hormoner huden

Som om det inte vore kämpigt nog med värmevallningar och humörsvängningar under övergångsåldern ska dessutom kroppens hormoner stöka till det för huden. För många känns det som att den genomgår sin största kris sedan tonåren. Förutom att ytan blir torr och skör är det som att spänsten försvinner över en natt.

Flera processer samtidigt

Alyssa Burns-Hill är läkare och specialist på hormoner och hälsa och sitter i Comfort Zones vetenskapliga kommitté. Hon menar att det är flera olika processer som tillsammans orsakar den här plötsliga förändringen.

– Den minskade halten av östrogen gör att kroppen inte binder vätska lika bra. Det leder till att hudens lipidbarriär trycks ihop och spänsten blir sämre. Samtidigt kan också ett långt liv av stress, som ger höjda halter av hormonet kortisol, plötsligt bli extra synligt. Du kan känna att huden tunnas ut och att den blir väldigt känslig. Många upplever det som att åldrandet plötsligt tagit ett stort hopp i fel riktning.

problem med huden klimakteriet

När östrogenhalten minskar får huden svårare att binda fukt.

Huden kan dessutom bli extremt torr på ett sätt som du kanske inte tidigare upplevt. Det spelar nästan ingen roll hur mycket man smörjer in sig. Enligt Alyssa Burns-Hill har även det med ett hormon att göra.

– Halten D-vitamin, som också faktiskt är ett hormon, minskar med åren och särskilt mycket om du tillbringat mycket tid inomhus eller använt solskydd flitigt. Det gör att

kommunikationen i huden inte går lika snabbt vilket även det bidrar till att snabba på åldersprocesserna.

Anpassa dina hudvårdsprodukter

Det finns dock mycket du kan göra för att hjälpa huden.

– Det är en god idé att se över sin hudvårdsrutin och anpassa produkterna efter hudens nya tillstånd. En bra hudvård som ger huden extra näring och förbättrar cellkommunikationen och cellförnyelsen gör stor skillnad. Tänk på att inte stressa huden genom att byta produkter hela tiden. Den är troligen redan väldigt känslig och kan reagera negativt på stora förändringar.

Använd hudvårdande makeup

Även den internationellt kända hudterapeuten Joanna Czech är inne på samma spår.

– Eftersom huden blir tunnare och torrare ser jag fler som får känslig hy, till och med fler som drabbas av hudproblem som rosacea, under övergångsåldern. Du behöver ge huden energi men samtidigt jobba med stärkande och lugnande ingredienser, något du till exempel hittar i Diors nya Capture Totale-serie. Lägg också fuktmask oftare, investera i rikare crèmer och leta efter hudvårdande makeup.

dr burns hill

Huden kan kännas tunn och känslig efter klimakteriet, berättar Alyssa Burns-Hill.

Både Alyssa Burns-Hill och Joanna Czech påpekar vikten av att ta hand om sig själv på ett annat plan.

– Även maten och den mentala hälsan är viktiga för hudens tillstånd. Jag ser skillnad både på mig själv och på mina kunder när träning och vila prioriteras, säger Joanna Czech.

Nio tips för hud i klimakteriekris

1. Välj en oljebaserad rengöring som skonsamt tar bort makeup och samtidigt skyddar hudens barriär.

2. Även om man kan tro att finnar hör tonåren till så kan hormonerna under menopausen också orsaka blemmor. Tänk på att inte försöka torka ut plitorna, att låna tonåringens produkter är ofta en dålig idé. En mogen hud behöver hållas väl återfuktad.

3. Håll dig återfuktad även från insidan. Få i dig mycket vätska genom frukt och grönsaker och fyll även på med vatten. Omega 3-fiskoljor eller veganska alternativ är viktiga för att hålla uppe halterna av essentiella fettsyror som smörjer huden inifrån.

