kvinna tvättar ansiktet
1:59

Efter reklamen: 3 hudvårdstips för dig med mogen hy

(1:59)

Slå på ljud

Att hitta en hudvårdsrutin ens ansikte trivs med och mår bra av kan vara lättare sagt än gjort – hur hyn reagerar på olika produkter är väldigt individuellt. Men oavsett vad du tycker om, så börjar en ansiktsrutin med rengöring.

Men bara där är frågorna många – hur ofta ska ansiktet tvättas, och måste det tvättas om du går osminkad? Cosmopolitan svarar på de vanliga frågorna!

Vinterns stora hårtrender – frisörerna listar

Bör jag tvätta ansiktet varje morgon?

Ja, så länge du använder en mild rengöring så är det bra att tvätta ansiktet på morgonen. På så sätt rensar du bort bakterier från kudden, ditt hår och nattens dregel. Dessutom är det bra för att resten av ansiktsrutinen ska fungera som den ska

– För att ingredienser ska absorberas ordentligt, behöver du ha ren hy som är helt ren från olja och smuts, säger dermatologen Mona Gohara.

Måste jag tvätta ansiktet på kvällen?

Om du absolut inte orkar eller vill tvätta ansiktet både morgon och kväll, så är det viktigare att tvätta ansiktet på kvällen. Under dagen täcks ansiktet av smuts och avgaser, i kombination med hudens egna avlagringar och oljor. Att lägga sig utan att tvätta av det kan leda till inflammation, trött hud och finnar.

Om jag inte har smink, måste jag tvätta ansiktet då?

Många tvättar bara ansiktet på dagarna de har burit smink, och låter bli helt när de går osminkade. Men tänk om – även om du inte har smink så gör en hel dag ute i världen att huden attackeras av föroreningar och själv bildar naturliga oljor och fetter.

Frisören: Det här gör kunder fel innan de kommer till salongen

Kan jag tvätta ansiktet med bara vatten?

Om du tycker att din hud blir torr och irriterad av att tvättas med ansiktstvätt två gånger om dagen är risken att du använder en för intensiv tvätt för din hudtyp. Du kan såklart ”tvätta” med bara vatten, men vatten på egen hand kommer inte rengöra din hud eller bryta ner smuts.