Trendar: FrisyrerHudvårdHårtipsBäst i testSminktipsNageltrender

Så tar du bäst hand om ditt blonda hår – frisörens tips och knep

28 maj, 2021 
AvAino Oxblod
FotografPexels.
Blonda kvinnor.
Att ha blonderat hår är snyggt – men kan kännas jobbigt och knepigt att hålla friskt och lent.
Här är frisörens bästa knep för att få friskt, fräscht och glänsande blont hår!
Annons
5 tips för att få volym i håretBrand logo
5 tips för att få volym i håret

Blont hår är eftertraktat av många, och det är inte konstigt – den ljusa hårfärgen är en evig favorit bland stjärnorna, och passar de allra flesta.

Men att ha blonderat hår innebär också en hel del jobb, då det snabbt blir slitet, torrt och sprött.

Nu delar frisören Johan Hellström med sig av sina bästa knep, i Hälsoliv, för att få så friskt och snyggt blont hår som möjligt.

Därför ska du inte bleka håret hemma

Första steget till en frisk blondering är att gå till frisör för att bli blond – och inte göra det hemma med blekningar man köper i mataffären. Det är lätt att misslyckas med en blekning hemma, och både få brännskador i hårbotten och tappa hår.

– Det är katastrof! Jag fattar att folk ändå gör det och man får göra som man vill, men det finns riskmoment. Om de som läser den här artikeln visste vad jag har sett skulle de aldrig bleka håret själva, säger han.

Annons

Så tar du hand om blonderat hår

När man väl har fått det blonda hår man vill ha, efter en eller flera omgångar hos frisören – beroende på vad man har för hårfärg och hårkvalitet – så är den stora utmaningen att behålla rätt blonda hårfärg och hålla håret friskt.

Succékonceptet är att skydda håret.

– Om du tänker att du har ett par nya skinnstövlar. Om du inte impregnerar dem innan du börjar använda dem så kommer de att bli torra och spricka, men om du tar hand om dem, smörjer och putsar så håller de kanske hela livet. Håret funkar exakt likadant, men det är inte så många som fattar det. Så fort ett hår har blivit preparerat med något, till exempel blekt eller färgat, är det känsligare och behöver mer omvårdnad, säger Johan Hellström.

De produkterna är bäst för blekt hår

Frisören menar att alla med blonderat hår borde ha fyra saker hemma – milt schampo, balsam, hårolja och en bra hårinpackning.

Annons

Det milda schampot ska gärna ha reparerande proteiner, och på sommaren får man gärna byta ut balsamet helt mot en vårdande hårinpackning. Hårinpackning verkar mer på djupet och tillför fukt till håret, medan balsam lägger sig på ytan och stänger hårstrånas olika skikt som öppnats upp av schamponeringen.

Så behåller man rätt blonda nyans

Många som blonderar håret letar efter en kall, nästan silvrig nyans i håret, och kan upptäcka att det är svårt att hålla borta varmare, gula nyanser från sin blondering. För att behålla hårfärgen man vill ha är det oftast smartast att använda silverschampon, vars lila pigment motverkar det gula.

Nackdelen med silverschampon är att de kan slita på håret. En annan variant är därför att använda en vårdande färgbomb, eller en pigmenterad inpackning.

– De pigmenterade inpackningarna är superbra för att hålla både håret och färgen fräscht. När de pigmenten sitter i skyddar de hårstråna från att blekas av solen.

Annons