Artikeln innehåller reklamlänkar
Trendar: FrisyrerHudvårdHårtipsBäst i testSminktipsNageltrenderSolskydd

Johanna Lind Bagge: Skönhetsmisstaget du bör undvika

11 mar, 2021 
AvJessica Blockström Hember
FotografStephanie Sivert, Mikael Silkeberg
Johanna Lind Bagge med hunden Iris. Som Fröken Sverige i Miss Universum.
Hudterapeuten och Feminas bloggare Johanna Lind Bagge ger sina bästa skönhetstips – och berättar om maken Anders Bagges skönhetsrutin.
Annons
3 hudvårdstips för dig med mogen hyBrand logo
3 hudvårdstips för dig med mogen hy

Med böljande hår, smittande leende och sjungande östgötska klev hon in i svenska folkets hjärtan 1993. Johanna Lind Bagge korades till Fröken Sverige, men hennes skönhetsintresse väcktes långt tidigare. Allt började med en flaska multifunktionell hudlotion.

Vem är Johanna Lind Bagge?

Gör: Hudterapeut, entreprenör, föreläsare och bloggare på johnnalindbagge.femina.se.
Ålder: 49 år.
Bor: På Ekerö, Stockholm
Aktuell: Det kommer fler produkter från egna märket JLB Collection, är ny jurymedlemi Swedish Beauty Awards och jobbar på ett ännu så länge hemligt tv-projekt.

– Jag minns väl den första skönhetsprodukten jag fick. Det var Oil of Ulay, en present från min mormor. Jag var runt 12 år och upptäckte hur ljuvligt det var att smörja in huden med den rosatonade formulan.

Hennes mamma gick regelbundet på ansiktsbehandlingar och Johanna blev alltid paff över resultatet:

Annons

– Jag blev tagen över lystern hon fått i huden. Men jag la också märke till hur bra hon mådde efteråt. Jag bad att få sitta bredvid för att kunna se vad hudterapeuten gjorde. Jag frågade henne om vartenda steg i behandlingen …

”Det bästa ansiktslyftet är ett leende”

Johanna hade redan klarat av utbildningen till hudterapeut innan Fröken Sverige. Titeln var dock inget som fick henne att ändra inriktning.

– Jag har stor integritet vilket gjort att jag inte hoppat på vad som helst. Däremot har jag använt Fröken Sverige-titeln för att förmedla just detta och för att sätta hudterapeut på kartan. När jag pluggade fick jag höra att det inte var ett yrke. Men jag trodde stenhårt på detta och med facit i hand så hade jag rätt.

Vad betyder skönhet för dig?

– Det är en positiv och äkta människa som ej förställer sig. Skönhet är också när en äldre kvinna eller man tillåter sig att livet syns i deras ansikte. Man ser att de vårdar sin hud men inte har gått för långt med botox och fillers. Det bästa ansiktslyftet är ett leende!

Annons

Är det stor skillnad på hur branschen ser ut i dag jämfört med när du började?

– Som dag och natt. Förr jobbade hudterapeuten mycket mer med händerna och produktutbudet var begränsat. I dag har många traditionella behandlingar ersatts med apparatur och hudterapeuten måste vara mer selektiv för att hitta sina produkter.

Vilka egenskaper har du haft mest nytta av?

– Jag är både problemlösare och överdrivet positiv, van att jobba hårt och att ha många bollar i luften.

Om du fick ändra något inom skönhetsbranschen, vad skulle det vara?

– Helt ärligt skulle jag vilja ändra på ganska mycket i denna djungel. Allt låter fantastiskt och det är inte lätt att veta vad som är bra, vem man ska gå till, vad man ska tänka på. Det vilar ett tungt ansvar på konsumenten, de måste göra sin egen research. Jag skulle vilja ”tvätta branschen” och kvalitetssäkra den. Den behöver regleras mer både vad det gäller produkter och profession.

Annons

Du har många järn i elden med allt från föreläsningar och bloggande till tv-inspelningar och egen kollektion med väskor. Hur kopplar du av?

– Jag måste ha stimulans, kreativitet och utmaningar. Annars blir jag ”förstoppad” i själen. Det är livsnödvändigt för mig att gå skogspromenader med hundarna och att få rida. Med djuren tankar jag upp energi.

