På sociala medier-plattformen TikTok sprids nu ett knep som påstås hjälpa en att få längre och friskare hår. Användarna uppmanas krossa p-piller och blanda i sitt schampo för att få håret att växa ordentligt. Förklaringen till tricket är att östrogennivåerna i p-pillren hjälper för att växa ut fylligare hår, och människor från hela världen har filmat sig själva när de provar på tipset. I klippen tömmer de en karta med p-piller i en skål och krossar dem till ett pulver, som de sedan häller ner i sin schampoflaska och skakar om.

Men nu går en läkare ut i Daily Mail och varnar för tipset – det fungerar nämligen inte alls, vad TikTok-användare än påstår.

Läkaren Shirin Lakhani menar att hon förstår varför folk tror att det ska fungera, men att det hela faller på att hormonerna i p-piller bara kan absorberas om man äter dem.

– Hormoner kan ha en direkt effekt på en rad av skönhet- och hälsorelaterade problem. De kan påverka hårväxtcykeln. Av den anledningen kan jag förstå varför så många häller i hormonella preventivmedel i sitt schampo för att håret ska bli längre, säger läkaren Shirin Lakhani till Daily Mail, och fortsätter:

– Hormonella preventivmedel är inte designade att absorberas genom huden och huden är en barriär som inte släpper igenom saker.

Läkarens tips för hårväxt – i stället för TikTok-knepet

I stället för att försöka sig på TikTok-tricket tycker läkaren att man ska äta en diet rik på B-vitamin och biotin för att få igång hårväxten ordentligt.

– För att se till att få i sig biotin, försök ha med råvaror som sötpotatis, morötter, pumpa, spenat och kål i din diet. Man behöver också få i sig tillräckligt med B-vitamin. Det hittar man i fullkorn, mandlar, kött, fisk, skaldjur och mörka bladgrönsaker.

Läs mer:

Årets största snackisar i kändisvärlden 2020

Så hade historiska kvinnor sett ut om de levde i dag – se de häftiga bilderna här

Rebecca Stellas ursäkt till icke-vita efter kritiserade sminkuttalandet

Se mer inspirerande innehåll från oss på Femina: