Trendar: FrisyrerHudvårdHårtipsBäst i testSminktipsNageltrender

Kontroversiella nageltrenden som kändisarna älskar

26 okt, 2022 
AvAino Oxblod
FotografTT.
”Russian manicure” är nageltrenden som kändisarna älskar, men som många professionella är kritiska mot.
Tekniken blivit en av de mest sökta nageltrenderna – här är riskerna med den kontroversiella metoden.
Annons
Så får du starkare naglar – fem tipsBrand logo
Så får du starkare naglar – fem tips

Kändisar som Kendall Jenner och Jasmine Tookes älskar den, men en hel del nageltekniker är skeptiska eller rent av kritiska.

Vi pratar så klart om manikyrtekniken ”russian manicure”, som på senaste tiden har blivit en av de mest googlade nageltrenderna, samt blivit en stor trend på sociala medier-appen Tiktok. Russian manicure kommer, som höres, från Ryssland ursprungligen, men har den senaste tiden fått stort genomslag i USA och övriga Europa.

Vad är en russian manicure?

Russian manicure är en manikyrteknik där teknikerna inte använder vatten – det är en torr manikyr. Tekniken innefattar också omfattande arbete på nagelbanden, inte sällan med en nagelborr och andra verktyg som används för att ta bort överflödig hud runt nagelbädden.

Annons

– Tekniken kommer ursprungligen från Ryssland. Russian manicure har sedan spridits till länder som Ukraina, Uzbekistan och Kazakhstan. I de länderna är det så vanligt att traditionella metoder inte längre används, säger nagelteknikern Kamola Malikova, baserad i Los Angeles, till Refinery29.

Hur går en russian manicure till?

Malikova går igenom hur manikyren går till:

– Först tar vi försiktigt bort tidigare gel från nageln med en elektronisk fil. Sedan arbetar nagelteknikern med formen på nageln, innan man polerar nagelbädden. Efter det tas nagelbanden bort försiktigt.

En russian manicure behandlar nagelbanden annorlunda.

Varför är tekniken kontroversiell?

Medan kändisarna svär vid tekniken, så finns det många som är kritiska mot att ta bort så mycket av nagelbanden för att få till rätta stilen. När man borrar eller klipper i nagelbanden och nagelbädden finns det stora risker. Läkaren Unnati Desai från London tycker inte om tekniken.

Annons

– Under en russian manicure används en elektrisk fil för att öppna upp eponychium för att ta bort nagelbandet, säger hon.

Eponychium är det tjockare lagret hud längst ner på nageln, förklarar läkaren.

– Dess funktion är att skydda området mellan nageln och huden från att exponeras för bakterier. Genom att ta bort det så löper man stor risk för infektion, så jag skulle aldrig rekommendera det.

Andra menar att det är viktigt att manikyren utförs av ett utbildat proffs, för att det inte ska bli infekterat.

– Alla mina tekniker är utbildade och har minst fem till sju års erfarenhet, säger Kamola Malikova.

Annons