Så ser Anders Bagges hudvårdsrutin ut

Anders Bagge med hustrun Johanna Lind Bagge.
Anders Bagge och Johanna Lind Bagge.

Har din hudvårdsrutin förändrats under åren?

– Min hudvårdsrutin backar jag aldrig på, jag följer den slaviskt. Varje morgon och kväll kör jag rengöring och ansiktsvatten, serum och creme samt ögoncreme. En till två gånger i veckan gör jag peeling och mask. Däremot anpassas produkterna efter hudens behov.

Har ditt yrkeskunnande smittat av sig på maken?

Annons

– Anders har definitivt blivit mer medveten om vikten av bra hudvård. Han är väldigt känslig och reagerar lätt. Då hans hud utsätts för mycket tv-smink så krävs både bra hudvårdsrutin och bra hudvårdande makeup. Jag har säkrat upp så han använder rätt produkter så inga eksem eller utslag uppstår.

Och ansiktsbehandlingar?

– Första gången jag gjorde en syra-behandling på honom kved han och tyckte det var läskigt. Nu ber han hela tiden om att få det och vill gärna ha mask också. Han blir fräsch som en nyponros i huden och han älskar det.

Vilken är den största skönhetsmyten?

– Att återfuktande krämer gör fet hy ännu fetare. Många tror att man ska använda uttorkande produkter på fet och blank hud. Men då kommer huden att försvara sig genom att producera ännu mera fett och talg. Det blir en obalans vilket resulterar i värre problem.

Johanna Lind Bagges 4 bästa skönhetstips

  1. Slarva aldrig med din hudvårdsrutin. Den är grunden för en hälsosam hy men också viktig för att makeupen ska bli bra. Jag brukar likna det vid att sätta upp en tapet. Det blir aldrig bra om man inte gjort ett fint grundarbete, det finns inga genvägar.
  2. Gå på ansiktsbehandlingar för att djupbehandla huden och boosta din hudvård med ampullkurer, syror och liknande för hemmabruk.
  3. Ät hälsosam och mycket ­färgglad kost som är rik på ­antioxidanter. Det skyddar mot fria radikaler som ligger bakom en stor del av åldrandet och nedbrytningen av våra vävnader och celler.
  4. Gör det du mår bra av och gör det ofta!

Johanna Lind Bagges skönhetsfavoriter

Thermo Ceramic Rollers från Babyliss.

Thermo Ceramic Rollers från Babyliss använder jag nästan varje dag. Det går snabbt, är enkelt och de sammetsklädda spolarna gör det skonsammare för håret. Jag brukar sätta upp några stycken som får verka medan jag lägger min makeup. Effekten blir både volym och lockar. Ca 599 kr.

Round Drawstring Bag från JLB.

Jag älskar bra förvaring och det får man med Round Drawstring Bag från mitt eget märke JLB. Den går att veckla ut vilket gör att du får total översikt över dina produkter och slipper rota runt och leta. Ca 499 kr.

Cleansing Hy-Öl och Phyto Active Reactivating från Babor.

Duon Cleansing Hy-Öl och Hydro Base från Babor är en spa-upplevelse, den får mig att längta efter att få rengöra huden. Tvåfasrengöringen gör huden riktigt ren och återfuktad, den tar bort ögonmakeup och passar alla. Ca 249 resp 199 kr.

Terribly Densiliss Wrinkle Control Serum Foundation från By Terry.

Terrybly Densiliss Wrinkle Control Serum Foundation från By Terry är perfekt för mogen hy då den är en mix av makeup och hudvård och enkel att applicera. Formulan smälter lätt in, blir ett med huden och ger en gyllene lyster med naturlig täckning. Ca 830 kr.

High Impact Volume Mascara från Isadora.

Favoritmascaran för tillfället är Isadoras High Impact Volume Mascara som är riklig men ändå kladdfri. Den ger volym, längd och fyllighet med en borste som fångar varje frans. Och den är vattenresistent! Det gör att den inte kladdar när ögonen tåras av kyla och vind. Ca 149 kr.

Annons