Trendar: FrisyrerHudvårdHårtipsBäst i testSminktipsNageltrenderSolskydd

Rödhåriga personer har speciella egenskaper – läkarens ord

19 nov, 2021 
AvAino Oxblod
FotografPEXELS
Är du rödhårig? Grattis!
Enligt läkaren Karan Raj har rödhåriga personer fyra speciella egenskaper, som personer med andra hårfärger saknar.
– Om du har rött hår har du fyra hemliga superkrafter, visar forskning, säger läkaren i en video.
Annons
7 kungligheter som varit både blonda och brunettaBrand logo
7 kungligheter som varit både blonda och brunetta

Rött hår är en av de ovanligaste naturliga hårfärgerna – bara två procent av jordens befolkning är naturligt rödhåriga. Men rödhåriga personer har också flera dolda egenskaper som folk med andra hårfärger saknar.

Det berättar läkaren Karan Raj, som har blivit en stor personlighet på sociala medier-appen TikTok, där han har över fyra miljoner följare. I en ny video, som uppmärksammats av Ladbible, berättar läkaren om det speciella fenomenet.

– Om du har rött hår har du fyra hemliga superkrafter, visar forskning, säger Raj.

De fyra egenskaperna är: förmåga att kunna uppfatta temperaturförändringar, doftar bättre, att deras kroppar kan skapa mer d-vitamin och en lägre smärttröskel.

Karan Raj förklarar de olika fenomenen hos rödhåriga.

Annons

– Du är mycket bättre på att upptäcka förändringar i temperatur. Forskare tror att MC1R-genen – genen som orsakar rött hår – överaktiverar genen som upptäcker förändringar i temperaturen. Om en rödhårig person säger att den fryser, då är vintern på väg, säger Raj.

Därför ska du säga till läkaren att du är rödhårig

Han fortsätter med nästa egenskap på listan, och förklarar att huden på rödhåriga är lite surare, vilket gör att bland annat parfymer avdunstar snabbare och gör att rödhåriga personer luktar godare.

I Sverige och andra länder som har få soltimmar är det bra att vara rödhårig – hårfärgen gör det lättare för kroppen att producera d-vitamin, och man behöver mindre tid i solen för att få rätt dos.

Till slut avslutar han med den kanske viktigaste egenskapen – rödhåriga kan ha lägre smärttröskel.

– Vissa rödhåriga, men inte alla, har en lägre smärttröskel. Det kan bero på att den rödhåriga genen spelar en roll i hur vi uppfattar smärta. Om du är naturligt rödhårig behöver du säga till det till dina läkare före operation för du kan behöva mer sömnmedel eller smärtstillande.

The Storytellers – Lyssna med MarkizBrand logo
The Storytellers – Lyssna med Markiz
Annons