Trendar: InredningMat och dryckResor

Därför blir kuddarna gula – så slipper du fläckarna

28 apr, 2022 
AvAino Oxblod
FotografPExels, YOUTUBE.
smutsig kudde
Det är lätt att bli äcklad när det är dags att byta örngott och du ser hur huvudkudden börjat gulna.
Tyvärr händer det alla kuddar som används tillräckligt länge – men det finns saker du kan göra år det.
Så gör du för att slippa gula huvudkuddar, och det beror det på.
Annons
Bästa tvättknepen du förmodligen inte känner tillBrand logo
Bästa tvättknepen du förmodligen inte känner till

Hur renlig och hygienisk man än är så kommer sanningen fram när det där dags att bädda om sängen och byta örngott. Om du har använt samma huvudkudde ett tag så kommer du märka att den tappat sin tidigare klarvita färg, och börjat gulna av all användning. Trots att man såklart använder örngott, så påverkar huden och håret kudden med tiden.

Det finns flera anledningar till att en huvudkudde kan gulna, men den främsta stavas svett. Alla människor svettas när de sover, om än i olika grad, och huvudet är inget undantag. Ju mer man svettas, desto mer fukt sjunker in i kudden genom örngottet, och bildar gula fläckar. Om du räknar på hur många timmar ditt huvud tillbringat på kudden det senaste året, så är det kanske inte så konstigt ändå att kudden inte ser helt ny ut längre.

Annons

Det är inte bara svett som gör att kuddarna gulnar, ditt hår kan också vara en bov i dramat – speciellt om du har fett hår eller ofta går och lägger dig med blött eller fuktig hår. Vissa typer av hudvård (eller smink, om du inte tvättar ansiktet före läggdags!) kan också fläcka kuddarna ytterligare med tiden.

Så får du bort fläckarna från kudden

Men vad kan man göra åt fläckarna? Ju längre de har funnits desto svårare kommer det vara att få bort dem. Att agera tidigt, så fort du märker första tillstymmelse till fläck eller gulnande, är A och O.

Att tvätta kuddarna två gånger om året är en bra början, oavsett om de ser fläckiga ut eller inte. Om du kan tvätta dem i tvättmaskin eller inte beror på vilka kuddar du har, så kolla på tvättråden på kuddens lapp. För att få bort fläckar behöver du också tvätta dem, men anstränga dig lite extra.

För riktigt envisa fläckar kan det också vara bra att attackera fläckarna med punktbehandling. Antingen tar du hjälp av fläckborttagningsmedel du kan hitta i butik, eller så blandar du en egen pasta av bakpulver och vatten och låter verka på fläcken innan du tvättar kuddarna.

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Annons