0:51

Efter reklamen: Så väljer du rätt frisyr för din ansiktsform

(0:51)

I början av 2000-talet var magenta eller fuschia-rosa den hetaste färgen man kunde ha på sig. Med profiler som Paris Hilton blev den pangrosa färgen det enda rätta att ha på sin Motorola-telefon, mjukisset från Juice Couture och på läppglanset.

Nu har modet från tidiga 00-talet letat sig tillbaka, och det är därför inte så konstigt att vi ser hur magenta blir en stor trend igen. Den här gången är det dock inte mobilen som ska vara rosa – det är håret.

Kändisarnas värsta sminkmissar framför kamerorna

I sommar är det den intensivt rosalila färgen man ska färga håret i, vare sig man väljer att färga hela håret eller bara färga toppar, lugg eller en slinga.

– För att färga håret i magenta så måste man vilja bli sedd. Det kommer helt klart bli en konversationsöppnare, säger frisören Aura Friedman till Allure.

På Dolce & Gabbanas höstvisning hade en modell magentafärgat hår.

Dolce & Gabbana via Bestimage

Frisören menar att hårfärgen också är universellt smickrande – oavsett om man har ljusare eller mörkare hudton så är man snygg i magentafärgat hår.

9 kvinnor som har kapat håret – och passar så bra i det

Så gör du för att få till rätt nyans av magenta

För att få till den klara färgen är det viktigt att färga på ljust hår, så är man inte naturligt blond är det en blekning före som gäller. Om man vill åt den mest lysande magentanyansen ska håret helst ha en ljust guldig ton innan man går in med den rosa färgen. Har man naturligt mörkt hår räcker det att få håret till en orange ton innan man färgar, för ”mindre skada och bättre bibehållen färg”, säger Aura Friedman.

Skådespelaren Florence Pugh visar hur man hoppar på trenden på ett mer diskret sätt.

LUCAS BARIOULET

När du väl fått till den magentanyans du vill ha i håret är det viktigt att ta hand om det efteråt, och använda en hårmask.

Coola italienska artisten Roshelle har länge haft håret i magenta.

Alicia Vikander och 8 andra kändisar som bär peruk – och vi hade ingen aning

Mer läsning

Femina