Trendar: FrisyrerHudvårdHårtipsBäst i testSminktipsNageltrender

Otippade draget som kan avslöja din ålder – enligt forskning

20 okt, 2017 
AvMikaela Alex
1701720295
Lägg ner alla tankar på botox och hårfärgning – vill du se yngre ut kan du göra det med betydligt enklare medel än så. Det menar forskare efter en ny studie.
Annons
TV: 10 tips som får dig att se 10 år yngre utBrand logo
TV: 10 tips som får dig att se 10 år yngre ut

Vår ålder kan ha stor inverkan på hur andra människor uppfattar och behandlar oss. Och många är vi som kämpat mot åldrandet – i alla fall rent utseendemässigt.

För trots att rynkor och grått hår kan vara så vackert, så ses ungdom i många kulturer vara både attraktivt och ett tecken på god hälsa. Men även om tecken som att huden börjat hänga, att håret grånar och att kråksparkarna blir alltmer framträdande är globalt kopplade till ålder, så finns det andra åldersrelaterade drag som vi inte har lika stor kännedom om.

Ett sådant har visat sig vara hur pass markerade ögonbryn, ögon och mun vi har.

Studier har gjorts tidigare på hur kontrasterna i ansiktet påverkar hur andra uppfattar vår ålder, men då endast i västerländsk kultur och på kaukasiska ansikten.

Annons

Nu har franska och amerikanska forskare gjort en liknande studie, men med personer av flera olika ursprung. På så sätt kunde man se att dessa drag är något som kopplas till ålder – jorden runt.

Studien, som publicerats i Frontiers in Psychology, gjordes på kvinnor från Kina, Latinamerika, Sydafrika och Frankrike, med åldrar mellan 20 och 80 år. Med hjälp av ett dataprogram kunde man mäta kontrasten i deras ansiktsdrag på bilder.

Man kunde då se att inom alla fyra grupper minskade kontrasterna med åldern.

Sedan testade man om människor från olika kulturer också uppfattade den minskade kontrasten som ett tecken på ålder, genom att visa bilder på de deltagande kvinnorna för utomstående. Med dataprogrammets hjälp kunde man generera två olika bilder av samma kvinna – ett med hög kontrast i ansiktsdragen och en med lägre. Testpersonerna fick sedan i uppgift att peka ut den äldre personen – och i 80 fall var det bilden med lägre kontraster man pekade på, oavsett ursprung.

– Personer från olika kulturer använder ansiktskontraster för att uppskatta ålder utifrån ansiktet, även om de inte är medvetna om det. Resultaten tyder också på att människor kan modifiera hur gamla de uppfattas, genom att ändra hur mun, ögon och ögonbryn sticker ut, genom att till exempel lägga på skuggor eller färga de delarna, säger Aurélie Porcheron, en av forskarna bakom studien, till Psychology Today.

FOTO: Unsplash
Artikeln publicerades först på MåBra.

Se också: Så föryngrar du huden med tio årBrand logo
Se också: Så föryngrar du huden med tio år
Annons