Trendar: FrisyrerHudvårdHårtipsBäst i testSminktipsNageltrender

Kvällsaktiviteten som ger mörka ringar under ögonen

25 sep, 2023 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Kvinna kollar sig i spegeln.
Vi lever alla i ett skärmsamhälle – hela dagarna använder vi mobilen, datorn och läsplattan.
Men hur påverkar det egentligen vår hy?
Nu visar det sig att mobilanvändande på kvällen kan göra att du får mörkare ringar under ögonen.
Annons
Anders Hansen: Så stänger du av skärmhjärnanBrand logo
Anders Hansen: Så stänger du av skärmhjärnan

De allra flesta använder olika skärmar dagarna i ända – vi jobbar framför en dator, kollar mobilen när vi pendlar och sitter med läsplattan hemma i soffan. Men att vi använder så mycket elektroniska skärmar kan påverka vår hy negativt, speciellt om de används på kvällen.

Att ligga i sängen och scrolla på mobilen i mörkret kan faktiskt göra att du ser glåmigare ut, med mörka ringar under ögonen. Skärmar ger ifrån sig så kallat blått ljus, eller synligt högenergiljus. Solen är den främsta källan till den typen av ljus, men även skärmarna ger i från sig det, och när vi använder skärmar mycket så kan det faktiskt påverka oss.

Så kan du hjälpa huden mot blått ljus

Kollar du Instagram och Facebook när du ligger i sängen för att sova, eller skickar sms i ett nedsläckt vardagsrum om kvällarna? I så fall kan det påverka dig mer än du tror. Det synliga högenergiljuset kan dels rubba din dygnsrytm och göra det svårare att somna på kvällen och vakna på morgonen. Men en studie gjord av Estée Lauder visar att det blå ljuset också påverkar hudens förmåga att reparera sig.

Annons

– Resultatet visar att exponering för blått ljus på kvällen kan rubba hudens naturliga dygnsrytm, och göra att hudcellerna ”tror” att det är dagtid, vilket hindrar den naturliga repareringsprocessen på natten, säger läkaren Nadine Pernodet.

Det blå ljuset lurar alltså kroppen, vilket gör att huden inte får den återhämtning som den ska ha.

För att neutralisera det blå ljuset kan du hjälpa huden på traven med en ögonkräm med antioxidanter – men det allra bästa är att ändra dina scrollvanor. Du kan till exempel ändra till mörkerläge i mobilen, så att allt får en mörk bakgrund när du är inne och scrollar. Testa också att lägga ifrån mobilen tidigare på kvällen och ge dig själv lite skärmfri tid före läggdags!

Annons