Artikeln innehåller reklamlänkar
Kvinna tränar visar magen
Skönhetsredaktören tipsar: Så undviker du maskne
4:02

Efter reklamen: Skönhetsredaktören tipsar: Så undviker du maskne

(4:02)

Slå på ljud

Bristningar på magen, ärr efter acne i ansiktet eller tydliga hudminnen från när du halkade på badklippan - ärr är en del av livet. Det finns ingen creme i världen som kan smörja bort dem men om du vill göra dem lite mindre synliga så finns både smart formulerade produkter och moderna behandlingar som att pröva.

Smörj med silkoner

svensk ärrbehandling med silikoner

Silikon är ofta en utskällt ingrediens i hudvård men när det kommer till ärr så är det faktiskt ett utmärkt ämne. Cicamed Scar är en svensk uppfinning, en effektiv produkt som mjukar upp, slätar ut och minskar både gamla och nya ärr oavsett om det gäller brännskador, akne eller operationsärr. Den innehåller just silikonoljor som bildar en osynlig och skyddande hinna men här finns också E-vitamin och silika som tillsammans fixar en bättre miljö för ärrläkning. Bäst effekt får du om du använder den på ärr som är i pågående läkningsprocess.

Cicamed Scar kostar 329 kr och du hittar den här (länk till Meds).

En annan populär produkt som hjälpt många med deras ärr och bristningar är Bio-Oil Hudvårdsolja. Det är en multifunktionell olja som innehåller E-vitamin, retinyl palmitate som är en variant av A-vitamin samt olja från t ex kamomill, lavendel och solros. Den ska dämpa inflammation, lugna huden och göra den mjukare.

Bio-Oil Hudvårdsolja kostar 226 kr/200 ml och du hittar den här (länk till Meds).

Här är mascarafärgen som smickrar din ögonfärg mest

Skydda i solen

högt solskydd med tonad formula

Var försiktigt i solen, speciellt när ärren eller bristningarna är precis nya. Täck helst med kläder och välj högt solskydd. Till ansiktet finns bra varianter, t ex Dermaceutics Sun Ceutic SPF 50+ som också är mjukgörande, motverkar pigmenteringar och är tonad vilket även döljer en del av problemet.

Sun Ceutic Tinted SPF 50+ från Dermaceutic kostar 525 kr och du hittar den här (länk till Åhléns).

Behandla professionellt

professionell behandling av ärr med dermapen

Med så kallad microneedling används microfina nålar som gör små hål i huden. Det får den att reparera sig och dessutom börja producera nytt kollagen. Dermapen, som är den mest beprövade och bevisat effektiva behandlingen, gör du på hos hudterapeut eller hudläkare. Det krävs några behandlingar för att få effekt och priset ligger på några tusenlappar per gång med resultatet är permanent. Läs mer om Dermapen och behandling av ärr här.

Mest läst