Trendar: HudvårdHårtipsBäst i testSminktipsNageltrenderSolskyddParfymtipsGrått hår

Oldfluencer Eva Wikner listar favoriterna för mogen hy

01 feb, 2024 
Eva Wikner.
Hon är reklambyråbossen som sadlade om och nu har både modellkontrakt och raketväxande konto på Instagram. Med sin lekfulla stil vill 71-åriga Eva Wikner ge inspiration och se till att även mogna kvinnor får ta plats.
Annons
Fem favoriter från Femina: smink för mogen hyBrand logo
Fem favoriter från Femina: smink för mogen hy

Det började med en fråga på Messenger från en modellscout. Man letade efter en äldre modell till ett stort internationellt uppdrag. Då 69-åriga Eva Wikner fick inte just det här första jobbet. Men det sådde ett frö.

I det stora huset hemma i Borlänge hade Eva sparat massor av kläder som hon började prova sig igenom, fota och lägga ut på på sitt privata Instagram-konto. Alltid med en liten historia kopplad till plaggen. Hon började få frågor och kommentarer, men en del tyckte att hon tog lite för mycket plats. Lösningen blev ett nytt konto. Efter många år i reklambranschen kunde Eva marknadsföring och bestämde sig för att kalla sig influencer redan från början och fick direkt mycket uppmärksamhet både från vanliga människor och från medier.

Annons

Eva Therese Wikner Granström

Gör: Modell och oldfluencer på Instagram.

Ålder: 71 år.

Bor: I lägenhet i Stockholm och hus i Borlänge.

Familj: Make och två vuxna söner med familjer.

På gång: I mars och april arrangerar hon Vintage safari i Stockholm tillsammans med stylisten Pernilla Vinnerås från Vem bor här?.

– På det nya kontot kände jag mig friare. Från början var tanken att varva med konst och design men jag märkte snart att de som följde mig ville ha mode, skönhet och second hand.

Eva berättar ofta om tankar kring att bli äldre. En av hennes hjärtefrågor är också att öka synligheten för äldre män­niskor.

– Det är så lätt att man blir en person som inte räknas med bara för att man kommer till åren. Men lusten att vara någon finns ju kvar även om man blivit äldre.

Var kommer intresset för mode och skönhet ifrån?

– Från mamma. Jag är uppväxt i en liten by i norra Ångermanland och mina föräldrars stora intresse var konst. Det bodde konstnärer hos oss i perioder och min mamma var väldigt fri i tanken. Hon lät mig klä mig som jag ville, uppmuntrade mig till att hitta min stil och hjälpte mig att sy kläder som inte gick att hitta i lilla Rörström, det kunde vara en byxkjol vi sett i Paris eller en rosa yllekostym jag önskat mig.

Annons

Minns du din första skönhetsprodukt?

– Jag kommer ihåg mascaran jag hade i en ask, som blöttes upp med saliv, och Tanotan, en brun utan sol jag och mamma delade som luktade mycket märkligt och gjorde oss morotsfärgade.

Hur skulle du beskriva innehållet i ditt badrum?

– Jag har sparat alla möjliga gamla parfymflaskor, från Chanel N° 5 till Opium från YSL. Det finns så mycket minnen kopplade till dem.

Har du en hudvårdsrutin?

– När jag var yngre var jag slarvig och gick och la mig med smink. Men efter 50 har jag blivit mer noggrann då jag märkt att det gör skillnad. Jag vill göra mitt bästa för att hålla huden så fin som möjlig.

Eva Therese Wikner Granström.
Eva Therese Wikner Granström.

Hur kan den rutinen se ut?

– På kvällen rengör jag huden med micellärvatten och har sedan nattkräm. På morgonen känner jag mig ganska ren och sveper bara våtservett för bebisar över huden. Efter det smörjer jag med en dagkräm som ger mycket fukt och fin lyster.

Annons

Har du en sminkrutin?

– Jag gör oftast en enklare makeup med concealer för att dämpa mörka ringar under ögonen, ljus ögonskugga som lättar upp samt lite ögonpenna och mascara för att markera. Sist lite puder och ett riktigt rött läppstift. Jag älskar röda läppstift och har uppemot 50 olika hemma.

Hur får du det att sitta?

– Jag tycker bäst om en lite torrare formula. Är de för feta så rinner de ut.

Hur håller du ditt långa hår så fint?

– Jag tvättar det en gång i veckan. Då schamponerar jag två gånger, masserar hårbotten och reder försiktigt ut med fingrarna när jag har balsam i. Efter att jag sköljt noga handdukstorkar jag det och har hårolja i längderna för att undvikna kluvna toppar och att det blir sprött.

Alltid i handväskan?

– Förutom en handfull röda läppstift har jag alltid tandpetare.

Vilken är den största skönhetsmyten?

– Att det bara är smalt som är vackert. Det är helt okej att ha extra kilon här och där, jag tycker att det är fint att olika kroppar får synas i dag. För mig som är uppvuxen med Twiggy-idealet har det varit befriande att se mer mulliga modeller.

Annons

Oldfluencerns bästa skönhetstips

1. Till natten brukar jag tvinna håret, snurra ihop det med en snodd och sova med det. Det ger volym och fint svall på morgonen, mitt hår är annars spikrakt.

2. Vattenfast mascara är något jag börjat använda då mina ögon tåras väldigt lätt, speciellt på vintern.

3. Ta hand om dina tänder så att du känner dig bekväm med att le och skratta. Jag går till tandhygienist minst en gång per år och kostar gärna på mig lite extra dyr tandkräm för extra vit effekt. Tandstickor är också ett enkelt sätt att känna sig fräsch i munnen.

Evas favoriter

1 Hårvårdande

Elvital Dream Length Restoring Shampoo och Super Detangler från L’Oréal Paris.
Elvital Dream Length Restoring Shampoo och Super Detangler från L’Oréal Paris.

Bästa vården för mitt långa hår är Elvital Dream Length Restoring Shampoo och Super Detangler från L’Oréal Paris som får håret att kännas riktigt fräscht. Ca 45 kr/250 ml.

2 Rengörande

Skin Active Micellar Cleansing Water in Oil från Garnier.
Skin Active Micellar Cleansing Water in Oil från Garnier.

Skin Active Micellar Cleansing Water in Oil från Garnier är perfekt för mig som tycker rengöring i flera steg är för krångligt. Ca 79 kr/400 ml.

3 Skimrande

Hyaluron-Filler + Elasticity Day Rose SPF30 från Eucerin.
Hyaluron-Filler + Elasticity Day Rose SPF30 från Eucerin.

Hyaluron-Filler + Elasticity Day Rose SPF30 från Eucerin är en gammal favorit som nu kommit i en version med pigment som ger huden ett fint skimmer. Ca 379 kr/50 ml.

4 Röd lyx

L’Absolu Rouge Cream Lipstick från Lancôme.
L’Absolu Rouge Cream Lipstick från Lancôme.

Ett rött läppstift jag använder mycket just nu är lyxiga L’Absolu Rouge Cream Lipstick från Lancôme i fina 144 Red Oulala som har en ganska varm ton. Ca 445 kr.

5 Väldoftande

Blanche från Byredo och Musc Invisible från Juliette has a gun.
Blanche från Byredo och Musc Invisible från Juliette has a gun.

När jag doftar gott känner jag mig vacker. Mina favoriter just nu är Blanche från Byredo och Musc Invisible från Juliette has a gun. Båda innehåller mysk som jag alltid gillat. Ca 1 600 kr/50 ml EdP samt 999 kr/50 ml EdP.

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Annons