Trendar: FrisyrerHudvårdHårtipsBäst i testSminktipsNageltrender

Skönhetsexperternas 24 bästa knep och hacks

13 feb, 2023 
skönhetsknep beauty hacks
Läppstiftet som inte rör sig ur fläcken, skuggan som plötsligt ­förvandlas till eyeliner, sminket på kläderna som bara sveps bort och häst­svansen som magiskt blir dubbelt så stor. Är du på jakt efter tipsen som hjälper dig att spara både tid, pengar och tårar i badrummet? Då ska du spana in de här proffsens bästa hemligheter!
Annons
Fem favoriter från Femina: smink för mogen hyBrand logo
Fem favoriter från Femina: smink för mogen hy

Det finns mängder av tips och trick som snurrar runt på sociala medier, det som kallas för beauty hacks. Ibland är upphovspersonen okänd medan det andra gånger kan vara skönhetsproffs, som hårstylister och makeupartister, som fått en snilleblixt under arbetets gång.

Här kan du hitta nya spännande sätt att använda traditionella produkter och plocka upp tips som hjälper dig att lyckas med knepiga makeupdetaljer, men det finns även smart uttänkta trick som gör att du kan spara pengar – inte dumt i dessa dagar. Vissa av dessa påhitt är bara rentav knasiga men när du upptäcker de som faktiskt fungerar är det nästan som en uppenbarelse. Det kan förenkla rutinen men också ge looken det där lilla extra. Här är våra favoriter.

Patricia ”Patzy pejlar” Borglin: ”Fyll linsdosorna med hudvård”

Patricia ”Patzy pejlar” Borglin
Patricia ”Patzy pejlar” Borglin, ­hud­terapeut och makeupartist.

1. Är man något lat (som jag själv) kan man då och då blanda i sin peeling i rengöringen för en dubbel effekt på halva tiden. Det är dessutom väldigt mycket enklare än att göra det i två steg. Det är inte optimalt men hellre det än att du hoppar över peelingen helt.

Annons

2. Peelpads har ofta mycket produkt i sig. Klipp av dem på mitten. På så sätt räcker de dubbelt så länge.

3. Har du en brun och en ljus ögonskugga hemma så funkar det alldeles utmärkt att använda till så kallad contouring. Du behöver inte några extra proffsiga produkter. Använd den bruna som contour och den ljusa som highlighter. Contouring går ut på att man skulpterar ansiktet för att på så sätt framhäva sina drag. För att till exempel framhäva kindbenen lägger du den bruna skuggan precis under och den ljusa strax ovanför kindbenet.

4. När jag reser bort fyller jag alltid ett gäng med linsdosor med min hudvård, något jag började med efter att väskan kom bort. Dosorna är så små att jag får med dem i handbagaget och innehållet räcker för att jag ska kunna göra min rutin i några dagar.

Felicia ”Browfelicia” Kjellgren: ”Brynpennan funkar alltid”

Felicia ”Browfelicia” Kjellgren
Felicia ”Browfelicia” Kjellgren, brynstylist.

1. Kyla – att ha sina sheet masker och ögonmasker i kylen är en klassiker men ack så bra för att pigga upp och svälla av ansiktet. Ett favoritverktyg att ha i kylen är Dr Ceuracles Cryo Cooling Tool (2), ca 349 kr, ett verktyg gjort av duralumin som bevarar kyla otroligt bra. Jag masserar ansiktet med den på morgonen, den både dränerar, dämpar svullnad och piggar upp ett trött morgonansikte.

Annons

2. Lager på lager. Något som gör större skillnad än man tror för ansiktet, är att klappa in flera lager av en fuktgivande essence eller toner, det plumpar huden och ger en naturlig lyster.

3. På tal om essence, testa att applicera det före ett fetare läppbalsam för att låsa in fukten och verkligen göra skillnad på de vintertorra läpparna.

4. Brynpenna som multipenna. En av de bästa produkterna att ha med i handväskan för en touchup – en brynpenna! Fungerar så klart till att fylla i brynen, men också som mjuk eyeliner för definiera ögonen eller till och med som läppenna. Det ramar in läpparna på ett mer naturligt sätt än man tror!

5. Den här produkten ÄR ett life hack för håret: Björks Tämja Multi Use Leave-in Tamer (4), ca 229 kr. Den gör lite av allt: ger värmeskydd (perfekt innan styling med värmeverktyg) och UV-skydd, agerar utredande så nytvättat hår blir lättare att borsta igenom, dämpar friss, ger glans, vårdar, reparerar och gör håret mjukt och följsamt. Den är så otippat bra! Extra plus för att man kan lägga ett tunt lager även i torrt hår för att direkt ta bort friss och ge glans, helt enkelt väcka håret till liv.

Emelie ”Hairtalkbyemelie” Johansson: ”Få fräschare hår”

Emelie ”Hairtalkbyemelie” Johansson
Emelie ”Hairtalkbyemelie” Johansson, frisör.

