Trendar: FrisyrerHudvårdHårtipsBäst i testSminktipsNageltrender

Så förändras håret med åldern – och det kan du göra åt det

09 mar, 2022 
AvAino Oxblod
FotografChris Young
Julianne Moore rött hår tips
Inget är konstant här i livet – och det gäller även hårets kvalitet.
När du är av mer mogen ålder märker du att håret inte längre beter sig eller känns som i ungdomen.
Så här kan håret förändras när du åldras, och detta kan du göra åt saken!
Annons
3 tips som gör att ditt hår åldras hälsosamtBrand logo
3 tips som gör att ditt hår åldras hälsosamt

Precis som resten av vår kropp förändras även håret när vi blir äldre. Det kan ta sig uttryck på olika sätt – medan vissa får grått hår, märker andra att håret blir torrare och lättare går av. En del kvinnor märker också av att de tappar hår, även om mer omfattande håravfall är vanligare hos män.

– Oxidativ stress påverkar skalpens funktioner genom att störa hårets tillväxtcykler och minska fettproduktionen, vilket påverkar glansen och hårets lenhet och mjukhet. Medan hormonförändringar på grund av ålder gör hårfiberns diameter mindre och håret tunnare, säger Bridgette Hill, trikolog, till In Style.

Grått hår

Förr eller senare får vi alla grått hår, när melaninproduktionen saktar ner i hårsäckarna. Grått hår brukar bli känsligare för yttre faktorer som väder och föroreningar, och har en tendens att bli torrare och mer frissigt.

Annons

För att ta hand om ditt gråa hår på bästa sätt måste du tillföra mer fukt i din hårrutin – använd ett snällt schampo och balsam, och glöm inte en vårdande inpackning någon gång i veckan. Vill du inte att det gråa håret ska synas och färgar över det är det extra viktigt att ta hand om hårstråna.

Håravfall och tunnare hår

Alla tappar hår, det är fullt normalt. Men med ålder kan vissa märka att de tappar mer hår än vanligt, och att kalufsen känns minde voluminös ut än innan. Att tappa så mycket hår att det blir kala fläckar är vanligare för män, men förekommer även hos kvinnor.

– Det finns en hårfin balans mellan östrogen, progesteron och testosteron som påverkar skalpens hälsa och håravfall. Forskning visar att även den minsta förändring i dessa hormoner kan leda till allvarligt håravfall, säger Bridgette Hill.

Om du känner dig orolig för att du tappar mycket hår ska du konsultera med din dermatolohg eller trikolog. Trikologer är experter på hårbotten. Det finns en rad olika behandlingar som kan göras för att stimulera hårväxt och en frisk hårbotten. I vissa fall kan kosttillskott också hjälpa för att håret ska bli starkare och tjockare.

Annons

Ändring i textur och torrt hår

Precis som vår hud åldras av att inte skyddas med solskyddsfaktor eller kläder, så kan även håret må sämre av solen – speciellt när vi blir äldre. Moget hår är generellt torrare och känsligare än hår på yngre personer, och det är då extra viktigt att ta hand om det.

Att se till att hålla hårbotten frisk är A och O för att motverka att hårets textur förändras. För att håret ska hålla sig glansigt och starkt behöver det få ordentligt med näring från hårsäckarna. Testa att använda en skrubb för hårbotten för att bli av med envist smuts, ingrodda produkter och döda hårceller. Tänk också på att håret behöver fukt och vårdande ingredienser.

Vill du få en regelbunden dos av inspiration?

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste modetrenderna och skönhetstipsen samt kulturvärlden. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons