1:11

Efter reklamen: Så applicerar du lösögonfransar – Make-up artisten tipsar

(1:11)

Vi är många som har kajal som en självklar del av vår sminkrutin. Att måla med kajalpenna innanför både övre och nedre fransraden, den så kallade vattenlinjen, gör att man markerar ögonen på ett snyggt sätt.

Men nu varnar ögonläkare för att sminktekniken är farlig för ögonen i längden – och kan leda till permanenta problem. Ögonläkaren Brittani Carver-Schemper har delat en informativ liten video på sociala medier-appen Tiktok, där hon visar hur ögat påverkas av att ha kajal på vattenlinjen.

Videon har setts över 13 miljoner gånger, och visar upp en patient som har haft kajal innanför nedre ögonfransraden sedan hon var tonåring. Brittani visar hur patientens körtlar vid ögonkanten är blockerade, och oljan som ska fukta ögonen har i stället en tandkrämsliknande konsistens.

Frisören: Så undviker du misstaget alla gör när de tvättar håret

Det händer med ögonen när man har kajal på vattenlinjen

I en intervju med Buzzfeed förklarar Carver-Schemper, som jobbat som ögonläkare i USA i 20 år, att våra ögonlock har speciella oljekörtlar som ska återfukta ögonen.

– De producerar och distribuerar våra tårars oljelager som skyddar det yttre lagret på ögat och ser till att vi har hälsosamma tårar. Utan kvalitativ olja och hälsosamma tårar kan vi utveckla torra ögon-syndrom som kan påverka vår syn och orsaka obehag i våra ögon, säger hon.

Ögonläkaren menar därför att man ska sluta använda kajal på vattenlinjen, vare sig det rör sig om en flytande eyeliner eller en penna.

Symptom på torra ögon-syndrom är att ögonen känns torra, har en brännande känsla, kliar eller blir grumliga. Om man tror att man har syndromet kan man testa sina ögon hos en ögonläkare, som då tar tester med specialkameror för att se hur oljekörtlarna i ögonen mår.

Galna frisyrerna från 80-talet – så här stylade man håret

Här är Brittanis virala video:

Utvald läsning

Femina