4. Om huden känns ökentorr och inget hjälper – lägg till ett essence. Det används efter rengöring men innan serum och fuktcrème. Ett essence återfuktar på djupet och bevarar fukten i cellerna samtidigt som det också ökar effektiviteten på produkterna du applicerar efteråt.

5. Leta efter produkter som stöder den naturliga mikrofloran på huden och stärker den viktiga barriären. Det kan till exempel vara ett serum med prebiotika. Du kan också fylla på med probiotika i kosten.

6. Välj makeup med hudvårdande egenskaper, speciellt de produkter som ligger närmast huden, som primer, puder och foundation. Förutom att vara återfuktande får de gärna innehålla välgörande oljor som smörjer huden extra.

7. Undvik starka peelingar, välj i stället milda och snälla varianter som arbetar mer långsiktigt, som en med PHA-syra som fräschar, exfolierar försiktigt och återfuktar.

8. En bra hudvård kan hjälpa långt men för att få riktigt bra effekt behöver även faktorer som kost, livsstil och stressnivå ses över och utvärderas.

9. Vill du ha tillbaka glöd i huden snabbt? En primer som också ger lyster eller några droppar highlighter i din foundation kan göra underverk på bara några sekunder.

 

7 produkter som hjälper hormondrabbad hud

sublime skin

Sublime Skin Oil heter Comfort Zones sköna serie där serum och crème formulerats för att stärka, reparera och mjukgöra en hy som blivit torr och skör på grund av minskade hormonnivåer. Ca 1 225 kr/30 ml resp 1 225 kr/60 ml. Läs mer och köp här. (reklamlänk från Adtraction)

bionic pads

Skin Rise Bionic Tonic Pads från Exuviance är serumfuktade lappar som du enkelt sveper över huden. Seumet innehåller bland annat PHA-syran gluconolactone som har en väldigt milt peelande effekt men också vitaminerna A, C och E som ger skydd mot fria radikaler. Ca 349 kr/36 st. Läs mer och köp här. (reklamlänk från Apprl)

mellow balm

Mellow Balm Cleanser från Skincity Skincare är en krämig balm med bland annat mangokärnolja, lipider och squalane. Den smälter till en olja då du masserar den över huden. Smuts och smink löses lätt upp och sköljs enkelt av när du adderar vatten. Ca 249 kr/120 ml. Läs mer och köp här. (reklamlänk från Apprl)

futuredew

Glossiers Futuredew är en perfekt hybrid mellan serum och smink. Näringsrika oljor och växtbaserad squalane gör huden mjuk och återfuktad samtidigt som optiska pigment bidrar med naturligt daggfräsch lyster. Använd som primer, mixa med din vanliga crème eller dutta på kindbenen för snabb piggeffekt. Ca 285 kr/30 ml. Läs mer och köp här.

dior

Lyxiga Capture Totale High-Performance Treatment Serum-Lotion från Dior ger omedelbart huden en svalare, fräschare och mer återfuktad känsla. Det milt doftande essencet smälter in och fyller huden med en välgörande mix av aminosyror, vitaminer och lecitin. Ca 770 kr/175 ml. Läs mer och köp här. (reklamlänk från Adtraction)

odacite

Pimples Serum Concentrate från Odacité är en olja som både förebygger och behandlar blemmor och till skillnad mot andra liknande produkter även mjukgör huden. Ca 395 kr/5 ml. Läs mer och köp här.

loreal

I Age Perfect Eye Cream Golden Age Rose från L’Oréal Paris får du inte bara pionextrakt och kalcium B5 som stärker den tunna huden kring ögonen och ger den finare lyster. Formulan är dessutom direkt uppfräschande tack vare lätt rosatonade pigment. Ca 199 kr/15 ml. Läs mer och köp här. (reklamlänk från Adtraction)

Foto Shutterstock/TT

Läs mer:

Snabbguide: Detta är klimakteriet

7 populära serum för dig med torr hud

Se mer inspirerande innehåll från oss på Femina: