Artikeln innehåller reklamlänkar
Trendar: HudvårdHårtipsBäst i testSminktipsNageltrenderSolskyddParfymtipsGrått hår

Frissigt hår – sex knep som fixar frisset

20 okt, 2023 
frissigt hår
Ta kommandot över flygiga strån och statiskt hår med de här proffstipsen.
Annons

Ett av de vanligaste problemen när det kommer till hår är friss och det blir dessutom ofta värre just den här årstiden när det blir kallare ute och vi eldar på i elementen inne. Ibland kan det kännas som att det inte spelar någon roll vad man tar sig till – håret står ändå som det vill.

Vissa hårtyper har det knepigare att komma till rätta med frisset och det kan krävas flera produkter i en speciell ritual medan andra kanske bara behöver ändra lite i sin hårrutin, som att lägga till någon produkt. Men varför får man egentligen frissigt hår till att börja med?

Vad är frissigt hår?

Den största boven bakom att håret blir frissigt stavas fuktförlust. När det inte finns tillräckligt med fukt i stråna så reser sig fjällskiktet upp, håret kan inte riktigt hålla ihop och du ser friss. Det andra som kan orsaka friss är ett oklippt hår med trasiga toppar. Även här är det fjällskiktets oförmåga att snällt ligga slätt som ger frisset.

Annons

Hur blir man av med frissigt hår?

Förutom att vårda håret redan i duschen med schampo och balsam som passar ditt hår och sänka temperaturen på vattnet (det är också bra för huden, så dubbel vinst!) så finns det både knep och produkter som kan hjälpa dig att få bort friss. Här är våra bästa tips.

1. Tvätta håret lite mer sällan.

Du måste inte schamponera det varje gång du duschar eller det känns lite smutsigt. Kör bara vatten och sedan balsam varannan gång och se hur bra håret mår.

2. Investera i en mikrofiberduk att snurra upp håret med efter duschen.

Det är mycket skonsammare för stråna än att hänga i en frottéhandduk som lätt ruggar upp fjällskiktet. Dessutom kortar hårhandduken ner torktiden betydligt.

Hårhandduk, Amelie Soie

Hos Amelie Soie finns flera olika varianter, ANNONS du hittar dem här.

hårhandduk från Amelie Soie för hår utan friss

3. Sov på lyxigt sidenörngott

Du kan också satsa på en magisk sovmössa av siden, en så kallad bonnet. Det senare gör kanske att man ser lite kul ut vid läggdags men håret mår så bra och din styling håller mycket längre. Sovmössan är speciellt bra för dig som har lite skört och torrt hår eller mycket texturerat hår. Har du normalt hår är ett sidenörngott toppen.

Annons

Silk Bonnet, Urban Hair Accessories

Denna sovmössa i silke finns i flera färger, se mer och köp den här.

nattmössan som gör att du vaknar frissfri
Lyxiga bonnets från Urban Hair Accessorier – klicka på bilden för att komma direkt till dem.

Psst! Här har vi även samlat marknadens bästa produkter för lockigt hår.

4. Använd hårolja för att få ner små stökiga strån och samla ihop håret

Tänk bara på att ta väldigt lite, börja försiktigt och fyll på om det behövs. Fördela först i topparna och avsluta med att stryka över håret på hjässan. Har du fått friss under dagen? Om du har en handkräm i väskan så är en liten gnutta som stryks ut med handflatorna ett snabbtrick för att direkt få ordning på frisset.

Molecular Repair Hair Oil, K18

Denna viktlösa olja både ger direkt kontroll och reparerar skador för mindre friss på sikt. ANNONS Läs mer och köp den här.

hårolja K18 Molecular Repair Hair Oil som minskar friss på flera sätt
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

5. Avsluta stylingen med att föna in en utslätande och fuktavstötande anti-friss- produkt.

Med en sådan hålls både tunt, kraftigt och lockigt hår elegant slätt, lent och frissfritt i flera dagar utan att produkten känns. Men glöm inte värmen, den behövs för att aktivera den här typen av produkt.

Annons

Frizz Shield Spray, Moroccanoil

Den här nyheten innehåller dessutom vårdande ämnen, bland annat märkets signaturingrediens arganolja. Läs mer och köpa den här.

stylingspray Frizz Shield Spray från Moroccanoil som låser in fukt och ger frissfri finish
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

6. Fortfarande friss? Kuva det med en gelbaserad hårmascara.

Det finns numera en uppsjö av olika varianter att välja mellan. Den mest hyllade är dock klassikern Tämja från svenska hårmärket Björk. Den ser till att håret ligger slätt utan att göra det stelt och innehåller dessutom vårdande ingredienser.

Tämja, Björk

Det här är en produkt som är nästan löjligt lätt att använda och ger mycket effekt för liten insats. Perfekt storlek också för att stoppa i väskan om du behöver fixa frisset under dagen. Läs mer och köp hårmascaran här.

Björk Tämja – frisstämjande hårmascara
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.
Mogen hy #6 – Så undviker du att läppstiftet blöderBrand logo
Mogen hy #6 – Så undviker du att läppstiftet blöder
Annons