1:14

Efter reklamen: Så färgar du ditt hår bäst hemma

(1:14)

Få saker fräschar upp håret så mycket som att färga det i en snygg nyans. Oavsett om man vill täcka gråa hårstrån eller inte så hjälper en hårfärgning till med att boosta båda volym och glans i håret, och ger också intrycket av att liva upp trött hud.

Men för att få alla de här trevliga effekterna av en hårfärgning är det viktigt att man gör på rätt sätt – att färga håret som man alltid har gjort kan faktiskt få motsatt effekt.

Här är några bra tips för att få håret snyggt, fräscht och ungdomligt – fast du färgar det hemma!

24 bilder som visar att valet av bena kan förändra hela ditt utseende

Välj rätt hårfärg

Om ditt mål är att plocka bort några år från ditt utseende så kan det vara bra att undvika extrema hårfärger – både väldigt ljusa och väldigt mörka hårfärger blir för skarp kontrast mot ansiktet och kan få dig att se äldre ut än vad du är. För bäst ungdomliga effekt är det en bra regel att aldrig gå för många nyanser bort från din naturliga hårfärg. Är du brunhårig, testa att färga håret ljusbrunt. Har du mörkblont hår? Prova livet som mellanblond. Välj hellre en varmare hårfärg än en kall, för att motverka att se trött ut i ansiktet.

– Att färga håret ljusare mjukar upp ansiktet, så att fina linjer och ålderstecken blir mindre tydliga, säger frisören Gary Howse.

Ha flera toner

När man färgar håret hemma är det lätt att allt blir exakt samma färg, vilket tyvärr kan ge ett platt och åldrande intryck. Ungdomligt hår är nyanserat, med olika toner av samma färg.

– Inget åldrar en så mycket och ser så onaturligt ut som hår som är platt och i samma färg, säger frisören Brad Johns.

Välj därför hårfärger som marknadsförs som ”ton i ton” eller ”skimrande”. Ett annat alternativ är att själv färga slingor också, vilket kan hjälpa till att ge nyans och rama in ansiktet. Se bara till att färgen på slingorna inte skiljer sig för mycket från grundhårfärgen.

Ögonsminkningen som får dig att se äldre ut – detta ska du undvika

Applicera hårfärg som ett proffs

För att hårfärgen ska bli som på frisörsalong finns det mycket att tänka på:

Återfukta huden. För att skydda huden från att bli fläckad av hårfärgen, smörj in hårlinjen och öronen med en tjock hudkräm eller vaselin innan du börjar färga.

Fokus på rötterna. När man är yngre är håret naturligt ljusas i topparna. För att återskapa den effekten är det därför smart att låta bli att färga topparna, och i stället lägga fokus på rötterna. Spruta sedan vatten i håret de sista minutrarna innan hårfärgen ska tvättas ur, och kamma igenom håret så att hårfärgen kommer ut i topparna – allt för ett mer naturligt resultat.

Använd värme. Värme öppnar upp hårets fjällskikt, så att värma upp en gammal handduk med en hårfön och sedan vira in håret med hårfärgen i den är ett bra sätt att få färgen att sjunka in bättre.

Köp två förpackningar. Om du har hår som går längre än till axlarna är det bra att köpa två förpackningar med hårfärg, för att få tillräckligt med produkt.

Skippa inte eftervården. Det följer med en vårdande efterbehandling i hårfärgsförpackningen – använd den! Det hjälper hårets fjällskikt att sluta sig och gör håret glansigare efter färgen.

Källa: Mindfood.

Grått hår stora trenden på röda mattan på Cannes filmfestival

Utvald läsning

Femina