Artikeln innehåller reklamlänkar
Trendar: HudvårdHårtipsBäst i testSminktipsNageltrenderSolskyddParfymtipsGrått hår

Sidenörngott – därför är det så bra för huden

02 jul, 2024 
kvinna med sidenörngott för bättre skönhetssömn för hud och hår
Ett örngott av silke ger både hud och hår en riktig skönhetssömn. Vi tipsar om vilka som är de bästa örngotten just nu.
Annons
Håll håret rent längre - 6 tipsBrand logo
Håll håret rent längre - 6 tips

Vaknar du varje morgon med kuddränder på kinderna, torr känsla på huden och trassligt hår? Du är inte ensam. Det är inte bara kvällsrutinen som påverkar vår skönhetssömn. Även materialet i dina sängkläder har stor påverkan. Har du örngott av linne eller bomull kommer de att tjuva fukt när du sover. Men byter du till örngott av siden, som till exempel mullbärssiden, blir det stor skillnad.

Därför ska du sova med sidenörngott

  1. Siden innehåller naturliga fetter och bevarar fukt i både hud och hår bra.
  2. Den mjuka lena ytan hos ett sidenörngott skapar mindre friktion än ett örngott av linne eller bomull vilket gör att det inte sliter så mycket på huden.
  3. Det sägs att siden också är bra mot inflammationer i huden då det ska vara antibakteriellt och naturligt resistent mot mögel och svamp. Därför kan det vara en god idé även för dig med acne.
  4. Har du kämpat för att få till en snygg föning på håret? Med ett sidenörngott kommer din frisyr att hålla formen i flera dagar jämfört med bomullsörngott som gör det frissigt efter bara en natt.
  5. Vaknar du ofta för att du är varm, kanske också har vallningar? Siden är naturligt temperaturreglerande vilket gör det svalt och skönt att sova på även om du blir svettig. Sover du bättre kan också huden återhämta sig bättre.
Annons
  1. Bäst sidenörngott just nu
  2. Här är Feminas skönhetsredaktörs favoriter att investera i.
1/6

Pure Slip Silk Queen Pillowcase

Slip

Romantiskt mönstrat örngott av siden med osynlig dragkedja och lyxig passpoal.

2/6

Silk Pillow Case

By Barb

Otroligt mjukt OEKO-TEX certifierat sidenörngott av 100% mullbärssiden i 22 momme. Har dolt blixtlås på sidan och finns i tre klassiska nyanser: vitt, beige och mörkgrått.

3/6

Beauty Silk Pillow

Amelie Soie

Drömmigt lent är det här örngottet i 100% mullbärssilke med lyxiga detaljer som broderi och generös bård runt kudden, det senare får den att kännas större än 50x60 cm. Här finns ingen dragkedja, kudden hålls på plats med traditionellt överlappande tyg i öppningen.

4/6

Pure Silk Queen Pillowcase

Slip

Silkeskudde med lite större omfång än ett traditionellt svenskt örngott, här får du 51X71 cm vilket gör att den inte sitter så tajt över en kudde av vanlig storlek. Det finns hela fem färger att välja mellan, som ljusrosa, ljusblå och svart, och dragkedjan är dold.

5/6

Staycation Örngott Great

Ellos

Mjukt örngott av mullbärssiden för dig som vill ha in mer färg i sovrummet. Denna röda blir en fin detalj som ger extra lyxkänsla och materialet är certifierat enligt OEKO-TEX vilket garanterar att den är fri från ämnen som är skadliga för hälsa och/eller miljö.

6/6

Silk Pillow Case Leo Black

The Beauty Sleeper

Vackert mönstrade och exklusiva örngott i 100% mullbärssilke hittar du hos det här märket. Det här kuddfodralet är lite bredare än ett traditionellt, måtten är 50x75 cm.

Fler sidenprodukter som är bra för hud & hår

Det finns idag en hel del andra produkter av siden förutom örngott. De flesta är till för håret, som det som kallas bonnet. Det här är en slags sovmössa av siden som först började användas för att ta hand om texturerat hår. Det har dock visat sig att sidenmössan är riktigt bra om du har moget, skört och lite tunnare hår. Den skyddar håret när du sover så att det inte blir så frissigt men inte heller mer torrt eller skadat när du vänder och vrider dig i sängen. Man ser rätt rolig ut med den bulliga sidenmössan men håret är verkligen fint när du vaknar.

Det finns också en elegantare version som har formen av en turban. Den sitter lite tajtare kring huvudet vilket kan gör den en smula varm. Men snäll mot håret är den. En annan produkt som blivit otroligt populär är sidenscrunchien, hårsnodden av siden som varken lämnar veck på tofsen eller gör att stråna fastnar. Den finns nu i massor av olika färger och former, från tajta och enfärgade till fluffiga och mönstrade.

Annons

Pure Silk Turban

Slip

Den här tjusiga turbanen är klädd med rent silke på insidan för att skydda håret mot friktion och slitage. Den finns även i en rosa version.

Vad är skillnaden mellan siden, silke & satin?

Sanningen är att det inte är någon skillnad mellan siden och silke. I Sverige används båda orden men egentligen är silke mer "rätt" när du pratar om själva ursprunget och råvaran, till exempel silkesmask och silkestråd medan siden används mer för den färdiga produkten, som en sidenkudde. Det siden som anses allra bäst kallas mullbärssiden. Det produceras av en speciell silkeslarv som bara äter löv från just mullbärsträd.

Har du hört talas om momme? Det är metoden man använder för att möta kvaliteten på silket. Här utgår man från vikt istället för täthet eftersom silke, till skillnad mot många andra material, består av väldigt många trådar men ändå är så tunt. Ju högre momme, desto finare kvalitet. Så hur var det med satin? Det är en teknik som användas när man väver som ger en glansig yta. Det finns silkesatin men det är både väldigt dyrt och ovanligt. De flesta örngott i satin som du hittar ute i butikerna är av syntetiska material eller av bomull som är lite lyxigare.

Annons

Så tar du hand om din sidenkudde

Att köpa en sidenkudde är en investering, därför är det viktigt att ta hand om den på rätt sätt. Du behöver inte tvätta det lika ofta som ett örngott i exempelvis bomull då det håller sig fräscht längre. Men när du väl ska tvätta, gör det i max 30 grader oavsett om det är för hand eller i maskin. Använder du det senare, kör fintvätt och stoppa i tvättpåse. Använd alltid ett enzymfritt tvättmedel, häng upp för att torka och vill du stryka – gör det genom att vända ditt örngott ut och in.

Annons