Trendar: FrisyrerHudvårdHårtipsBäst i testSminktipsNageltrender

Hudterapeutens bästa rutiner – vi reder ut!

04 feb, 2022 
AvJessica Blockström Hember
FotografShutterstock/TT
De gör mjukt, adderar fin lyster, fyller på med näring och bygger på motståndskraften – olja som skönhetsmedel har aldrig varit så hett och du hittar fina varianter för både hud och hår. Men varför är just oljor så bra i rutinen? Och hur använder du dem på bästa sätt? Vi har svaren.
Annons
Så föryngrar du huden med tio årBrand logo
Så föryngrar du huden med tio år

Tvätta ansiktet, mjuka upp nagelbanden, smörja benen lena eller pigga upp torra toppar – oljor är en av skönhetsbranschens snabbast växande kategorier. Men vad är det med oljor som gör dem så bra i rutinen?

Huden behöver både fukt och fett för att fungera. Tyvärr får den allt svårare att behålla dessa med åren vilket kan göra att den blir både fuktfattig och torr. Med en olja kan du få hjälp med båda dessa problem.

Oljor har allt från mjukgörande till skyddande och barriärstärkande effekter. Många växtoljor är också rika på vitaminer och mineraler och huden har av naturen lättare att ta till sig aktiva ingredienser som kommer i oljeform. Oavsett vilken du använder så tar det lite längre tid för en olja att absorberas. Så småningom smälter den ihop med din hy, fortsätter ner på djupet och gör sin grej. Olja i sig ger dock inte någon fukt. Men när du använder den över serum och ansiktscreme låser den in fukten så att den blir kvar i huden. Rena hudoljor ska därför appliceras näst sist i rutinen, efter creme men innan solskyddande produkt. Att börja med olja för att sedan köra med creme är som att smacka på fukten ovanpå en våtdräkt.

Annons

Vilken olja ska man leta efter? Det beror på vad din hy har för behov. Argan, marula och nyponros är toppen om du har en trött hy med ojämn hudton. De innehåller båda mycket antioxidanter och hög andel välgörande vitaminer. Till en känslig hy passar till exempel havreolja väldigt fint medan fet hy eller problemhy kan få bra hjälp av olja med retinol. Det motverkar ärrbildning. Kolla också efter jojoba som hjälper till att balansera sebumproduktion.

Finns det något man bör se upp med när det gäller oljor? Förutom att mineralolja och kokosolja har en tendens att täppa till porer och därför bör undvikas på fet eller blandad hy så kan eteriska oljor vara mycket kraftfulla. Mixtra inte med det själv. Om du är allergisk mot en viss typ av växt eller frukt så är det också viktigt att undvika produkter som innehåller olja från just den ingrediensen.

Härliga oljor för kroppen

Även till kroppen finns både oljor att tvätta och smörja in huden med. Principen är densamma som för ansiktet. Det ger en väldigt mild och behaglig rengöring att ha olja i duschen. För att smörja in kroppen kan du välja lite kraftigare konsistenser och vill du ha en riktigt lyxig känsla finns fint parfymerade oljor som ger mjukare doft än om du sprayar på dig parfym. Massera gärna in när huden fortfarande är lite fuktig efter duschen. I den här kategorin hittar du även multioljorna, de som är extra bra för riktigt torra partier och de som kan användas lite överallt. Tipset är dock att undvika ansiktet, där passar en målinriktad hudolja bättre.

Använd härliga oljor till kroppen.
Smörj in kroppen med härliga oljor.

Intense Nutrition Shower Oil från Ida Warg har lyxigt rik, nästan krämig konsistens som gör rent utan att huden känns torr eller stramar. Här finns lugnande havreolja och linnea-extrakt samt solrosolja, rapsolja och ricinolja som gör huden mjuk. Ca 159 kr/250 ml.

Annons

Huile Prodigieuse Neroli från Nuxe är märkets nya medlem i den populära serien. Här har man tillfört ekologisk olja från plommon och sesam som ger näring och hjälper huden att reparera sig. Du får mycket fin lyster och fantastiskt härlig doft av neroli. Ca 340 kr/100 ml.

