Visst, grått hår är inget att skämmas eller vara rädd för. Men de nya forskningsrönen är ändå fascinerande för de visar att grånande hår är en betydligt mer dynamisk process än vad man tidigare trott.

Mindbodygreen rapporterar om den nya studien som genomförts av forskare vid Columbia University.

Sarah Jessica Parkers naturliga övergång till grått hår – så snyggt

Ofta ses grått hår som ett slags återvändsgränd – när ett hårstrå tappar sin färg så kommer den inte tillbaka. Men den nya forskningen visar att håret faktiskt kan "omvändas".

Processen kring hårets grånande är mer dynamisk än man kan tro.

goodluz

Fick mörkare hår under semestern

I sin studie undersökte forskarna en rad personer som fick skapa en tidslinje över när de varit som mest och minst stressade under ett år. Forskarna mätte sedan varje hår och jämförde det med tidslinjen över stress.

Det visade sig, föga förvånande, att sådant som äktenskapsproblem ledde till fler gråa hårstrån. Desto mer intressant var att pigment kunde komma tillbaka under lyckliga och harmoniska perioder.

TV4-kocken Sandra Mastio: Därför är jag stolt över mitt gråa hår

– Det var en person som åkte på semester och fem hårstrån fick tillbaka sitt mörka pigment under den tiden, säger en av forskarna, Martin Picard, i ett uttalande.

Då kan det bli skillnad

Stress är en viktig faktor.

PPstudio

Förändringarna som upptäcktes i studien var inte jättestora – det är inte så att någon som är helt gråhårig får tillbaka allt pigment. Det kan dock vara värt att tänka på hur man stressar om man vill förhindra hårets åldrande.

– Vi tror inte att minskad stress hos en 70-åring som har haft grått hår i åratal kommer att leda till att håret mörknar. Eller att en stressad tioåring kommer att få grått här, säger Martin Picard.

Om man däremot ligger på gränsen kan stress vara en faktor för om håret ska bli mer eller mindre grått, enligt Mindbodygreen.

Mest läst