Trendar: FrisyrerHudvårdHårtipsBäst i testSminktipsNageltrender

Helena Rubenstein är kvinnan bakom världens första skönhetssalong – läs hennes fascinerande historia

30 dec, 2023 
AvJohanna Lejon
Fotograftt
Helena Rubenstein revolutionerade skönhetsindustrin. Femina berättar hennes fascinerande historia – och tar en titt på de produkter hon skapade.
Annons
Farah Abadis bästa mode-och skönhetstipsBrand logo
Farah Abadis bästa mode-och skönhetstips

Hon brukar kallas ”skönhetens kejsarinna.” Och ja, smeknamnet säger en hel del. Helena Rubenstein har en fascinerande historia – och en häpnadsväckande framgång. Men så var hon också oerhört djärv och nyskapande.

Kärt barn har många namn sägs det. Och med helena stämmer det verkligen. Ibland kallas hon också för den allra, allra första self made woman. Det man syftar på är att hon var långt före sin tid. Innan någon knappt kunde stava till beauty var hon förtjust i alla former av skönhet.

Helena gjorde den otroliga resan från det judiska gettot i Krakow, Polen, där hon växte upp, till de mäktiga kretsarna i New York, London och Paris som hon erövrade med inget annat än sitt eget hårda arbete. Hon har, med den resan, men kanske primärt med sina otroliga skönhetsprodukter lämnat ett bestående avtryck på den moderna kosmetikaindustrin.

Annons

Femina tar en titt på hennes extraordinära personlighet och liv.

Öppnade skönhetssalong

Chaja, som hon egentligen hette innan hon tog namnet Helena, öppnade världens första skönhetssalong i Melbourne 1902. Hon öppnade två till innan hon återvände till Europa, denna gång till London. Tack vare hennes fantastiska viljestyrka, hennes driv och hennes obevekliga arbete växte hennes företag snabbt i både Frankrike och Tyskland och nådde USA i början av första världskriget.

– Hårt arbete håller rynkorna borta från sinne och själ, slog hon fast.

Och ja, nog arbetade hon hårt. Dessutom hade hon en fingertoppskänsla för affärer! Det visades inte minst år 1929, då hon köpte tillbaka sitt eget företag i Amerika för 1,5 miljoner dollar, efter att ha sålt det till Lehman Brothers året innan. Denna transaktion gjorde henne till en av de rikaste kvinnorna i USA.

Annons

Men, hur kommer det sig att hon blev så framgångsrik? Jo! Hon hade en enastående feeling för framtiden. Kalla det känsla, kalla det avantgarde! Tidigt omgav hon sig med läkare, hudläkare och kosmetiska kirurger för att fördjupa sina tekniska kunskaper. År 1910 identifierade hon den första klassificeringen för hud efter dess natur och behov: fet hud, kombinerad hud eller torr hud. Hon var också den första som skickade sina produkter till labben för testning.

– Skönheten är skyldig vetenskapen allt, slog hon fast.

Och på tal om avantgarde... 1939 köpte hon patentet på den första vattenfasta mascaran och i början av 1950-talet lanserade hon en serie kosmetika för män med egen salong.

Även om hon inte kallade sig för feminist, såg Helena Rubinstein sitt kunnande om beauty som ett verktyg för att befria kvinnor.

– Skönhet är makt, det viktigaste av allt, sa hon ofta.

Enligt hennes uppfattning var skönhet och intelligens inte ömsesidigt uteslutande saker, utan dessa två kompletterande och förstärkte varandra. Fram till slutet av sitt liv, 1965, försökte hon föra detta budskap till kvinnor över hela världen.

Annons

Historien om Helena Rubenstein

Men, innan hon startade sitt skönhetsimperium då? Vem var hon då? Rubinstein föddes i Krakow, Polen, den 25 december 1870. Hon var en av åtta döttrar och till dessa döttrar sa Helenas mamma att de skulle utöva inflytande i världen genom skönhetens och kärlekens krafter. Helenas mamma gjorde också sina egna skönhetskrämer. Som äldsta barn hjälpte Helena ofta sin far med bokföring, och hennes intelligens och driv fick honom att insistera på att hon skulle studera medicin. Hon gillade labbarbetet men var inte förtjust i sjukhusmiljön. Då presenterade hennes far en deal: hon fick avsluta sina studier så länge hon gick med på att gifta sig. Helenas pappa valde dock ut en 35-årig änkling som han tyckte skulle passa hennes dotter. Helena höll inte med. Protesten resulterade i att Helena packade sina väskor och flyttade – till Australien, där hennes släkting bodde. Och det var där, på plats, som hon med sin moders kunskap om skönhet och krämer påbörjade sin framgångsrika karriär. Hon sålde krämerna och skapade ett kapital. Därefter öppnade hon salongen. Och resten är det vi brukar kalla: historia.

Helena Rubenstein har skapat mängder av oförglömliga produkter: mascaror inte minst. Också hennes lyxiga dag- och nattkrämer har blivit ikoniska på marknaden.

Annons