1. Micellärvatten på en rondell tar bort smink på kragar på jackor! Hur ofta har man inte en beige krage på jackan i stället för en svart? Med lite micellärvatten tar du snabbt bort det, även på till exempel hörlurar och annat där det lätt sätter sig.

Annons

2. Vem vill inte ha en fylligare och tjockare hästsvans? Mitt bästa knep är att när du snurrar runt hårsnodden ska du göra som vanligt fram till sista varvet. Den rundan sätter du snodden mitt i tofsen. Då lyfter hela hästsvansen sig och ser så mycket tjockare ut.

3. Du rengör väl dina hårborstar? Om inte så kan detta vara anledningen till varför håret känns fett snabbt! Att tvätta dem är så enkelt. Blanda vatten, schampo och bikarbonat i en skål, lägg borstarna upp och ner (doppa inte skaftet) och skölj sedan av så är de som nya igen!

Linda Hallberg: ”Gör ögonen först så slipper du städa”

Linda Hallberg makeupartist
Linda Hallberg, makeupartist och grundare av märket LH Cosmetics.

1. För ett få ditt läppstift mer hållbart är det toppen att måla läpplinjen med ett flytande läppstift eller en läppenna. Pudra sedan med ett transparent puder för att sätta det. Lägg sedan ett krämigt läppstift på resten av läppen. Då får du en läpplinje som håller genom allt och samtidigt en läpp som inte ger en torr känsla.

Annons

2. I stället för att använda en kajalpenna, som gärna kladdar av sig på vattenlinjen när du markerar din övre fransrad, använd en snedställd borste och en vattenfast mascara. Den torkar helt och kommer inte att kladda av sig på vattenlinjen.

3. Brukar det bli kladdigt när du målar ögonen? Gör dem först och lägg foundation sedan så slipper du städa upp efteråt.

Nathalie Berzelius: ”Så får du sminket att hålla hela kvällen”

Nathalie Berzelius Stockholm
Nathalie Berzelius, makeupartist och grundare av märket Nathalie Berzelius Stockholm.

1. Har du svårt att få till en globlinje som ser proffsigt suddad ut med puderskuggor? Använd en medelmörk krämskugga i pennform. Titta in i spegeln, följ ögats form precis ovanför ögat, lägg lite skugga även i hörnorna samt under yttre delen av ögat. Sudda med fingret eller med en rund pensel för ett utsuddat och perfekt resultat.

Annons

2. Sitter inte ögonmakeupen? Lägg alltid en ögonprimer på hela locket upp till brynen samt under hela nedre fransraden/ögonvrån innan du lägger skuggor. Kombinera med en vattenfast mascara, vattenfast eyeliner och avsluta med settingsprej över hela ansiktet! Då håller sminket hela dagen/kvällen!

3. Använd en torrare primer i T-zonen och lägg en med lyster på resten av ansikte, hals och öron så får du ett lagom glowigt intryck utan att bli för oljig. Se alltid till att smörja in/lägga glow och highlighter på de delar av kroppen som syns, för ett snyggare helhetsintryck.

4. Lägg alltid läppbalsam på mitten av läppen och en primer för läpparna på de yttre delarna. Det gör att läppglanset/läppstiftet inte ser narigt ut, det sitter bättre och du slipper att det flyter ut i konturerna.

Jessica Blockström Hember: ”Handkräm räddar frisset”

Jessica Blockström Hember, skönhetsredaktör Femina
Jessica Blockström Hember, skönhetsredaktör på Femina.

1. Tycker du att din deo tappat effekten? Det kan bero på att det fastnat bakterier som inte går bort med tvål och vatten. Använd ett exfolierande ansiktsvatten så får du bort både döda hudceller och de små illaluktande bacillerna och deon fungerar som vanligt igen.

Annons

2. Råkade du få mascara eller skugga under ögonen precis när makeupen var klar? Försök inte sudda med fingret eller en borste. Lägg ett lite tjockare lager med concealer över plumpen och svep bort med en ren pensel. Det får bort allt utan att det blir fläckigt.

3. Få en riktigt snygg och välsittande finish på din foundation genom att blöta makeupsvampen med settingspray i stället för med vatten. Arbeta in och låt torka. Det här ger otroligt fin lyster men också en skirare look på underlaget utan att det blir ojämnt.

4. Settingspray kan användas till så mycket. Har du en ögonskugga i en färg som skulle vara superfin som eyeliner? Blöt en eyelinerpensel med just settingspray och plocka upp skuggan. Det fuktar inte bara upp den så du lättare får till en tunn linje. Resultatet kommer också att sitta väldigt bra.

5. Man kan lätt bli tokig av statiska och ostyriga strån som flyger kring huvudet. Ta lite handkräm som du fördelar i handflatan och stryker över håret så lugnar det sig direkt och topparna samlas. Du behöver verkligen inte mycket, om du överdoserar kan resultatet i stället bli lite flottigt.

Annons