Helena Bergström – 5 saker om du inte visste om skådespelaren
0:51

Efter reklamen: Helena Bergström – 5 saker om du inte visste om skådespelaren

(0:51)

Slå på ljud

Den folkkära skådespelaren Helena Bergström slog igenom stort på 90-talet med rollen som Fanny i Colin Nutleys Änglagård. Sedan dess har både karriären och privatlivet rullat på i full fart.

Här djupdyker vi i stjärnans många frisyren under årtiondena i rampljuset – det finns både säkra kort och trendflugor i arkivet!

Mörkhårig med lugg

Bo-Aje Mellin/SVT

Helena Bergström var endast 17 år när hon gjorde tv-debut i ungdomsprogrammet Vidöppet år 1983. I programmet, som sändes i åtta delar, hade hon sällskap av dåvarande pojkvännen Hannes Holm, samt Måns Herngren och Tintin Anderzon.

– Vi gjorde många bajssketcher, mycket var plumpt. Men mycket var väldigt bra också, berättade Helena för Aftonbladet år 2001.

På den här tiden var skådespelaren mörkblond och bar håret i en gardinlugg.

Överdriven sidbena

Björn Lindahl/Aftonbladet/TT

Under åren har Helena Bergström återvänt till en axellång frisyr med lång snedbena. Så här är vi, med andra ord, väldigt vana att se henne!

Exhustruns första ord – efter att Snickar-Björn kom ut som Lee

Kort á la Fanny Zander

Hans T Dahlskog

Inför Colin Nutleys andra film i Änglagård-triologin, som hade premiär år 1994 gjorde Bergströms karaktär Fanny Zander entré på filmduken i en kortklippt frisyr som blev übertrendig.

I filmerna spelade hon mot Rikard Wolff, vars karaktär hette Zack och var hennes bästa vän filmserien. Efter den första filmen (1992) blev de goda vänner även privat.

– Vi gick parallellt på Scenskolan, jag i Stockholm och han i Malmö, och hade träffats några gånger när vi jobbat på samma teater. Dessutom hade vi haft samma kille! Så det finns en kille i Sverige som har sagt ”jag är den enda som varit ihop med både Fanny och Zack”. Haha! När vi skulle spela in Änglagård visade det sig att han var jättearg på mig för den där killhistorien. Det var först en liten tagg, men vi fann varandra väldigt snabbt och blev jättetighta. Det höll i sig i alla år, berättade Helena för Aftonbladet i fjol.

Lång page

Bertil Åberg

En bild ur arkivet på skådespelaren år 1989. Håret gick sakta med säkert mot en ljusare ton.

Vågigt

Lizzie Larsson/TT

År 2005 hade Helena Bergström en roll i pjäsen Fordringsägare vid Stockholms stadsteater. När hon stod på scenen rockade hon det vågiga håret, som var ett otroligt populärt sätt att styla håret på under 00-talet. Psst! Vågorna är en hårtrend som gjort comeback och är like het i dag.

Volym

Roger Tillberg/TT

Under åren har Bergström gjort otaliga roller i svensk film. I Sista dansen, från 1993, bar hennes karaktär Tove Särlefalk en voluminös kort frisyr.

Filmen regisserades av maken Colin Nutley, vars kärlekssaga precis hade tagit fart vid tidpunkten.

– Åh, det skiljer tjugo år mellan oss. Vi pratar jättemycket ålder nu när vi har blivit äldre. Jag är 57 medan han är 77. Men Colin är extremt vital och det är alltid han som studsar upp på morgonen och är igång. Men det kanske finns en kraft i att jag är yngre och att det också håller honom ung, sade Helena till Aftonbladet 2022.

Frisörens smarta tips för att slippa fett hår

Flick up-frisyr

Björn Edergren/SVT

När Helena gästade programledarduon Ulf Larsson och Tina Leijonberg i Söndagsöppet år 1996 bar hon håret i en så kallad ”flick up”. En 60-talsfrisyr som blev populär igen på 90-talet.

Stram uppsättning

Henrik Montgomery/TT

Både i vardags- och galasammanhang är den strama uppsättningen en trotjänare i Helena Bergströms frisyrrepertoar. Gärna med lite höjd!

Långt och uppklippt

Karin Törnblom/TT

I mitten på 00-talet bar den folkkära skådespelaren håret långt. En look som hon debuterade i makens populära film The Queen of Sheba's Pearls från 2004. Den långa frisyren är uppklippt i etapper á Rachel Green i 90-talsserien Vänner.

Låg hästsvans

Maja Suslin / TT

Helena Bergström bär gärna håret i en låg hästsvans eller knut. Här syns hon tillsammans med skådespelardottern Molly Nutley år 2008. Under åren har denna mor- och dotterduon spelat mot varandra i flera filmer.

– Det är jättekul och jag är så stolt över henne. Vi spelade teater mot varandra i höstas, men sa sedan att det är mor och dotter som gäller nu. Det är fantastiskt att vara kollegor, men ibland vill man bara vara mamma till sitt barn, berättade hon för Aftonbladet i en intervju från förra året.

Plattat

Bertil Ericsson

Omkring millenieskiftet var hårtrenderna många. Det var ett riktigt mecka för den som var intresserad av att variera frisyren. Här är en bild från 2003 där Helena bär håret så där spikrakt som man skulle göra på den tiden.

Kort page

Fredrik Funck

En bild på Helena Bergström ur arkivet. Året var 1995 och hon hade sparat ut det blekta håret, den kortklippta frisyren från Änglagård – andra sommaren, till en kort page som slutade precis under öronen.

Kvinnans chock efter frisörbesöket: ”Jag såg ut som en häst”

Mjuka lockar

Charlotte Brunzell/TT

Bergström föll för maken Colins hantverk och år 2007 debuterade hon som regissör med filmen Se upp för dårarna. Två år därpå kom filmen Så olika. På biopremiären av den sistnämnda filmen anlände Helena i axellångt hår stylat i mjuka lockar.

Bob

MAJA SUSLIN / TT

Helena Bergström, Gina Dirawi och Sarah Dawn Finer var succétrion som fick äran att programleda Melodifestivalen 2012. Inför den första deltävlingen kapade Helena håret i en kort och voluminös bob.

– Jag är 48 år snart. Fan, jag måste ju hoppa på det här. Man får inte chansen hur många gånger som helst, berättade hon för Aftonbladet om uppdraget då.

Mittbena

Karin Törnblom/TT

I dag är Helena Bergström 59 år och håret börjar så sakteliga gå mot en något gråare nyans. När hon gästade Bianca Ingrossos eponyma talkshow 2022 hade hon även lämnat den överdrivna sidbenan hemma och närmat sig en mer centrerad bena – med naturligt fall!

Mest läst