kampanjbild för initiativet att stoppa djurförsök på kosmetika och kosmetiska ingredienser inom EU
Så gör du enkelt en håruppsättning – proffset visar
1:30

Efter reklamen: Så gör du enkelt en håruppsättning – proffset visar

(1:30)

Slå på ljud

Just när vi trodde att djurförsök på kosmetiska ingredienser hörde till historien kommer EU med förslag som går tvärt emot det. Tester av färdiga sminkprodukter på djur förbjöds inom EU 2004 och 2009 inkluderade förbudet både färdiga produkter och ingredienser. 2013 fick vi slutligen ett förbud även på försäljning av kosmetika som testats på djur. Den här EU-standarden har inspirerat andra länder att följa efter. Men nu föreslår ECHA, dvs Europeiska Kemikaliemyndigheten, att man ska få göra tester på ingredienser som redan är konstaterat säkra. Anledningen sägs vara för att man behöver uppdatera sina databaser.

Doftspridare som också piffar upp rummet

poster som visar vad du kan göra för att motverka djurförsök

Det här är något som upprört många och gjort att skönhetsjättarna the Body Shop och Dove tillsammans med djurrättsorganisationer startat kampanjen Save Cruelty Free Cosmetics. Här försöker man på en månad samla in 1 miljon namnunderskrifter. Kampanjen gick live igår och kommer pågå fram till den sista september. Just 1 miljon underskrifter är vad som krävs för att EU ska lyssna på sina medborgare och agera på initiativet. Enligt enkäter så är tre fjärdedelar av alla vuxna i EU emot djurförsök när det gäller just kosmetiska produkter och dess ingredienser. Det märkliga är att det finns massor av nya alternativa metoder, verktyg och insamlad data som går att använda för att vi inte ska behöva använda djur till detta.

Så vad kan du göra? Skriv under och dela med dig av informationen till familj, vänner och bekanta. Länken hittar du här. Endast EU-medborgare har rätt att delta i insamlingen.

Bästa knepen för att lyfta fram ditt gråa hår på vackraste sätt

Mest läst