Trendar: FrisyrerHudvårdHårtipsBäst i testSminktipsNageltrender

Stor guide: Ekolyxmärken att välja för skönhetsälskaren

27 okt, 2022 
AvJessica Blockström Hember
FotografSHUTTERSTOCK/TT
Ekolyxmärken.
Drömmer du om att bli mer klimatsmart i badrummet men älskar njutningen av en härlig ansiktscreme, en fluffig rengöring eller ett vackert förpackat rouge? Då ska du spana in den här eko­trenden där du får allt från snygg design och sköna konsistenser till synliga resultat utan att tumma på hållbarhetsprincipen.
Annons
Fem favoriter från Femina: smink för mogen hyBrand logo
Fem favoriter från Femina: smink för mogen hy

Ekologiska och hållbart framtagna skönhetsprodukter har funnits länge, märken som Dr Hauschka, Weleda och Urtekram är några av pionjärerna på området.

Men det har funnits ett glapp på marknaden. För dig som älskar lyxiga konsistenser, vackra förpackningar och aktiva formulor har utbudet varit skralt. Nu börjar det dock hända saker och i dag finns betydligt fler alternativ att välja mellan. Men går verkligen kombinationen lyx och hållbarhet ihop?

Den danska skönhetsjournalisten Charlotte Torpegaard sadlade om och öppnade ett exklusivt parfymeri i Köpenhamn, med ett hållbart sortiment som utgångspunkt. Och trots det osar det verkligen lyx om allt från vackra hårkammar till härliga ansiktsserum.

– Under mina år som skönhetsredaktör har jag haft nöjet att intervjua ett hav av grundare, märken och representanter i skönhetsindustrin. Jag vet därför exakt vilka märken som är relevanta för våra hyllor och som har samma hållning till transparens och clean beauty som jag. Jag tar bara in märken där jag lärt känna grundaren personligen och har besökt både produktion, ängar och marker. Jag är väldigt noga med vilka produkter jag själv använder på huden precis på samma sätt som jag väljer ekologiskt och hållbart producerad mat.

Annons
Charlotte Torpegaard.
Charlotte Torpegaard slutade som skönhetsjournalist och öppnade ett exklusivt parfymeri.

Det pågår en hel del ”greenwashing” i branschen så det gäller att se upp. Bara för att ett märke säger sig använda ekologiska ingredienser behöver det inte betyda att resten av kedjan, från produktion och transport till förpackning, är hållbar. Det gäller även inom ekolyx-segmentet. Så hur vet du? Charlotte menar att det är svårt men finns knep.

– Det kan kännas som en djungel även för mig och tyvärr hittar vi hela tiden företag och produkter som utger sig för att vara grönare än de är. Det kan vara så lurigt att etiketten visar en grön växt men inget i produkten är naturligt. Mitt bästa råd är att leta efter butiker som tar tydlig ställning till ett bra urval och köpa dina produkter där. Det behöver inte vara perfekt eller 100 procent, men ett seriöst ekolyx-märke är transparent med hur man arbetar och hjälper alltid till om det är något du funderar över.

Annons

Så vad är ekolyx? Förutom ett hållbart innehåll tar många av dessa märken också ett socialt ansvar. Man jobbar även hårt på att hitta förpackningar där materialet antingen är återvunnet, kan återvinnas, det finns refill eller allt på en gång. Och man står inte still. Utvecklingen på det här området går framåt hela tiden med bättre ingredienser, förpackningar och produktionsmetoder. I ekolyx-facket lägger man också stor vikt vid härliga konsistenser, vackra förpackningar och effektiva formulor. För vad är vitsen med att göra en hållbar produkt om ingen tycker om att använda den?

6 märken att spana in

Lesse

Neada Deters.
Neada Deters.

Australien-födda skönhetsredaktören Neada Deters kämpade med hudproblem men kände sig aldrig representerad i skönhetsbranschen, som hon menar handlar mer om att uppnå omöjliga mål än att vara inkluderande. Trots den uppsjö av produkter hon testat kunde hon inte hitta ­ekologiska och naturliga produkter som fungerade.

