Trendar: FrisyrerHudvårdHårtipsBäst i testSminktipsNageltrender

Så ofta ska just du tvätta håret – det påverkar

19 sep, 2022 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Hur ofta ska du egentligen tvätta håret?
Det beror på många olika saker, och det går inte att säga en perfekt mängd hårtvätt i veckan som fungerar för alla människor.
Här är sakerna som avgör hur ofta just du borde tvätta håret för att det ska må så bra som möjligt!
Annons
Se också: Tips för dig med tunt hårBrand logo
Se också: Tips för dig med tunt hår

Vi matas med budskap om att det är dåligt att tvätta håret för ofta, då det gör håret sprött, torrt och slitet. Och visst, det är inte många vars kalufs mår kanon av att tvättas med schampo varje dag, men exakt hur ofta eller sällan du behöver tvätta håret beror på en rad olika saker och skiljer från person till person, skriver Lifehacker.

Vad spelar in då? Om du har hårförlängningar i håret bör du inte tvätta håret varje dag, vare sig ditt egna eller fejkhåret. Vilken hårtyp du har spelar också in. Mer strävt hår kan gå mycket längre mellan tvättarna än tunt och lent hår, som ofta blir fett snabbare. Om du har kortare hår kan du i stället tvätta håret utan att oroa dig för att håret blir slitet och går av.

Annons

Det kan spela in i hur ofta du bör tvätta håret

Det kan till och med vara så att det spelar roll vilken hårfärg du har.

– Folk med lockigt hår eller blondiner kan gå längre mellan tvättarna för att undvika torra toppar. Torrare hår mår ofta bra av att det går längre mellan tvättarna, och av att man adderar en hårolja eller ett hårserum för extra fukt, säger frisören Krista MacKinnon, som konstaterar att schampo och styling med värmeverktyg kan göra håret torrare.

Ju tjockare hår du har desto mer sällan kan du tvätta håret. Om du bleker eller färgar håret kan för frekvent schamponering göra att håret både blir slitet snabbt och att hårfärgen blir urtvättad och tråkig.

Enligt MacKinnon är det personer som har tunt hår och samtidigt lever en aktiv livsstil där de tränar och svettas mycket som behöver tvätta håret oftast med schampo – i de fallen är det rekommenderat att tvätta håret någon gång mellan varannan och var fjärde dag.

Se också: 5 billiga knep för vackert hårBrand logo
Se också: 5 billiga knep för vackert hår
Annons