Trendar: HudvårdHårtipsBäst i testSminktipsNageltrenderSolskyddParfymtipsGrått hår

Så slipper du få tunnare hår på vintern

15 feb, 2023 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Att få tunnare och mindre hår är något som många kvinnor kämpar med, även om det inte är lika omtalat om manligt håravfall.
Speciellt under vintermånaderna är det vanligt att tappa extra mycket hår – men det går att undvika!
Annons
Så fixar du ditt frissiga hår – hårexperten Karolina Bergström visarBrand logo
Så fixar du ditt frissiga hår – hårexperten Karolina Bergström visar

Att många män lider av håravfall och kämpar för att behålla sitt hår på huvudet känner alla till, men problem med håravfall och hår som blir tunnare drabbar även många kvinnor, även om det talas tystare om. Att kalufsen som tidigare var så tjock och frisk plötsligt blir allt tunnare känner nog fler än man tror igen sig i, och det är något som kan orsaka mycket stress och ångest hos de drabbade.

Vad beror kvinnligt håravfall på? Det finns mängder av orsaker. Som alltid spelar gener in, men det kan också ha medicinska orsaker eller grunda sig i stress eller näringsbrist. Även saker som dålig diet eller obalans i hormonerna kan påverka mycket.

Men det är också vanligare att tappa mer hår på vintern. Märker du att borsten är fullare av hårstrån än vanligt under månaderna med minusgrader så är du inte ensam. Det går dock att förhindra ökat håravfall under vintern!

Jennifer Aniston är känd för sitt vackra, tjocka hår.

5 sätt att undvika ökat håravfall under vintern

Diet. Under vintern är det extra viktigt att se till att du får i dig rätt näring. Vitaminer, zink och biotin är saker som kan hjälpa dig att undvika överdrivet håravfall. Det kan också hjälpa att äta mycket protein, och mejeriprodukter innehåller fettsyror kroppen behöver.

Annons

Styling. Undvik att styla håret i strama frisyrer som drar i håret, för att slippa dra ut hårstrån i onödan. Välj hellre än lösare hästsvans än strama, höga tofsar och knutar.

Produkter. Under vintern kan det vara bra att använda preventiva produkter, som schampon som ska verka mot håravfall. Glöm inte heller produkter som verkar för en hälsosam hårbotten, för om inte hårbotten mår bra så gör inte ditt hår det heller.

Inställning. Kring jul är det vanligt att man stressar extra mycket, och efter nyår känner många press att ändra sitt liv, och ställer höga krav på sig själva. Hög och långvarig stress kan också påverka håret negativt, och göra att du tappar mer hår.

Behandling. Oavsett om det är vinter eller inte kan du behöva gå till botten med vad som orsakar ditt håravfall, speciellt om det pågår under lång tid. Genom att veta varför håret faller av blir det lättare att motverka det.

Annons