Annons

Hon sa upp sig från jobbet i New York och flyttade till Los Angeles för att skapa sitt eget märke. Första produkten var en ansiktsolja som hon gav till de gamla kollegerna på Vogue. Dagen efter ringde de för att fråga när hon skulle lansera underverket. Filosofin är ”less is more” på allt från hållbara förpackningar och eko­logiska ingredienser till antalet produkter i rutinen. Allt är också fritt från parfym.

Ritual Serum från Lesse.
Ritual Serum från Lesse.

Två favoriter: Ritual Serum är en balanserande, regenererande, lugnande och återfuktande olja som passar även en fet hy och innehåller algextrakt, gurkmeja och ringblomma.

Annons
Regeneration Mist från Lesse.
Regeneration Mist från Lesse.

Regeneration Mist är fjäderlätt spray som kan användas som toner men även för att fräscha upp och ge fukt under dagen. Den består av kollagenstimulerande och lugnande centella asiatica, mjukgörande jojoba och trend­svampen tremella, eller snow mush­room som den också ­heter. Ca 1 100 kr/ 30 ml resp 700 kr/ 60 ml.

Westman Atelier

Gucci Westman Neville.
Gucci Westman Neville.

Svensk-amerikanska makeup­artisten Gucci Westman Nevilles föräldrar var inspirerade av hinduismen, odlade sin egen mat och ifrågasatte allt. Det är något som präglat henne djupt och när hon bestämde sig för att ta fram sitt eget makeupmärke ville hon att produkterna skulle spegla detta.

Annons

Det tog lång tid att nå fram till målet. Det fanns inte så många alternativ om man ville göra ett märke med naturliga och rena ingredienser. Gucci ville dessutom att makeupen skulle vara vårdande för huden då hon själv har rosacea. Samtidigt var det viktigt att produkterna skulle kännas lika härliga som det du hittar hos lyx­märkena. Och det är något hon verkligen lyckats med. Förutom att förpackningarna osar lyx in i minsta detalj så är innehållet så väl genomtänkt att det blir enkelt att lyckas med makeupen även för den som inte är van.

Vital Skincare Complextion Drops från Westman Atelier.
Vital Skincare Complextion Drops från Westman Atelier.

Två favoriter: Vital Skincare Complextion Drops är foundation som knappt känns på huden men ändå ger en så fin finish.

Annons
Squeaky Clean Liquid Lip Balm från Westman Atelier.
Squeaky Clean Liquid Lip Balm från Westman Atelier.

Squeaky Clean Liquid Lip Balm är ett viktlöst glans med ljuvlig gelformula, naturliga pigment som ger lätt ton och vårdande ingredienser som mjukar upp även torra läppar. Ca 770 kr/30 ml resp 360 kr.

Patyka

Patyka grundades av en ungersk apotekare i Paris på 1920-talet och blev hett bland kvinnorna i Marais-kvarteren under 1900-talets början. Men det föll snart i glömska.

Receptet på märkets ikoniska hudolja fanns dock kvar och blev basen då Patyka återuppstod i sin nuvarande form i början av det här seklet. Här var man drivande i att få skönhetsmärken att också kunna certifieras ekologiskt och man var en av pionjärerna inom grön kemi. Det här är fransk lyx i allt från doft till design men också för de återvinningsbara och limfria förpackningarna och den hållbara bioteknologiska process man tagit fram för att utvinna de aktiva ingredienserna utan att använda skadliga ämnen.

Annons
Kultoljan Huile Absolue från Patyka.
Kultoljan Huile Absolue från Patyka.

Två favoriter: Kultoljan Huile Absolue är ett krämigt och milt blomdoftande serum baserat på välgörande eteriska oljor och växtoljor. Tillsammans stärker de huden, dämpar inflammationer och får den i balans. Du kan även använda den till håret.

Soothing Cleansing Milk från Patyka.
Soothing Cleansing Milk från Patyka.

Soothing Cleansing Milk är framtagen för att milt rengöra stressad känslig hy och innehåller bland annat lugnande blomvatten från malva samt pre- och probiotika. Ca 545 kr/50 ml resp 219 kr/200 ml.

Annons

Rahua

Fabian Lliguin och Anna Ayers.
Fabian Lliguin och Anna Ayers.

