Trendar: FrisyrerHudvårdHårtipsBäst i testSminktipsNageltrender

Så jobbar stora skönhetsmärken för att minska miljöpåverkan

30 okt, 2022 
AvJESSICA BLOCKSTRÖM HEMBER
Idun Minerals VD.
Som vd för Idun Minerals driver Caroline Thunstedt på för att minska ­företagets klimatavtryck. Det senaste steget är att se över alla förpackningar.
Annons
Fem favoriter från Femina: smink för mogen hyBrand logo
Fem favoriter från Femina: smink för mogen hy

Att Caroline Thunstedt skulle jobba med skönhet har hon vetat ända sedan hon var liten. Redan i andra klass dök hon upp i skolan med smink och lösnaglar. Det uppskattades dock inte av hennes lärare.

– Först fick jag en rejäl utskällning, sedan blev jag hemskickad. Jag var så ledsen. Hur kunde något jag tyckte var så kul få den reaktionen? Makeup är som konst för mig och skönhet något roligt och kreativt.

Att bli makeupartist var dock aldrig tanken.

– Jag har alltid älskat fysik, kemi och matte. Det ville jag kombinera med skönhetsintresset. Kosmetika är ju kemiska produkter. Därför sökte jag mig till KTH där jag läste till civilingenjör med molekylär vetenskap och teknik som inriktning.

Caroline ­Thunstedt

Gör: Vd för Idun Minerals.

Ålder: 33 år.

Bor: I Nacka.

Aktuell: Är mitt uppe i processen att göra Idun Minerals till ett ännu mer hållbart märke.

Fick du några reaktioner när du berättade att ­målet var att jobba med skönhet?

– Man blir inte tagen riktigt lika seriöst när man säger att man ska arbeta med smink. Men den ansvariga för mitt program var otroligt hjälpsam och tog fram kurser som gav en bra bas.

Annons

När det var dags för examensarbete hamnade hon på Idun Minerals.

– Där fick jag utveckla en nagellacksserie. Det var otroligt kul. När jag var klar erbjöds jag jobbet som produktutvecklare.

Det är sex år sedan. I dag är Caroline företagets vd och brinner mycket för hållbarhet. De senaste åren har man sett över sortimentet och gjort stora förändringar för att minska klimatavtrycket.

– För Idun har det alltid varit viktigt att produkterna är utan onödiga tillsatser. Nu har vi tagit det ett steg vidare genom att se över förpackningssidan. Det är ett område där det går att göra stor skillnad men det är samtidigt inte helt okomplicerat.

Vad beror det på?

– Kunder upplever tunga produkter som lyxigare. Men vi har ändå beslutat oss för att satsa på mindre och lättare förpackningar. För jordens och klimatets skull har vi inte råd att använda onödigt material.

Vad är den största utmaningen?

– Att få en högkvalitativ produkt att kännas värd pengarna trots enklare förpackning.

Annons

Finns det något material som är bättre än andra?

– Kan man minska mängden material, oavsett ­vilket, är det en vinst. Lättare förpackningar ger även mindre utsläpp vid transporter, det blir mindre mängd material att hantera och så vidare.

Caroline ­Thunstedt
Carolines skönhetsips! Använd solkräm eller ansikts­kräm med SPF. Din ­foundation räcker inte som ­solskydd om du inte använder ­mineralfoundation. Och glöm inte att smörja in även hals och dekolletage!

Vad behöver skönhetsbranschen göra för att bli mer hållbar?

– Bli bättre på att samverka mellan varumärken och sätta nya standarder ihop. I dag är till exempel svart plast det normala. Det är billigast. Men den svarta plasten går inte att återvinna.

Vad tänker du när du hör folk som förnekar ­klimatförändringarna?

– Jag blir väldigt upprörd. Det går inte att ducka de negativa konsekvenserna av vår livsstil och vi måste göra allt vi kan för att bromsa det. Här i Sverige har vi fötts in i lyxen att ha ett välutvecklat samhälle. Nu måste vi ta ansvar.

Annons

Har din egen rutin förändrats med åren?

– Jag har alltid varit noggrann med rengöring och återfuktning då jag har oljig hy och har haft problem med finnar. På senare år har jag blivit bättre på att lägga till ännu mer fukt och att använda solskydd.

Vad drömmer du om för framtiden?

– Att vi ska komma ännu längre i frågorna om hållbarhet och klimat.

Redaktörens Idun Minerals-favoriter

1 Uppiggande

Ready Set Refresh Setting Spray från Idun Minerals.
Ready Set Refresh Setting Spray från Idun Minerals.

Ready Set Refresh Setting Spray med glycerin och niacinamid har en fjäderlätt och vårdande formula som mistas över färdig makeup. Du kan även använda den som uppiggande ansiktsspray under dagen. Ca 249 kr/100 ml.

2 Borttrollande

Illuminating Brush Concealer från Idun Minerals.
Illuminating Brush Concealer från Idun Minerals.

Krämiga Illuminating Brush Concealer trollar enkelt bort mörka ­ringar, rodnader och plitor och smälter fint in i huden. Ca 255 kr/6 ml.

3 Mjukgörande

Idun Minerals läppstift.
Idun Minerals läppstift.

Iduns läppstift finns med krämig satinfinish och matt effekt. Båda är parfymfria, rika på pigment och bjuder på vårdande ingredienser som gör läpparna mjuka och behagliga. Ca 195 kr.

Vill du få en regelbunden dos av inspiration?

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste modetrenderna och skönhetstipsen samt kulturvärlden. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons