Trendar: FrisyrerHudvårdHårtipsBäst i testSminktipsNageltrender

Maten du bör äta för att få fin hy

03 aug, 2016 
AvJennie Sandberg
Trött på dålig hy? Se till att i dig några av dessa livsmedel varje dag. Både huden och smaklökarna kommer att tacka dig!
Annons
nyttig-mat

Vägen till perfekt hy går till stor del via maten. När kroppen är i obalans är huden ofta den första instansen att hissa varningsflagg. Med rätt nyckelingredienser i kosten kan du tugga bort allt från envisa plitor och glåmig hy till mörka ringar under ögonen – och bli av med rynkorna på kuppen!

Ladda med lila

Är grönsaken eller frukten lila betyder det också att den innehåller antocyaniner, som är särskilt måna om hudens välbefinnande. Fria radikaler skadar huden på cellnivå, en process som dessa antioxidanter avbryter. Eftersom de samtidigt gynnar blodcirkulationen underlättar de också bildandet av kollagen och elastin, hudens viktiga bindväv.

Gör alltså plats för lila plommon, druvor, blåbär eller blå potatis i varukorgen nästa gång du handlar!

Annons

Rynkfritt fett

Fettsyran omega-3 har en förmåga att återfukta huden och dämpa inflammationer. En hud med rätt fukt- och fettbalans får automatiskt mer lyster, färre torrhetslinjer och ger ett jämnare intryck.

Feta fiskar och chiafrön är lättillgängliga källor.

Anti age i örtkrukan

Vattenkrasse är mer än bara gudomligt gott. Färska studier visar att britternas favoritört är rena ungdomskällan! När en testgrupp fick äta 80 gram vattenkrasse per dag kunde merparten av deltagarna vittna om bättre hud, färre rynkor och jämnare hudton, rapporterar Daily Mail.

Hemligheten sägs vara örtens rika innehåll av betakaroten och vitaminerna C och E.

Bara bra bakterier

Stress, infektioner eller medicinering kan skapa oro i magens bakterieflora. Det kan i sin tur få konsekvenser som eksem, utslag, klåda och glåmig hy.

– När de goda bakterierna är för få till antalet kan oönskade bakterier lättare få fäste. Elaka bakterier kan sedan sprida sig från magen till andra delar av kroppen, inklusive din hud, där de orsakar inflammationer, säger läkaren Frank Lipman till tidningen Prevention.

Satsa på att äta mat med naturlig probiotika. All fermenterad mat, som kefir, surkål och yoghurt är bra källor.

Av Jennie Sandberg, MåBra

Foto Shutterstock

Annons