När den amerikanska frisören Fabian Lliguin reste till Amazonas för att hjälpa ­ursprungsbefolkningen upptäckte han att kvinnorna där hade väldigt långt och ovanligt glänsande hår. Hemligheten visade sig vara något de använt i hundratals år – rahua-olja, och han fick med sig en liten flaska hem. Han använde oljan på en av sina kunder som hade särdeles torrt och slitet hår och resultatet var över förväntan.

Tillsammans med sin fru, modedesignern Anna Ayers, bestämde han sig för att lansera Rahua. Han ville dock göra det på ett bra sätt för att stödja lokalbefolkningen. Oljan som märket använder produceras av flera olika stammar i Amazonas på samma hållbara sätt som de gjort i generationer. Man har säkerställt att ett stort område regnskog ska vara orört och man arbetar socialt med befolkningen för att ge dem både utbildning och verktyg för att klara av ­juridiska frågor. Rahua är ett koldioxidneutralt företag.

Annons
Classic Shampoo från Rahua.
Classic Shampoo från Rahua.

Två favoriter: Classic Shampoo gör håret rent och fräscht utan att torka ut eller slita på stråna. Här finns också den snyggaste refill vi sett till ett schampo.

Omega 9 Hair Mask från Rahua.
Omega 9 Hair Mask från Rahua.

Krämiga inpackningen Omega 9 Hair Mask får det allra trassligaste och tröttaste hår att bli glansigt, mjukt och lätt att reda ut. Ca 399 kr/­237 ml (refill 399 kr/280 ml) samt 649 kr/120 ml.

Annons

Bamford

Lady Carole Bamford.
Lady Carole Bamford.

Brittiska Daylesford är farmen som blivit själva sinnebilden av en ekologisk livstil med elegant guldkant. Bamford är ett av deras livsstilsmärken med hållbar lyx som signum.

Lady Carole Bamford började med exklusiva kläder, inredning och närproducerad mat men insåg snart att hon tyckte det var lika viktigt att vara noga med innehållet i sin hudvård. Här får du vilsamt avskalad design, ett nästan helt naturligt innehåll med hög andel ekologiska ingredienser och dofter som lyfter sinnet. Vill man göra något alldeles extra går det att få behandlingar på gårdens exklusiva spa eller på någon av filialerna som finns i några av Londons allra lyxigaste hotell.

Annons
Brightening Cleansing gel från Bamford.
Brightening Cleansing gel från Bamford.

Två favoriter: Brightening Cleansing gel med ljuvligt balmig oljekänlsa som rengör, exfolierar milt och ger lyster.

Vitamin C Serum från Bamford.
Vitamin C Serum från Bamford.

Vitamin C Serum är fjäderlätta och parfymfria ­droppar fulla av välgörande anti­oxidanter som motverkar solskador och ger klarare, jämnare hudton. Ca 475 kr/100 ml resp 975 kr/30 ml.

Annons

Le Prunier

Jacqueline, Allison och Elaine Taylor.
Jacqueline, Allison och Elaine Taylor.

De tre systrarna Jacqueline, Allison och Elaine Taylor växte upp på familjens ekologiska plommonfarm i Kalifornien och drömde om att en dag ha ett företag tillsammans. När de gått klart sina utbildningar inom allt från dermatologi till marknads­föring och fått några års arbetslivserfarenhet kom de på vad de skulle göra: hudvård. Plommon­oljan som blev över efter att frukten torkats visade sig nämligen vara särskilt rik på polyfenoler och väldigt bra för huden. Det blev starten för Le Prunier.

Annons
Plum Beauty Oil från Le Prunier.
Plum Beauty Oil från Le Prunier.

Två favoriter: Plum Beauty Oil är en multifunktionell välgörare så snäll att även den mest känsliga kan använda den. Den fyller inte bara huden med antioxidanter. Här finns också näringsrika vitaminer och viktiga fettsyror som återfuktar, ger lyster och skyddar.

Plumscreen SPF 31 från Le Prunier.
Plumscreen SPF 31 från Le Prunier.

Plumscreen SPF 31 är märkets andra produkt, en solkräm med plommonolja vilket ger extra skydd mot UV-strålar men också mot luftföroreningar. Ca 1 200 kr/30 ml resp 1 300 kr/60 ml.

Vill du få en regelbunden dos av inspiration?

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste modetrenderna och skönhetstipsen samt kulturvärlden. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons