Se också: Tips för dig med tunt hår
1:03

Efter reklamen: Se också: Tips för dig med tunt hår

(1:03)

Slå på ljud

Vi matas med budskap om att det är dåligt att tvätta håret för ofta, då det gör håret sprött, torrt och slitet. Och visst, det är inte många vars kalufs mår kanon av att tvättas med schampo varje dag, men exakt hur ofta eller sällan du behöver tvätta håret beror på en rad olika saker och skiljer från person till person, skriver Lifehacker.

Vad spelar in då? Om du har hårförlängningar i håret bör du inte tvätta håret varje dag, vare sig ditt egna eller fejkhåret. Vilken hårtyp du har spelar också in. Mer strävt hår kan gå mycket längre mellan tvättarna än tunt och lent hår, som ofta blir fett snabbare. Om du har kortare hår kan du i stället tvätta håret utan att oroa dig för att håret blir slitet och går av.

Jennifer Aniston hyllas för sitt naturligt vågiga hår: ”Diggar det”

Det kan spela in i hur ofta du bör tvätta håret

Det kan till och med vara så att det spelar roll vilken hårfärg du har.

– Folk med lockigt hår eller blondiner kan gå längre mellan tvättarna för att undvika torra toppar. Torrare hår mår ofta bra av att det går längre mellan tvättarna, och av att man adderar en hårolja eller ett hårserum för extra fukt, säger frisören Krista MacKinnon, som konstaterar att schampo och styling med värmeverktyg kan göra håret torrare.

Ju tjockare hår du har desto mer sällan kan du tvätta håret. Om du bleker eller färgar håret kan för frekvent schamponering göra att håret både blir slitet snabbt och att hårfärgen blir urtvättad och tråkig.

5 frisyrer som skadar ditt hår utan att du vet om det

Enligt MacKinnon är det personer som har tunt hår och samtidigt lever en aktiv livsstil där de tränar och svettas mycket som behöver tvätta håret oftast med schampo – i de fallen är det rekommenderat att tvätta håret någon gång mellan varannan och var fjärde dag.

Se också: 5 billiga knep för vackert hår
1:04

Efter reklamen: Se också: 5 billiga knep för vackert hår

(1:04)

Slå på ljud