Ikoniska Bio-Oil finns nu i denna naturliga variant som smälter in och gör huden sammetslen med jämnare struktur. Stjärningredienser är solrosolja, jojobaolja och chiafröolja med antiinflammatorisk effekt. Denna kan du även använda på torra fläckar och fnasiga nagelband. Ca 139 kr/60 ml.

Sköna oljor till ansiktet

Var noga med att välja en olja som passar dig. Det finns dock inte bara mjukgörande oljor att smörja in huden med. Här finns också rengörande varianter som löser upp makeup och smuts skonsamt samtidigt som du får en dos näring på köpet. De är ofta sköna att massera en stund innan du tillsätter vatten. Då får du fin bonus i form av bättre cirkulation.

Kvinna som visar upp hudvårdsolja.
Var noga med att välja en olja som passar dig och din hud.

Lipid Balance Cleansing Oil från Medik8 är en modern hudvårdsklassiker som är lätt att skölja av och gör huden ren och samtidigt ljuvligt len med en välgörande mix av olja från moringa och tistel. Ca 389 kr/140 ml.

Annons

Blueberry Blue Tansy Restoring Face Oil från Björk & Berries är ekolyx för den känsliga huden. Här har man använt fröolja från blåbär, vetegroddsolja och den naturligt blå oljan från renfana för att ge näring, lugna huden, minska rodnader och dämpa inflammationer. Ca 690 kr/30 ml.

U.F.O. Ultra-Clarifying Face Oil från Sunday Riley kombinerar olja från kummin och tea tree med salicylsyra vilket motverkar igentäppta porer och blemmor samtidigt som mjölktistel återfuktar och kamomill lugnar. Ca 499 kr/15 ml.

Dual Essence från Sensai har en tvåfas-formula som kan användas för att mjuka upp huden, ge fukt och dämpa linjer men även läggas utanpå makeupen för en extra dos lyxig lyster. Här får du olja från oliv, bladmynta och squalane ihop med märkets exklusiva extrakt koishimaru silk royal. Ca 1 659 kr/30 ml.

The Glow Serum från Mantle är en hybrid med både ekologisk hampa­fröolja och morotsfröolja tillsammans med bakuchiol och lakritsrotsextrakt som lugnar, ger massor av lyster, boostar kollagenproduktionen och stärker huden. Ca 950 kr/30 ml.

Annons

Hos the Ordinary finns rena ekologiska oljor till riktigt bra priser, som 100% Organic Cold-pressed Rose Hip Seed Oil med nyponfröolja, rik på allt från provitamin A till linolsyra vilket betyder att den både gör huden silkeslen och motverkar ålderstecken. Ca 134 kr/30 ml.

Bästa oljorna till håret

Olja i håret kan göra underverk för torra och trötta strån. Det gäller dock att gå varsamt fram och tänka på var du placerar den. Bara ett par droppar i topparna kan räcka för att låsa in fukt, få ner flygiga ströstrån och ge lyster även till tunt hår. Vissa oljor ger även skydd mot mekaniskt slitage och stylingvärme. Har du kraftigt hår med mycket friss? Då kan du vara mer generös, till och med ladda med olja innan du schamponerar eller krama in och låta sitta som mask.

Person droppar olja i håret.
Ta ett par droppar i topparna av håret.

Oil Booster från Lernberger Stafsing har en fin mix av djupverkande och vårdande växtoljor. Använd före hårtvätt för näring och skydd till mycket torrt hår, massera i hår och hårbotten och låt sitta över natten som mask eller använd som styling för snabb glansfix. Ca 315 kr/50 ml.

Oi Oil från Davines är en prisbelönt kultolja som ger väldigt fin glans och doftar magiskt. Den innehåller en mix av oljor och silikoner som också är mycket bra på att dämpa friss. Ca 299 kr/135 ml.

Original Oil Treatment från Moroccanoil är underbar för dig som vill få bukt med ett kraftigare hår. Den innehåller arganolja som ger mjukhet och glans som håller i sig länge. Du kan också använda den i hårbotten för att göra huden här mjukare. Ca 459 kr/100 ml.

Vill du få en regelbunden dos av inspiration?

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste modetrenderna och skönhetstipsen samt kulturvärlden. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons