Sandra Bullock.
1:9

Efter reklamen: 10 kändisars hårförvandlingar vi minns

(1:9)

Fel längd

Hårlängd påverkar mycket, och är den faktor som kan åldra ansiktet nästan mest. Fel hårlängd kan göra att ansiktet upplevs hängigt. Nunzio Saviano är en stjärnfrisör i New York, och han tipsar om att klippa lager kring ansiktet för att accentuera dragen och undvika att man ger ett platt, ostylat intryck.

Dramatiska hårfärger

Om du inte vill åldras i förtid är det bra att strunt i de mest dramatiska hårfärgerna – varken för ljust eller för mörkt är smickrande om man försöker se ung ut. Hitta i stället en mellanväg och välj mjuka nyanser som ger intrycket av ett ungdomligt hår.

5 enkla tips för att ge ditt glatta hår struktur

Slarvar med frisörbesöken

Långt slitet hår kommer man bara undan med som ung – när man blivit lite äldre är det viktigt att ta sig iväg till frisören regelbundet för att hålla håret fräscht. Ett frisörbesök varannan månad rekommenderas för bra hårhälsa och att hålla frisyren intakt.

Behåller samma frisyr år ut och år in

– Att hålla fast vid frisyren man haft för att man tycker att det är så man är snyggast är ett av de största frisyrmisstagen man kan göra. Satsa inte på gamla godingar, men inte heller för trendigt. Nutida är alltid ett bättre alternativ, säger Ken Paves, som klipper Victoria Beckham.

Glömmer dricka vatten

Hår som är torrt och skört ser äldre ut än återfuktat dito – och för att nå dit är det viktigt att dricka vatten. Jillian Halouska är en kändisfrisör i New York som jobbar med skådespelare som Naomi Watts och Claire Foy, klienter som hon alltid påminner om att både dricka mer vatten och använda återfuktande produkter i duschen

Catherine Zeta-Jones visar upp sitt gråa hår på ny bild

Färgar för mörkt

En vanlig impuls när man märker de första gråa håren är att färga håret mörkare för att dölja dem – men vill man se yngre ut är det ett misstag.

– Mörker runt ansiktet gör att man ser äldre ut och det framhäver fina linjer och rynkor. När vi åldras vill vi ha det mjukt kring ansiktet, säger frisören Cassandra Kaeding.

Tajta knutar

En vanlig frisyr till vardags är att snabbt slänga upp håret i en slarvig knut, men här ska man akta sig för att sätta upp håret i en för tajt knut. Med åren tenderar håret att tunnas ut kring tinningarna och hårlinjen, även på kvinnor, och att då dra håret i en tajt knut eller hästsvans kan göra att håret snabbare går av i känsliga områden.

För mycket volym

För mycket volym i håret kan göra att vem som helst ser hopplöst omodern och gammal ut, även med ett ungdomligt ansikte.

– Vissa kunder tror att deras hår måste ha höjd för attt se bra ut. De tovar sedan håret för mycket och använder onödig hårspray, vilket åldrar ansiktet drastiskt, berättar en frisör.

Shakiras drastiska hårförvandling får alla att gapa

Mer läsning

Femina