Jennifer Aniston på röda mattan.
Så färgar du ditt hår bäst hemma
1:14

Efter reklamen: Så färgar du ditt hår bäst hemma

(1:14)

Slå på ljud

1. Använd skalpskrubb – men med måtta

En härlig skalpskrubb är bra för att få bort fett och produktrester, men hudläkaren Alia Ahmed menar att det är lätt att gå för långt med skrubbandet.

– Jag har inga problem med användandet av skalpskrubbar, men att skrubba en hård fysisk exfoliering mot skalp eller ansikte kan vara ganska hårt. Din hud, inklusive din skalp, svarar lätt på stress. Om du vill använda en exfoliering, använd den varsamt och inte vid varje tvätt.

2. Undvik att lägga dig med blött hår

Många tycker om att duscha på kvällen, och lägger sig därför och sover med fuktigt hår. Men det borde man undvika, menar hudläkaren.

– Det är inte den bästa idén att sova med blött hår. Om du fångar vatten i håret och sedan ligger på det, så skapar du en fuktig, ångande miljö som gynnar äckel i skalpen. Det kan vara allt från olja och smuts till bakterier på örngottet eller i omgivningen, vilket bara multiplicerar i den varma, fuktiga miljön.

Läs mer: Fönborstar – bästa produkterna som stylar och torkar (länk till vår systersajt elle.se)

3. Sätt upp håret före läggdags

Har du långt hår och kämpar med att borsta ut det på morgonen så tipsar Alia Ahmed om att sätta upp håret före läggdags. Men använd en lösare tofs som inte sliter på håret.

Prinsessan Madeleines hårresa – så har hon förändrats genom åren

4. Hårolja är inte bara till för styling

Hårolja är inte bara till för styling. Applicera några droppar i håret före läggdags för att skydda håret och ge det näring när du sover. Oljan ska vara i topparna – den behövs inte i hårbotten.

5. Tänk om kring hur du använder torrschampo

Torrschampo är många personers bästa vän, och det är klart man kan använda det för att snabbt göra så att håret ser och känns fräschare.

– Du måste komma ihåg att det är en adderad produkt som hamnar i ditt hår och din skalp. Att ta på det varje dag i kanske fem dagar och tvätta håret en gång i veckan är inte så bra, för det byggs upp på varandra.

För mycket torrschampo kan göra att håret växer sämre, för att hårstråna har svårt att ta sig igenom alla lager av uppbyggd produkt och smuts.

Så färgar du håret hemma – lika snyggt som hos frisören

6. Byt ut örngottet

Om du upplever att du har slitet hår, eller att håret lätt blir slitet och trasigt, så kan ett bra steg vara att investera i örngott av siden, som är skonsammare mot håret.

– Ett sidenörngott reducerar friktion och statisk elektricitet, så det är mindre risk att man kommer slita ut håret mot det jämfört med ett grövre örngott. Silke är ett lätt material så luft kommer igenom till håret också.

7. Använd schampo och balsam i samma serie

Att använda schampo och balsam i samma serie är inget måste, men om man har mjäll eller upplever problem med håret så bör man vara konsekvent.

– Om du använder ett annat balsam till ditt vårdande schampo, lägg det då bara i topparna och inte i hårbotten, så det inte stör de aktiva ingredienserna.

Källa: Refinery 29.

Stora hårtrenderna i höst – som funkar perfekt redan nu

Mest läst