3 vanliga misstag vi gör med huden och så fixar du dem
1:42

Efter reklamen: 3 vanliga misstag vi gör med huden och så fixar du dem

(1:42)

Slå på ljud

Resan med hudvård började inte på ett bra sätt. Som tonåring fick Linnea Wagnås hormonell akne. Allt handlade plötsligt om att bli av med problemet och det dåliga självförtroende som det medförde. Men sminket var som en kaka i ansiktet och produkterna hon testade hade inte önskad effekt. Hudläkaren hon gick till gav inga vettiga svar, så Linnéa bestämde sig för att lära sig själv.

– När jag var 15 år bokade mamma in mig på en ansiktsbehandling. Då öppnade sig en ny värld. Hudterapeuten lyssnade på mig och hon blev min idol. Jag blev uppfylld av insikten att man kunde jobba med detta. Akne i tonåren är ingen lek. Kunde jag bli expert på huden kanske jag skulle finna svaret själv och till och med rädda andra som mått lika dåligt som jag.

The skin coach tips

Linnéa Wagnås, @theskincoach på instagram, tipsar sina följare om produkter och rutiner!

Hade akneproblem

Behandlingen trollade inte bort aknen, men Linnéa hamnade så småningom på Yrkeshögskolan för hudvård och spa.

– Jag märkte snabbt att yrket var så mycket mer. Det händer otroligt mycket inom det här området, utvecklingen går snabbt och det är viktigt att hänga med, säger Linnéa, som sedan åtta år tillbaka är utbildningsansvarig på salongsmärket Biologique Recherche som gör resultatdriven hudvård.

Vad betyder hudvård och skönhet för dig i dag?

– Det är allt från vad du tänker till hur du rör dig, vad du äter, dricker och hur du sover. Allt hör ihop och det är viktigt med inre och yttre balans.

Kan man påverka huden utifrån?

– På så många sätt! Det finns otroligt bra produkter och behandlingar som kan anpassas efter dina behov. Det viktigaste är att balansera epidermis så att det översta lagret är starkt och friskt! Då kommer lagren under att få bättre möjligheter.

Du är omtalad för att ge väldigt härliga behandlingar. Vad är hemligheten?

– Jag tänker hela tiden på ansiktets muskulatur, var man kan trycka lite mer för att lätta på spänningar och var man bör vara mjuk för att få ett bra flöde.

Du går under namnet The Skin Coach på Instagram med tusentals följare. Hur började det?

– Som en kul grej. Jag fick många frågor om hudvård från vänner och bestämde mig för att öppna ett konto och svara på dem där. Tanken är att vara en peppande person som pekar ut riktningen.

Om du fick ändra något inom skönhetsbranschen, vad skulle det vara?

– Farliga ingrepp. Arbetar man i en bransch där man ska framhäva skönhet måste man vara professionell och ha en yrkesstolthet. Inte bara tänka på att man ska tjäna pengar. De nya lagarna kring vem som får utföra ingrepp är ett bra steg i rätt riktning.

3 produkter Linnéa inte kan vara utan

 1. Läkande
  Complex Royal från Biologique Recherche är ett slutserum som är väldigt krämigt, läkande och näringsrikt med bland annat bidrottninggelé. Du kan ha det över din crème vintertid och som crème på sommaren. Ca 1 395 kr/30 ml.
 2. Lyxigt
  Lucy från Tort är en gles hårkam jag använder för att fördela hår­inpackning över hela håret. Det känns lyxigt och adderar det där lilla extra till ritualen. Ca 280 kr.
 3. Klassiskt
  Ett av mina bäst knep för att lyfta looken är klassiskt rött läppstift. Favoriten är Macs Lipstick i Ruby Woo som är lite kallare i tonen. Ca 200 kr.

Hur ska en hudvårdsrutin se ut?

– Se den som en garderob, tänk på att huden förändras med årstiderna. Man pälsar på sig på vintern, då är det bra med en olja och en rikare nattcrème. På sommaren klär man av sig, då är lättare serum bra. Jag har just nu 28 produkter jag varvar mellan och är redo för alla förändringar min hud kan gå igenom. Har jag inte rätt produkter kommer min akne tillbaka som ett brev på posten.

Make up-stjärnan Bobbi Brown ger sina sminktips till 50+

Du har många järn i elden och har nyligen blivit mamma. Hur kopplar du av?

– Jag springer eller kör ett svettigt workoutpass i vardagsrummet. En gång i veckan kliver jag in i vårt lilla badrum, slår på min spa-lista på Spotify och kör min ritual med allt från hårinpackning till att skrubba igenom hela kroppen. Sedan kliver jag ut som en ny människa.

Linnéas bästa hudvårdstips

 1. Age with grace! Torrhetsrynkor och trötthetsrynkor motverkar vi – skrattrynkor uppmanar vi!
 2. Var konsekvent med din heliga rutin och håll dig till planen. Då kommer du att få resultat.
 3. Köp noga utvalda produkter anpassade för dig – snegla inte på din väninna. Ni har säkert olika behov och huden ska behandlas därefter.
 4. Tvätta ansiktet med kallt vatten! Detta för att respektera den lipida barriären. Det kalla vattnet lugnar och stramar åt tillfälligt, det blir en skönt uppiggande effekt. Ibland kör jag det som kallas ”iceplunge”. Jag häller is i en bunke, doppar ansiktet, räknar till tre och upprepar fyra gånger. Det lugnar och kickar samtidigti gång cirkulationen på ett positivt sätt.
 5. Fråga massor när du är på behandling. Inte bara vad du ska använda utan också varför.