3 SNABBA KNEP

Brush-On-Fibres

1. Fibertricket

Vill du ha en omedelbar pluseffekt på fransarna finns det gamla fibertricket i ny tappning. Brush-On Fibres från ­Feathers är svarta fibrer som du borstar på fransarnas toppar mellan två lager av mascara. Du får en ordentligt förlä­ngande och fjäderlik effekt. Ca 180 kr.

Refectocil

2. Fuska med färg

Har du tröttnat på att använda mascara kan du färga fransarna hemma. Ett snabbkit från till exempel Depend håller ett par veckor. Riktigt proffsigt blir det med klassikern Refectocil som finns i många färger på www.eleven.se, 80 kr.

Vill du inte göra färgningen själv och inte hittar någon bra salong – fråga om din frisör kan passa på att färga fransarna när du ändå sitter och väntar på att hårkulören ska bli färdig.

farg-till-ogonfransar

3. Mata fransarna

Fransserum ger snabb effekt och är enkelt att använda. Bäst resultat får du med serum som du stryker på likt en eyeliner. Hemligheten bakom effekten är att de fransar som växer ut inte ramlar av lika fort som annars och därför hinner växa sig längre. Ibland kan man märka av en mörk skugga där serumet placeras. Men det är inget farligt och färgen försvinner så fort du slutat använda produkten.

Välj serum som är välkända, när det gäller området kring ögat är det väldigt viktigt att produkterna är kontrollerade och säkra. M2 och NeuLash är två favo­riter, Lashfood med naturliga ­ingredienser ger bra effekt om än inte lika snabbt som de två andra. (När du slutar med serum kommer fransarna att se ut som de gjorde innan du började använda produkten.)

FAVORITVERKTYG

Gina-tricots-franstang

Tång

Snyggaste böjen på fransarna får du med en tång. Använd den innan du borstar på mascara. Det finns många varianter i både plast och metall, från ett par tior till flera hundra­lappar. Har du svårt att hålla reda på verktygen kan en billigare ­variant kännas vettig. Vi gillar Gina tricots. Ca 40 kr.

Laura-Merciers-pincett

Pincett

Fint formade ögonbryn kan också få fransarna att glänsa lite extra. Investera i en bra pincett som även fångar upp små stubbiga strån. Laura Merciers ergonomiskt utformade Tweezers har en perfekt vinklad topp och är skön att hålla i. Ca 240 kr.

Brow-and-Lash-Brush-Body-Shop

Kam

Med en franskam kan du snabbt snygga till och separera fransarna. Ett suveränt verktyg om du vill ha en perfekt rad. Brow and Lash Brush/Comb från The Body Shop. Ca 80 kr.

På salong

Tycker du att lösa fransar är för pilligt att få på och inte har tålamod att vänta på serumeffekten kan du göra en fransförlängning på salong. Metoden går ut på att fransar limmas på dina egna. Du kan välja längd själv och resultatet blir snyggt och håller i minst ett par veckor. Första gången tar ungefär två timmar. Vill du sedan fylla på, vilket man brukar göra efter ett par veckor, tar det drygt en timme. Från ca 600 kr. Se mer på t ex www.lafransar.se.

Av JESSICA BLOCKSTRÖM HEMBER

MISSA INTE ATT LÄSA:
Feminas skönhetsredaktör på fyra läsarfrågor som handlar om fransar
Supermodellens favoritmascara
Proffset tipsar – Så gör du fransförstärkning

Mest läst