fokuserade på att stärka topparna för att motverka brutna hårstrån.
Köp Kérastase schampo här (reklamlänk).

Håravfall schampo kérastase
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

3. Vårdande schampo mot håravfall, Cicamed – Medical Science Hair Loss Treatment Shampoo

Denna produkt har en mängd ingredienser som ger syre och näring till hårsäckarna, bland annat ett vitaminrikt patenterat extrakt som har blivit kliniskt bevisat att fungera. Schampot är skonsamt och motverkar håravfall på ett effektivt sätt. Läs mer och köp schampot från Cicamed här (reklamlänk).

håravfall shampo cicamed
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

4. Schampo som vårdar känslig hårbotten, Maria Nila – Head & Hair Heal Schampo

Om du har problem med irriterad och känslig hårbotten så är detta schampo från Maria Nila något för dig. Head & Heal innehåller ett flertal aktiva ingredienser samt aloe vera-extrakt som lugnar en känslig hårbotten samtidigt som det stimulerar hårväxt. Läs mer och köp schampot här (reklamlänk).

Maria Nila Head & Hair Heal Shampoo
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Förutom vanlig förpackningsstorlek finns schampot även i en extra stor förpackning på 1 000 ml – och såklart med tillhörande balsam. Se mer och köp den större förpackningen här.

Annons

5. Schampo som motverkar håravfall, Davines Naturaltech – Energizing Shampoo

Energizing Shampoo är speciellt anpassat för en känslig hårbotten. Schampot, som innehåller bland annat grönt te, koffein och vitamin B3, hjälper till att stimulera hårbotten och hårtillväxten vilket på sikt leder till mindre håravfall och ett starkare och mer välmående hår.

Håravfall Schampo Davines
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Hur kan man åtgärda håravfall?

Det är viktigt att komma ihåg att det inte alltid räcker med produkter för att åtgärda håravfall. Ibland kan det mest effektiva sättet vara att istället gå till grunden med varför problemet orsakats från första början.

Om ditt håravfall kommer av till exempel stress eller bristfällig kost är det istället denna du bör ändra på för att åtgärda problemet. Utöver schampo så finns det andra produkter som fungerar förebyggande mot håravfall.

Annons

Bra produkter mot håravfall:

Vitamintillskott, Great Earth – Beatiful Hair

Om du har brist på vissa ämnen i kroppen så kan det bidra till minskad hårväxt. Aminosyran cystein, som är en del av kreatin som håret är byggt av, är exempel på ett viktigt ämne som tillskottet innehåller. Det finns mängder av olika kosttillskott som är dedikerade till hår, hud och naglar. Efter cirka tre månader brukar du kunna se resultat med kosttillskott. Great Earth som har en mängd olika kosttillskott har nu tillverkat ett som är speciellt effektivt för hårväxt. Läs mer och köp vitamintillskotten för håret här (reklamlänk).

kosttillskott håravfall
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Borste för hårbotten, Tangle Teezer – Scalp Hair Brush

Massera mera! När du masserar hårbotten med en scalp brush leder det till ökat blodflöde vilket i sin tur leder till en ökad tillväxt i hårsäckarna. Få in rutinen att massera din hårbotten några minuter varje dag och det kommer att göra stor skillnad för din hårväxt. Se mer och köp borsten från Tangle Teezer här.

scalp brush
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Stärkande serum, Nioxin – Professional Anti Hair-loss Serum

Som ett komplement till schampo och balsam kan du använda ett stärkande serum. Serumet är en leave-in produkt som du masserar in i hårbotten. Likt många andra av Nioxins produkter är den kliniskt bevisad att minska håravfall genom förbättrad förankring av hårstrået. Trots priset är serumet värt varenda krona då det håller vad det lovar.

nixoin serum håravfall
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Håravfall för kvinnor

Det är viktigt att återfukta och berika både hårbotten och topparna för att minska håravfall. Ibland kan vissa produkter så som torrschampo eller andra starka behandlingsprodukter täppa igen hårsäckarna vilket hämmar hårväxt. Se istället till att använda förebyggande produkter som de vi listat ovan.

Annons

Hur mycket hår tappar man per dag?

Man brukar säga att en person ska tappa mellan 50 och 150 hårstrån per dag. Om du tappar mer än så räknas det som håravfall.

Vanliga symtom vid håravfall är till exempel att man upptäcker kala bitar på huvudet där hår har försvunnit. Som man upplever man ofta att hårlinjen förflyttas bakåt, medan man som kvinna kan tappa hår på olika ställen på huvudet. Det är även vanligt att hårbotten känns irriterad och känslig vid dessa tillfällen.

Upplever du stora problem med håravfall? Sök vård via 1177 här.

Foto: TT

Här är balsammissarna som kan förstöra ditt hårBrand logo
Här är balsammissarna som kan förstöra ditt hår
Annons