Trendar: FrisyrerHudvårdHårtipsBäst i testSminktipsNageltrender

Jackie Kennedys beautyrutin – smarta knepen som håller än i dag

23 jun, 2022 
AvJohanna Lejon
Fotograftt.
Hon var USA:s first lady – och en stilikon utöver det vanliga. Inspireras av Jackie Kennedy Onassis beautyrutin – vissa tips håller än i dag.
Annons
Kändisarna med de mest spektakulära 80-talshåren – så ser de ut i dagBrand logo
Kändisarna med de mest spektakulära 80-talshåren – så ser de ut i dag

Jacqueline Kennedy Onassis (eller Jackie O som hon kanske är mest känd som, i mode- och stilsammanhang) har länge varit en av världens mest älskade skönhetsikoner. Det vackra håret, de djärva ögonbrynen, de överdimensionerade solglasögonen... Jackie kunde konsten att både se bra ut – och må bra. Vi har tagit oss en titt på hennes skönhetsrutin, från foundationen hon älskade till varför champagne var en viktig del av hennes kost.

Huden

Jackie O:s go to-person i beautysammanhang var hudläkaren Erno Laszlo, som också tog hand om Marilyn Monroes alabasterhud. I arkivdokument från 1963, som går att se på New Yorks Makeup Museum, kan man läsa läkarens tips till USA:s first lady. Laszlos råd var att undvika att ”applicera för mycket olja eller krämer”, för att förhindra pormaskar och finnar.

Annons

Två av nyckelprodukterna som Jackie använde var Erno Laszlos Phelityl Oil, en förrengörande olja designad för att lösa upp make-up och smuts, och Light Controlling Lotion, ett milt exfolierande ansiktsvatten som hon också rekommenderades att använda under armarna.

Förhållandet till solen

Medan Jackie på ett närmast religiöst vis försökte hålla sig borta från solen, och alltid bar hattar då hon besökte Cape Cod, försökte Laszlo få henne att tillbringa mer tid i solen. Han lovordade fördelarna med solen och sa åt henne att inte frukta bruna pigmentfläckar eftersom han kunde ”få dem att blekna på hösten”. Långt ifrån en hudläkares råd i dag, med andra ord.

Annons

Håret

Den legendariske frisören Kenneth Battelle, vars frisörsalong på New Yorks Manhattan var fylld av kända ansikten, är mannen bakom Jackies signaturfrisyr. Battelle arbetade inte bara med Onassis; hans kundlista inkluderade Lauren Bacall, Diana Vreeland, Jean Shrimpton, Judy Garland, Katharine Hepburn, Marilyn Monroe och Gloria Vanderbilt, och det sägs att hans mjukare frisyrer delvis var orsaken till att hatten så småningom blev mindre populär.

Annons

– Hår ska vara som tyg, sa han och fortsatte:

– Ljus ska kunna passera genom en frisyr, och du ska vilja sätta handen i håret, ständigt.

Jackies ikoniska frisyr, ofta utsatt för värme, krävde extra återfuktning och näring. Lamas råd var att använda en hårolja på längder och toppar – hennes favorit var en lavendelbaserad formula.

Hon sov på siden

Nyckeln till att hålla håret friskt och frizzfritt? Ett sidenkuddfodral såklart.

– Om du sover på bomull sliter det upp håret, sa en av hennes makeupartister, Peter Lamas, en gång.

Annons

Jackie skulle istället använda en sidenscarf eller ett sidenkuddfodral att sova på.

Hennes favoritfoundation

För att få en fräsch hud, och för att täcka sina solfläckar, använde Onassis Elizabeth Ardens Flawless Finish Foundation.

Läppstiftet

Med undantag för sina djärva ögonbryn och den felfria hyn så bar Onassis minimalt med smink. Men hon anpassade ofta sitt läppstift till sin outfit! Bärröda toner och korallfärger var hennes bästa nyanser.

Annons

Hennes signaturdoft

Jackie bästa parfym var House of Krigler's Lovely Patchouli 55, en läderartad doft som rymmer noter av bärnsten, bergamott, patchouli och citrus. Hon bar den dagligen.

Träningen

En promenad om dagen håller åderbråcken borta, enligt Laszlo, som tipsade om att daglig träning – i form av en promenad – är det allra bästa för såväl inre som yttre hälsa.

Annons

Dåliga hårdagar – ett minne blott

Om Jackie hade en dålig hårdag så dolde hon sitt svall med en chic sidenscarf, helst från Hermès. Ett annat snyggt skönhetstrick att inspireras av var solglasögonen: ju större desto bättre.

Dieten

Sist men inte minst. Jackies kost bestod av två kokta ägg till frukost, stekt nötkött och keso till lunch och kött med vattenkrassesallad till middag – och ett och annat äpple. Hon avstod vatten till förmån för en godare dryck: champagne.

Källa: Vogue

Annons