5 sätt att bevara din hårfärg i sommar
0:53

Efter reklamen: 5 sätt att bevara din hårfärg i sommar

(0:53)

Slå på ljud

Det finns oändligt många teorier om hudvård och hur (och om) det fungerar – vilket gör det ganska svårt att veta vad (och vem!) man ska lyssna på och inte. Alla människor är förstås olika. Och huden förändras också, genom åren, beroende på hur vi lever, vad vi är med och inte minst hur gamla vi är. Nu berättar Natalia Spierings, doktor och specialiserad på hud, att vi inte längre behöver slösa våra pengar på så kallade anti age-produkter.

Hudvårdsexpertens nya bok, kallad Skintelligent: What you really need to know to get great skin, hjälper läsaren att avslöja några av de myterna som vi, under åren, läst i olika magasin samt hört i reklamkampanjer och dylikt.

En stor myt, kanske den största av dem alla, är, enligt doktor Natalia, att vaselin kommer att täppa till dina porer. Det stämmer helt enkelt inte. Hon förklarar, i boken, att vaselin är den bästa fuktkrämen för att återfukta din hud – oavsett vilken hudtyp du har. En god nyhet, eftersom vaselin går att köpa närapå överallt och att en burk kostar runt 50-lappen.

– De bästa ställena att använda vaselin är på händer och naglar, tillägger hon, särskilt under de kalla vintermånaderna.

Du kan ha böjt fransarna fel hela tiden – så gör du rätt

Så applicerar du vaselin bäst

– Vaselin är också riktigt bra som fotkräm. Smörj in fötterna och ta sedan på dig ett par bomullsstrumpor.

Mirakelprodukten är också bra för dina läppar menar doktor Natalia men tillägger att hon förstår att inte alla gillar den feta känslan som vaselin kan ge.

– Det bästa sättet att applicera vaselin är att först lägga ett tunt lager på händerna, gnugga dem för att göra krämen mjuk och sedan bara klappa in krämen, lätt, på ditt ansikte.

Även om man kan använda vaselin över hela kroppen, är det bäst att undvika att ”slugga” med det, menar Natalia.

– Tanken är att du försluter dina serum med det eftersom folk inte tänker på vaselin som en fuktkräm, men det är det, tillägger hon.

I boken skriver Natalia också att dyra anti aging-produkter, i allmänhet, är ett slöseri med pengar.

– Den enda riktiga anti aging-produkten på planeten är Tretinoin, som du behöver köpa på recept i Storbritannien – ingen av de andra ingredienserna som säljs som anti-aging har visat sig fungera, säger Natalia.

Att köpa anti age-produkter skadar givetvis inte heller, tillägger hon. Men det smartaste man kan göra, om man vill undvika linjer och rynkor så långt det är möjligt, är att använda solkräm.

– 80 procent av ditt åldrande orsakas av solexponering, avslöjar hudexperten.

Källa: The Sun

Mest läst